Futbal: Marek Čech do West Bromwich

Marek Čech (vpravo) mení pôsobisko.
Marek Čech (vpravo) mení pôsobisko. (Autor: afp)
SITA|15. júl 2008 o 15:33

Slovenský futbalový reprezentant Marek Čech sa upísal nováčikovi anglickej Premier League na 3 roky. Na ostrovy prichádza z FC Porto.

BIRMINGHAM 15. júla (SITA) - Slovenský futbalový reprezentant Marek Čech podpísal v utorok popoludní trojročný kontrakt s opciou na ďalších 12 mesiacov s nováčikom najvyššej anglickej súťaže West Bromwich Albion.

Ľavonohý obranca či stredopoliar, ktorý doteraz obliekal dres portugalského majstra FC Porto, sa stal už 11. Slovákom v niektorom z klubov Premier League.

Práve dres WBA obliekalo doteraz najviac rodákov spod Tatier, keď predtým pôsobili na štadióne The Hawthorns Igor Bališ, Stanislav Varga a Ján Kozák ml. Podľa oficiálnej internetovej stránky anglického klubu zaplatil West Brom za rodáka z Trebišova 1,4-milióna britských libier.

Marek Čech, ktorý novú zmluvu podpísal v Holandsku, sa už pripojil k svojim novým spoluhráčom v predsezónnom tréningovom kempe.

Štvrtý Slovák v drese WBA

"S Marekom sme pricestovali do Holandska, kde má West Bromwich tréningový kemp. Počas víkendu a pondelku sa pripravili všetky záležitosti, takže po našom príchode už len Marek podpísal kontrakt a zapojil sa hneď do prípravy s mužstvom. Bude hrávať pravidelne Premier League, čo je dôležité. West Bromwich hrá európsky štýl futbalu, nejde o žiadne dlhé lopty, čo by mu malo vyhovovať. Navyše sa mu páčilo zázemie v klube, na ktoré sa bol pozrieť, takže aj preto sa rozhodol pre West Bromwich," povedal pre agentúru SITA hráčov manažér Juraj Vengloš.

Napriek faktu, že FC Porto bolo stabilným účastníkom prestížnej Ligy majstrov a West Bromwich sa v posledných rokoch pohybuje na rozhraní medzi Premier League a The Championship, podľa J. Vengloša rozhodne nejde o posun vzad. "Je to určite krok do lepšej súťaže, do najlepšej ligy na svete. Aj z tohto dôvodu sa Marek rozhodol práve pre toto anglické mužstvo," dodal licenčný manažér SFZ a objasnil aj najbližší program veľkého bojovníka na trávniku: "Do nedele bude na sústredení v Holandsku, potom cestuje s tímom naspäť do Anglicka a od utorka sa bude so spoluhráčmi naplno pripravovať na Premier League."

Čech má na konte 5 titulov, v Birminghame ale bude hrať skôr o záchranu

Dvadsaťpäťročný 27-násobný reprezentant SR by mal v zostave trénera "Baggies" Tonyho Mowbraya nahradiť ľavého beka Paula Robinsona, ktorému sa vo West Bromwichi končí zmluva a je pravdepodobný jeho odchod do konkurenčného Fulhamu.

Marek Čech prišiel do Porta pred ročníkom 2005/2006 zo Sparty Praha a má na konte dovedna už päť ligových titulov. V sezóne 2000/2001 sa tešil v drese Interu Bratislava a neskôr dvíhal víťazný pohár štyri ročníky za sebou. Na konci sezóny 2004/2005 ešte na Letnej v českej metropole a následne trikrát v rade v Porte.

O služby autora troch gólov v najcennejšom drese sa zaujímalo viacero mužstiev z popredných európskych líg, vrátane súčasného pôsobiska Marka Hamšíka, talianskeho SSC Neapol, španielskeho Betisu Sevilla či nováčika najvyššej nemeckej súťaže Hoffenheim.

Nachádzate sa tu:
Domov