Predali hráčov do Talianska či Poľska. Sú zaujímaví aj vďaka dátam, tvrdí tréner Podbrezovej

Štefan Markulík.

Predali hráčov do Talianska či Poľska. Sú zaujímaví aj vďaka dátam, tvrdí tréner Podbrezovej

Štefan Markulík. (Autor: Milan Štefánik/Jimifoto.sk)
Štefan Markulík.
Štefan Markulík. (Autor: Milan Štefánik/Jimifoto.sk)
Martin Kozinka|4. sep 2024 o 17:05

Podbrezová sa pýši prestupmi. Je to vizitka poctivej práce, vraví nový hlavný tréner Podbrezovej.

BRATISLAVA. Futbal v Podbrezovej siahal v minulej sezóne na nevídaný úspech. Po vyradení Slovana Bratislava vo štvrťfinále Slovnaft Cupu ho delil kúsok od zdolania Spartaka Trnava.

Klub zo štvortisícovej dediny na Horehroní bol pod vedením tréner Romana Skuhravého čiernym koňom slovenského futbalu. Počas leta však český kouč klub nečakane opustil.

Jeho miesto zaujal Vladimír Cifranič, ktorý si po niekoľkých týždňoch vymení pozíciu hlavného trénera so svojím asistentom ŠTEFANOM MARKULÍKOM (32).

„Mal som veľké kompetencie od trénera Cifraniča. Keď sa na stole opätovne objavila ponuka, čím mi vedenie opäť preukázalo dôveru, tak som na ňu reagoval pozitívne,” vraví nový hlavný tréner Podbrezovej v rozhovore.

V jednom rozhovore ste povedali, že ste ukončili hráčsku kariéru veľmi mladý, pretože ste nechceli byť priemerný hráč. Platí to aj o trénovaní?

(Smiech) Práve preto som sa rozhodol pre trénerskú kariéru. Futbal milujem a mám sám na seba vysoké požiadavky a ambície. Som rád, že som také rozhodnutie spravil v mladom veku. Teraz by som sa ešte možno niekde futbalom živil, ale nebolo by to na takej úrovni, ktorá by napĺňala moje ambície. 

Svoje rozhodnutie tak spätne hodnotím pozitívne. Dôležité ale je, akých ľudí na svojej ceste stretnete. Som rád, že som mohol spolupracovať vo Švajčiarsku s trénermi, ktorí majú iný pohľad na futbal.

Som vďačný aj za spoluprácu v Spišskej Novej Vsi s kolegom Ontkom alebo tu v Podbrezovej s Mirom Poliačekom či Romanom Skuhravým, ktorí mi zaujímavým spôsobom rozšírili obzor. Nakoniec je to však len o vás, ako svoj potenciál dokážete naplniť.

V rozhovore sa dozviete:

  • Prečo pôvodne odmietol ponuku stať sa hlavným trénerom Podbrezovej?
  • Čo zmenilo jeho rozhodnutie?
  • Ako si podelili kompetencie s trénerom Cifraničom?
  • Ako hodnotí veľké letné prestupy Podbrezovej?
  • Ako sa agenti dozvedajú o hráčoch z Horehronia?
  • Má klub pol milióna eur na nákup jedného hráča?
  • Aké ciele má Podbrezová v sezóne 2024/2025?

Do Podbrezovej ste prišli s trénerom Romanom Skuhravým pred troma rokmi. Prekonalo vaše pôsobenie na lavičke Podbrezovej očakávania?

Samozrejme. Mali sme nejaký plán, s ktorým sme prišli do klubu. Čo sa týka rýchlosti realizácie, či to bol výsledkový cieľ alebo kvalita hry, ktorú sme ukázali, tak absolútne prekonal očakávania nás všetkých.

V neposlednom rade aj “development player plan”. Za obdobie, ktoré tu som, sme predali zhruba osemnásť až dvadsať hráčov, čo je výborná vizitka našej práce. Ciele sme tak naplnili nad očakávania.

Štefan Markulík a Roman Skuhravý.
Štefan Markulík a Roman Skuhravý. (Autor: Milan Štefánik/Jimifoto.sk)

V lete ste po odchode Romana Skuhravého dostali ponuku stať sa hlavným trénerom. Prečo ste ju odmietli?

Odmietol som ju, lebo študujem UEFA Pro licenciu. Ponuka prišla v čase, keď som mal do konca štúdia ešte zhruba šesť behov. Nemal som skúsenosť s tým, ako by som to zvládal z pozície hlavného trénera.

Po odchode Romana (Skuhravého) som viedol mužstvo na sústredení v Rakúsku. Následne predstavili nového trénera. Mal som tak teraz čas si to vyskúšať počas štúdia a zistil som, že je to zvládnuteľné. Navyše má čakajú už len posledné dva behy, ktoré sú situované na reprezentačné prestávky. 

Čo sa okrem toho zmenilo?

Najväčší rozdiel bol v tom, že som mal významný priestor na realizáciu v tréningovom procese. Mal som veľké kompetencie od trénera Cifraniča. Keď sa na stole opätovne objavila ponuka, čím mi vedenie opäť preukázalo dôveru, tak som na ňu reagoval pozitívne.

Generálny manažér klubu Miroslav Poliaček vo vyhlásení povedal, že táto “zmena nastaví prirodzenejšiu logiku v celkovom rámci”. Čo teda v praxi znamená takéto netradičné striedanie hlavného trénera s asistentom? 

Snažil sa tým povedať, že som mal výrazný dosah na realizáciu tréningového procesu. Následne sme ale kompetencie počas majstrovských zápasov nevedeli prenášať tak, ako by sme chceli, keďže v technickej zóne môže byť len jeden z trénerov. Keďže sme taktický koncept kreovali spolu, veľa informácii som na ihrisko preniesť nevedel.  

Ako ste mali a budete mať podelené kompetencie?

Tréningový proces je vyslovene v mojej kompetencii. Vlado (Cifranič) so svojimi skúsenosťami, ktoré sú veľmi bohaté, mi je vo všetkých veciach nápomocný. Som veľmi rád, že s ním môžem spolupracovať aj naďalej.

Tréner Roman Skuhravý po minuloročnom vypadnutí zo Slovnaft Cupu s Trnavou povedal: „My tu niečo budujeme, chceme tvoriť hru, chceme ovládať zápasy. Prešli sme cez Slovan, a podľa mňa sme boli lepší ako Trnava. Chýba nám len kúsok.” Preniesol sa jeho rukopis aj na vás a chcete v ňom pokračovať?

Samozrejme. Niektoré detaily sme síce videli iným štýlom, ale princíp toho, že chceme hrať dominantný a konštruktívny futbal, že chceme rozvíjať hráčov v systéme, že chceme produkovať hráčov pre prestupový trh, zostal rovnaký.

Štefan Markulík.
Štefan Markulík. (Autor: Milan Štefánik/Jimifoto.sk)

Káder prešiel veľkými zmenami za posledné dve prestupové obdobia. V lete nám odišlo šesť hráčov zo základnej zostavy. Káder tak potrebuje čas, aby sa stabilizoval, a to aj po trénerskej zmene. Chceme čo najrýchlejšie nadviazať na to, čo fungovalo doteraz.

Podbrezová prišla po sezóne o kľúčových hráčov Petra Kováčika, Mahmudua Baja, Christopha Kabonga, Mikuláša Bakaľu či Mareka Bartoša. Ako hodnotíte ich predaj?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Predali hráčov do Talianska či Poľska. Sú zaujímaví aj vďaka dátam, tvrdí tréner Podbrezovej