Haaland je monštrum, ktorého úspech nikto nečakal. Česi však ukázali, ako ho ubrániť

Český obranca David Zima v súboji s Erlingom Haalandom.
Český obranca David Zima v súboji s Erlingom Haalandom. (Autor: TASR/ NTB Scanpix via AP)
Miroslav Kováčik|26. mar 2024 o 07:30

Erling Haaland strelil v reprezentačnom drese už 27 gólov.

BRATISLAVA. Ak by v ankete The Best o najlepšieho futbalistu sveta rozhodovali hlasy zástupcov médií či trénerov reprezentačných tímov, za rok 2023 by získal prestížnu cenu Erling Haaland.

Napokon mu ju však vyfúkol Lionel Messi, hoci sa úspech na MS v Katare už nebral do úvahy. Výsledky ankety spôsobili kontroverziu. "Pre Messiho: Prepáč, ale toto ocenenie si nezaslúžiš," písali nórske noviny Aftenposten.

Útočník Manchester City mal za sebou výbornú sezónu. Citizens doviedol k titulu v Premier League, k vytúženému triumfu v Lige majstrov, no nestačilo to.

Na prvú priečku ho zaradil aj tréner Slovenska Francesco Calzona, ktorý už spriada plán, ako zastaviť elitného kanoniera.

Jeho zverenci totiž v utorok o 19.00 h nastúpia v prípravnom zápase na Ullevaal Stadione v Osle práve proti Haalandovi a spol. (naživo na Sport 1). 

"Je to výborný hráč. Mne sa páči dlhší čas, aj keď ešte nebol na takej úrovni, na ktorej je dnes. Dá sa povedať, že som ho obdivoval už od začiatku. Je typ hráča, ktorého túžite trénovať," povedal Calzona na tlačovej konferencii.  

VIDEO: Francesco Calzona a Róbert Mak pred zápasom v Nórsku

Calzonovi chýba množstvo hráčov

Pomerne nedávno dvakrát bránil nórskeho útočníka v Lige majstrov aj slovenský obranca Denis Vavro. Čiastočne sa mu to podarilo, hoci jeho tím neuspel.

Kodaň v oboch osemfinálových zápasoch prehrala 1:3, Haaland skóroval iba raz a Vavro dostal v oboch dueloch vyššiu známku ako bol priemer tímu. Na Etihad Stadium sa blysol až štyrmi zblokovanými strelami. 

"Haaland je špecifický útočník, keďže u neho žiadny obranca nevie, čím prekvapí. Jeho najsilnejšou stránkou je, že veľmi rýchlo vie zmeniť pohyb. Vidíte ho pred sebou a zrazu zakončuje na zadnej tyčke," povedal Vavro pre Sportnet.

Tretíkrát v priebehu 42 dní sa však s Haalandom na ihrisku nestretne. Vavro je totiž súčasťou dlhého zoznamu absencii, ktoré Calzonovi komplikujú prípravu na EURO. Turnaj sa v Nemecku začína 14. júna.

Dlhodobo je zranený kapitán Škriniar, marcový asociačný termín vynechávajú pre zranenia okrem Vavra aj Šatka, Polievka či Schranz a po zápase s Rakúskom (0:2) opustili mužstvo Suslov, Pekarík a Dúbravka.

"Zápasíme s množstvom zranení a to ma trápi najviac. V opačnom prípade by sme mohli v týchto dvoch prípravných zápasoch vidieť našu skutočnú silu.

Napriek tomu cestujeme odohrať do Nórska naše stretnutie a chlapcom, ktorí sú v našom mužstve, určite dôverujem," povedal Calzona.

Fyzicky sa úplne zmenil

Návod, ako zdolať Nórov, ktorí si síce nevybojovali postup na EURO, no disponujú veľkou kvalitou, ukázali Slovákom futbalisti Česka.

Tí v piatok zvíťazili v Osle 2:1, keď o ich triumfe rozhodol päť minút pred koncom parádnou strelou z priameho kopu Antonín Barák.

Haaland dostal od portálu SofaScore známku len 6,3. V jeho najväčšej šanci sa po hlavičkovom zakončení zaskvel brankár Jindřich Staněk.

Autor vyrovnávajúceho gólu David Zima v rozhovore pre české média priznal, že súboje s obávaným nórskym kanonierom boli iné, ako očakával.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Haaland je monštrum, ktorého úspech nikto nečakal. Česi však ukázali, ako ho ubrániť