Aktivita klubov na prestupovom trhu stanovila nový rekord, dominovali anglické tímy

Futbalisti Chelsea.
Futbalisti Chelsea. (Autor: TASR/PA via AP)
REUTERS|3. sep 2024 o 12:20

Výdavky klubov v Saudskej Arábii ale aj Anglicku oproti predchádzajúcemu obdobiu klesli.

BRATISLAVA. V správe riadiaceho orgánu svetového futbalu FIFA sa uvádza, že počas prestupového obdobia 2024 bolo na celom svete zaregistrovaných rekordných 11 000 medzinárodných prestupov, čo predstavuje 4,8 % nárast v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Kluby minuli na prestupové poplatky viac ako 5,78 miliardy eur, čo je druhý najvyšší objem v histórii, hoci oproti minulému roku klesol o 13,06 %.

Približne 5,04 miliardy eur sa minulo len v Európe, kde dominovali anglické kluby, ktoré v polovici roka minuli na prestupové poplatky viac ako 1,44 miliardy.

Anglické výdavky klesli o 15,5 % z 1,8 miliárd eur v minulom roku, čo je opatrnejší prístup po obavách z možných sankcií za nedodržanie pravidiel najvyššej Premier League o zisku a udržateľnosti.

Výdavky špičkových klubov v Saudskej Arábii sa tiež znížili o 50,74 %, z 791 miliónov eur v minulom roku na 389 miliónov v tomto období.

Prestupové obdobie v saudskoarabskej lige sa končí v októbri.

Anglicko vedie aj v počte prichádzajúcich prestupov s počtom 526, za ním nasledujú kluby z Brazílie a Portugalska.

Výdavky na medzinárodné prestupové poplatky v ženskom profesionálnom futbale predstavovali v polovici roka 6,14 milióna eur, čo je viac ako dvojnásobok oproti minulému roku.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Aktivita klubov na prestupovom trhu stanovila nový rekord, dominovali anglické tímy