Česi utrpeli historický debakel, Portugalčania boli kvalitou inde, vraví Schick

Diogo Dalot a Cristiano Ronaldo.
Diogo Dalot a Cristiano Ronaldo. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. sep 2022 o 12:52

Česi prehrali doma po dvoch rokoch a desiatich zápasoch.

PRAHA, ZARAGOZA. Portugalskí futbalisti deklasovali Čechov na ich pôde 4:0 a dostali sa na prvé miesto 2. skupiny A-divízie Ligy národov.

Pomohla im k tomu aj domáca prehra Španielov so Švajčiarmi 1:2. Portugalčanom stačí na postup do Final Four získať v utorok doma so Španielmi bod.

Dva góly portugalského tímu strelil obranca Diogo Dalot. Hráč Manchesteru United otvoril skóre v 33. minúte a krátko po zmene strán zvýšil na 3:0.

Ronaldo nedal gól

Víťazi prvej edície Ligy národov z roku 2019 aj s Cristianom Ronaldom v základnej zostave väčšinu zápasu dominovali, v nadstavenom čase prvého polčasu zvýšil na 2:0 ďalší hráč "červených diablov" Bruno Fernandes.

Čechom mohol vrátiť nádej Patrick Schick, ale útočník Leverkusenu zahodil v úvodnom dejstve jedenástku po ruke Ronalda.

Ronaldo síce nezlepšil svoju bilanciu 117 gólov v reprezentácii, ale odohral celý duel a asistoval pri záverečnom góle Dioga Jotu. Kapitán portugalského tímu ustál aj tvrdý stret s brankárom Tomášom Vaclíkom už v 13. minúte, po ktorom sa mu valila z nosa krv, ale po ošetrení a výmene dresu sa na ihrisko vrátil.

"Celý národ chce od Ronalda góly, ale pre nás je dôležité víťazstvo. Mal šance, ale nebol to jeho deň, čo sa týka skórovania. Pre mužstvo však spravil veľa práce, je pre tím na ihrisku veľmi dôležitý," povedal podľa portálu idnes.cz portugalský tréner Fernando Santos.

"Prvý polčas bol z našej strany skvelý. Ukázali sme veľkú kvalitu. Na zápas sme boli perfektne pripravení a veľa sme súperovi nedovolili. Ktovie, ako by to bolo, keby premenili penaltu, ale potom už boli Česi nervózni a my sme mali dianie pod kontrolou," dodal Santos pre agentúru AFP.

Najhoršia domáca prehra

Česi prehrali doma po dvoch rokoch a desiatich zápasoch. V samostatnej histórii navyše utrpeli najhoršiu domácu prehru. "Predchádzajúce výsledky sme mali založené na práci, poctivom tímovom výkone na hranici možností, to tam nebolo," povedal český tréner Jaroslav Šilhavý.

"Portugalčania boli kvalitou úplne inde," uviedol Schick. V tabuľke klesli Česi na posledné miesto a keď sa chcú udržať v A-divízii, musia v utorok vyhrať nad domácimi Švajčiarmi. "Je to komplikácia. Lepšie by sa nám tam išlo, keby nám stačila remíza.

Vieme, čo Švajčiari dokážu, aj u nás hrali dobre. Ale prekvapilo ma, že vyhrali v Španielsku, s tým som nepočítal," dodal Šilhavý.

Španielsky kouč Luis Enrique postavil proti Švajčiarom v základnej zostave šesť hráčov FC Barcelona, ale domáci sa ťažko presadzovali proti pevnej defenzíve hostí a utrpeli prvú prehru v piatich zápasoch tohto ročníka Ligy národov.

Postup do Final Four si španielski futbalisti vybojujú len v prípade, že v utorok získajú v Portugalsku tri body.

Debut Iglesiasa

Španieli mali tradične loptu častejšie na kopačkách, ale v útoku neboli efektívni a nezvládli dve štandardky hostí. Jediný gól v prvom polčase strelil hlavou v 21. minúte hráč Manchesteru City Manuel Akanji.

Krátko po zmene strán potešil 31.000 divákov v Zaragoze, kde sa Španieli predstavili prvýkrát od roku 2003, Jordi Alba, ktorý v 55. minúte vyrovnal na 1:1. O tri minúty neskôr však nezvládli domáci roh, v "malom vápne" sa najlepšie zorientoval Breel Embolo a vrátil Švajčiarom vedenie.

Domáci už napriek veľkej snahe neskórovali a nepomohlo ani to, že Enrique vystriedal celú ofenzívnu líniu. Debut v národnom drese si odkrútili Borja Iglesias a Nico Williams, ktorého starší brat Inaki odohral deň predtým svoj prvý zápas v reprezentácii Ghany.

Finalisti minulého ročníka Ligy národov utrpeli za uplynulých 20 rokov len druhú domácu prehru, prvú od roku 2018.

"Proti Švajčiarom sa nehrá nikdy jednoducho. Sú fyzicky silní a snažili sa eliminovať našu hru, čo sa im darilo. Pracujeme ďalej, ja tomuto tímu stále verím. V utorok nás čaká zápas o všetko v Portugalsku," povedal podľa webu espn.com Enrique.

Tabuľka 2. skupiny A-divízie

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Česi utrpeli historický debakel, Portugalčania boli kvalitou inde, vraví Schick