Najvernejší fanúšik Lutonu má štyri nohy. Dokazuje, že láska k futbalu nepozná prekážky

Matt Claridge s jeho psom a fanúšikmi Lutonu.
Matt Claridge s jeho psom a fanúšikmi Lutonu. (Zdroj: Twitter/CaoimheSport)
Sportnet|8. nov 2023 o 09:00

Priaznivec Lutonu Matt Claridge chodí so psom na štadión.

Labrador Jeffrey chodí so svojím majiteľom na zápasy anglického Luton Townu pravidelne. Väčšinu z nich za šesť rokov nepretržitých návštev prespal, a to aj napriek hluku z burácajúcich tribún.

Štadión na Kenilworth Road je jeho druhý domov. Fanúšikovskú povinnosť si splnil aj 7. októbra 2023 počas zápasu Lutonu a Tottenhamu Hotspur. Domáci prehrali 0:1 a pes ako vždy spokojne odfukoval pri nohách majiteľa Matta Claridgea.

Prítomnosť štvornohého fanúšika však neušla pozornému oku kamery televízie TNT Sports, ktorá ho zachytila naživo. Zo záberov vzniklo krátke video, na ktorom je pes aj s majiteľom. Od času zverejnenia už má milióny videní.

Labrador Jeffrey sa stal virálnou senzáciou. Niekomu by napadlo, že pes na štadión nepatrí. Matt Claridge však s ním navštevuje takmer každý domáci zápas Lutonu.

VIDEO: Matt so svojím psom na štadióne Lutonu

Reaguje na hvizd rozhodcov

Prítomnosť psa na takomto neobvyklom mieste má svoje dôvody – emocionálne, no predovšetkým praktické. Matt sa narodil ako nevidiaci. Počas života podstupoval liečbu, vďaka ktorej sa mu zrak čiastočnej prinavrátil, no postupne ho opäť začal strácať.

Momentálne vidí len veľmi slabo na ľavé oko. Cestou na štadión preto musí stopercentne dôverovať svojmu štvornohému najlepšiemu priateľovi. Ten ho zavedie všade, kam potrebuje.

„Reaguje na hvizd rozhodcu. Keď zaznie píšťalka, zdvihne zrak. Ale normálne spí a ľudí pokrýva psími chlpmi. Keď vyskočím pri góle, on vyskočí so mnou.

Nebral by som ho sem, keby mu to prekážalo, alebo keby to neznášal. On si však predo mňa ľahne a zaspí. Prespal dokonca aj postup z The Championship do Premier League,“ hovorí Matt pre The Athletic.

V klube je tento deväťročný labrador hviezda. Ľudia, ktorí na zápasoch sedia pri Mattovi, ho tiež veľmi dobre poznajú.

„Momentálne je to pravdepodobne najslávnejší vodiaci pes v krajine,“ hovorí Matt, ktorý dodá, že sa bude musieť s jeho psom čoskoro rozlúčiť. O 11 mesiacov nadíde chvíľa, keď jeho štvornohý miláčik štadión navštívi naposledy. 

Futbal ho držal nad vodou

Aj vodiace psy, rovnako ako ľudia, odchádzajú do dôchodku. O Jeffreyho sa potom bude starať Mattov otec Chris a Matt bude následne čakať na nového vodiaceho psa. Tento proces môže trvať aj niekoľko rokov.

Mattov otec je zároveň aj jeho opatrovateľom, takmer vždy ho sprevádzal cestou na zápasy Lutonu. V roku 2016 Chris ochorel, diagnostikovali mu rakovinu a navyše musel podstúpiť aj transplantáciu pečene. Syna tak na zápasy nemohol sprevádzať.

Mattov vodiaci pes Jeffrey je na štadióne dobre známy.
Mattov vodiaci pes Jeffrey je na štadióne dobre známy. (Zdroj: Twitter/CaoimheSport)

Ani Matt to nemal v živote ľahké. V detstve zažil pre slabý zraku krutú šikanu. Futbal a návštevy zápasov považoval za jediné útočisko.

Najväčšmi mu to pomohlo v čase, keď jeho otec ochorel. Ukázalo sa, že práve Mattov vodiaci pes je za Chrisa na štadióne spoľahlivou, aj keď čiastočnou náhradou.

Bielu paličku nosiť nechce, stále má z nej pre šikanu z detstva traumu. V podstate ju ani nepotrebuje – má svojho psa.

Bez otca to nie je ono

Keď Mattov otec Chris prekonal chorobu, začal so synom opäť navštevovať duely Lutonu. Starostlivo pre syna komentuje zápas, hovorí mu, ktorý hráč je práve pri lopte.

Detailne popisuje, čo sa na ihrisku odohráva, či ide o roh alebo faul a vysvetľuje reakcie prísediacich fanúšikov.

Na určitých miestach sú k dispozícii slúchadlá s komentárom práve pre nevidiacich, ale Matt ich nechce. Uprednostňuje hlas svojho otca a priateľov, s ktorými zápasy Lutonu navštevujú nepretržite niekoľko rokov.

Śtadión Kenilworth Road.
Śtadión Kenilworth Road. (Zdroj: Twitter/CaoimheSport)

Našťastie pre Jeffreyho, futbal si môže so svojím pánom užívať o čosi dlhšie. Jeho licencia bola nedávno predĺžená o šesť mesiacov, čo znamená, že odíde do dôchodku až v septembri 2024, keď dovŕši 10 rokov.

Svojho pána tak bude sprevádzať na všetky domáce zápasy v Premier League a dokonca stihne úvodné zápasy nasledujúcej sezóny 2024/2025.

Momentálne sa Luton Town nachádza na 17. mieste v anglickej Premier League. Ak zlyhá v úsilí zachrániť sa, spadne späť do Championship.

Mattovi to však nebude prekážať. Klub podporuje takmer celý život a pokračovať bude bez ohľadu na to, v ktorej lige skončí.

Tabuľka Premier League

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Najvernejší fanúšik Lutonu má štyri nohy. Dokazuje, že láska k futbalu nepozná prekážky