Opakuje sa to každé dva roky. Patriotizmus Afričanov verzus klubové záujmy v Európe

Victor Osimhen v drese Nigérie na turnaji Africký pohár národov 2023.
Victor Osimhen v drese Nigérie na turnaji Africký pohár národov 2023. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. jan 2024 o 16:08

Na Africkom pohári národov hrá viacero skvelých hráčov z európskych klubov.

ABIDJAN. Európske futbalové veľkokluby často s nevôľou posielajú hráčov reprezentovať svoje rodné krajiny na Africký pohár národov (APN), odkiaľ sa v nejednom prípade vracajú zranení alebo frustrovaní z neúspechu.

Zatiaľ čo futbalisti a ich fanúšikovia v Afrike hovoria o národnej hrdosti, Európania pre tieto hodnoty často nemávajú pochopenie.

Príkladov kvalitných "Európanov", ktorí aktuálne kopali či kopú za svoje krajiny v hlavnom meste Pobrežia Slonoviny je hneď niekoľko. Victor Osimhen nie je v talianskom Neapole, lebo sa snaží doviesť Nigériu k prvému titulu na APN od roku 2013.

Sedemnásťgólový strelec nemeckého Stuttgartu Serhou Guirassy už postúpil s Guineou do štvrťfinále, kde narazí na D. R. Kongo.

"Neexistuje nič krajšie a lepšie pre futbalistu, ako reprezentovať svoju krajinu. Prežívam úžasné pocity," povedal 27-ročný útočník Guirassy po postupe medzi osem najlepších krajín.

Kapitán Senegalu Kalidou Koulibaly ešte pred predčasným koncom v osemfinále povedal, že nechápe, prečo niektorí hráči prejavujú väčší rešpekt klubom ako svojim krajinám.

"Moja voľba je hrať za moju krajinu. A ak s tým môj klub nebude stotožnený, nájdem si iný," vysvetlil 32-ročný obranca so skúsenosťami v Chelsea či Neapole, ktorý aktuálne hráva za Al-Hilal v Saudskej Arábii.

Kalidou Koulibaly
Kalidou Koulibaly (Autor: TASR/AP)

Líder nemeckej I. bundesligy Bayer Leverkusen sa musí zaobísť dokonca bez štyroch Afričanov vo svojom kádri. Domáce Pobrežie Slonoviny reprezentuje Odilon Kossounou, Maroko Amine Adli a Nigériu Nathan Tella.

Ešte horšie dopadol ďalší Nigérijčan z kádra Leverkusenu Victor Boniface, ktorý sa bude pár mesiacov zotavovať po operácii slabín zo zranenia v príprave na APN. F

rustrujúci je prípad egyptskej útočnej hviezdy Mohameda Salaha, ktorý sa zranil hneď v prvom zápase na APN a odcestoval do Anglicka preliečiť si stehenný sval. Jeden zo spolufavoritov Egypt medzitým nestačil v osemfinále na Kongo, keď bol vyradený po strelách z bieleho bodu.

Africkí fanúšikovia vnímajú možnosť vidieť svoje futbalové modly naživo jednoznačne pozitívne. Pre väčšinu z nich je to demonštrácia hrdosti a odhodlania urobiť pre svoju krajinu aj nemožné.

"Sme šťastní, pretože kvalitní hráči z Európy prišli zvýšiť úroveň turnaja. S nimi máme pocit, že si aj trochu užívame život, je to pre nás aj naše deti radosť vidieť ich," uviedol fanúšik Pobrežia Slonoviny Ibrahim Coulibaly.

"Keď prídete reprezentovať svoju krajinu, nemyslíte na peniaze. Je to vlastenectvo, ktoré sa možno niekde už nenosí, ale u nás áno," povedal ďalší fanúšik "Slonov" Armand Kouassi.

Marina Bouhová, rodáčka z Abidjanu, ktorá v pondelok podporovala Kapverdy proti Mauritánii, uviedla, že africkí hráči sú povinní vracať sa domov. To aby pomohli ľuďom vo svojich krajinách vylepšiť často neradostnú realitu.

"Pre Afriku je to najväčšia súťaž a všetci najlepší hráči by ju mali hrať. Je zlé, ak im kluby stavajú do cesty prekážky," vyjadrila sa Bouhová.

Regionálny riaditeľ FIFA pre Afriku Gelson Fernandes povedal, že kluby by mali umožniť africkým hráčom reprezentovať svoje krajiny na APN a v konečnom dôsledku môžu profitovať z ich návratu, ak im turnaj vyjde.

"Do klubu sa viacerí vracajú s množstvom pozitívnej energiou. Chápem, že je ťažké prísť na nejaký čas o hráča, ale tiež chápem, že hráč je hrdý ako nevesta, že reprezentuje svoju krajinu," zdôraznil Fernandes.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Opakuje sa to každé dva roky. Patriotizmus Afričanov verzus klubové záujmy v Európe