Na ligový gól čakal 1065 dní. Stal sa slovenskou hviezdou víkendu

Jakub Holúbek v drese Piastu Gliwice.
Jakub Holúbek v drese Piastu Gliwice. (Autor: twitter/PKO BP Ekstraklasa)
Michal Šášky|25. apr 2022 o 16:30

V Anglicku zaujali dvaja slovenskí brankári, nie však Marek Rodák.

BRATISLAVA. V slovenskej lige patril medzi najlepších ľavých obrancov. Neraz ho využívali aj na krídle. Jakub Holúbek odohral vo Fortuna lige vyše dvesto zápasov a skóroval 27-krát.

Väčšinu vsietil v drese AS Trenčín, deväť ich pridal v žilinskom. Naposledy sa ako člen áčka presadil 24. mája 2019. Vo svojom poslednom zápase.

Po sezóne zamieril do zahraničia.

Na gól čakal tri sezóny

Do poľského Piastu Gliwice odišiel ako trojnásobný slovenský majster a aj ako slovenský reprezentant.

V novom tíme sa stretol s krajanom Františkom Plachom, o pár dní pribudol do obrany aj Tomáš Huk z Dunajskej Stredy. Všetci traja sú v klube dodnes.

Holúbek s Plachom sa výraznou mierou podpísali na sobotňajšej domácej výhre nad Jagielloniou Bialystok. Práve Holúbek bol podľa SofaScore najlepším hráčom zápasu.

Ako jediný hráč zápasu dostal známku nad osem z desiatich, čo značí fantastický výkon. Žiadny iný Slovák v zahraničných súťažiach také hodnotenie cez víkend nedostal.

TOP5 futbalisti Slovenska cez víkend (22. - 24. apríl) v zahraničí.
TOP5 futbalisti Slovenska cez víkend (22. - 24. apríl) v zahraničí. (Autor: SofaScore)

Holúbek sa totiž v tretej sezóne konečne dočkal gólu v Ekstraklase.

V 47. minúte otvoril skóre stretnutia, ktoré Gliwice vyhrali 2:1. Na ligový zásah tak čakal od spomínaného gólu proti Ružomberku presne 1065 dní.

Odvtedy skóroval len raz. V poľskom pohári, tri mesiace po príchode, proti nováčikovi tretej ligy. Aj vďaka nemu sa Piast posunul v tabuľke už na 5. miesto.

Na jar aktuálne ťahá 10-zápasovú sériu bez prehry.

VIDEO: Gól Jakuba Holúbeka nájdete v čase od 0:30 min

"Odkedy sme prešli na systém s piatimi obrancami, zaznamenali sme veľký progres. Každý z obrancov sa v tejto formácii cíti dobre a hrá sa nám lepšie.

Aj pre mňa je to ideálne, keďže hrám na pozícii, kde môžem veľa pomôcť defenzíve aj ofenzíve," poznamenal Holúbek po zápase pre klubový web.

Dvaja brankári z Anglicka

Holúbek aj Plach sa v tradičnom obhliadnutí na najlepších päť výkonov Slovákov v zahraničí objavili na prvom a na treťom mieste. Spoločnosť im robia len hráči z defenzívy.

Štvrtý skončil stopér Denis Vavro, ktorý bol pri víkendovej prehre s dánskym Randers podľa hodnotenia SofaScore najlepším hráčom domácej Kodane.

Rebríček dopĺňajú dvaja brankári z Anglicka. Nie však Marek Rodák, ktorý pred týždňom spečatil postup s Fulhamom do Premier League.

Piaty skončil Martin Dúbravka, ktorý pomohol siedmym čistým kontom v sezóne k víťazstvu Newcastlu na ihrisku Norwichu 3:0, prezentoval sa dvomi úspešnými zákrokmi.

V tretej anglickej lige sa však skvelo prezentoval Marko Maroši. Hoci jeho Shrewsbury Town prehralo v Charltone 0:2, slovenský brankár bol s ďalšími šiestimi úspešnými zákrokmi najlepším hráčom svojho tímu.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Na ligový gól čakal 1065 dní. Stal sa slovenskou hviezdou víkendu