Manchester City vyhráva aj mimo trávnika, vedenie Premier League prehralo súdny spor

Futbalisti Manchester City.
Futbalisti Manchester City. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|7. okt 2024 o 18:03

Manchester City vo svojom vyhlásení uviedli, že Premier League bola uznaná za zneužitie svojho dominantného postavenia.

MANCHESTER. Anglický klub Manchester City dosiahol čiastočné víťazstvo nad Premier League, keď v pondelok uspel ohľadom údajných porušení pravidiel ligy týkajúcich sa transakcií s pridruženými stranami (APT) klubom vlastneným Abú Zabí.

Rozhodnutie arbitrážneho panelu podporilo celkové ciele a rozhodovanie systému APT.

Panel však zistil, že niektoré časti pravidiel APT porušujú britské hospodárske právo a sú nezákonné, pretože klubom nebolo umožnené vyjadriť sa k typom údajov, ktoré by liga zohľadňovala.

Rozhodnutia Premier League týkajúce sa dvoch transakcií z roku 2023, s First Abu Dhabi Bank a Etihad Aviation Group, boli podľa panelu procesne nespravodlivé a musia byť zrušené.

Pravidlá APT boli navrhnuté na udržanie konkurencieschopnosti Premier League tým, že zabránia klubom umelo zvyšovať hodnotu sponzorských zmlúv s firmami spojenými s ich vlastníkmi.

Manchester City vo svojom vyhlásení uviedli, že sťažnosť bola úspešná a Premier League bola uznaná, okrem iného, za zneužitie svojho dominantného postavenia.

„Tribunál rozhodol, že pravidlá sú štrukturálne nespravodlivé a že Premier League bola špecificky nespravodlivá v spôsobe, akým tieto pravidlá uplatňovala voči klubu v praxi,“ dodal Manchester City.

Pravidlá boli považované za diskriminačné, pretože úmyselne vylúčili pôžičky od akcionárov.

Premier League však uviedla, že väčšina námietok City bola zamietnutá.

„Tribunál tiež zistil, že pravidlá sú potrebné na to, aby finančné kontroly ligy boli účinné,“ uviedla Premier League vo svojom vyhlásení.

Úradujúci anglický majster je tiež zapojení do samostatného nezávislého konania týkajúceho sa údajných porušení finančných predpisov Premier League, ktoré začalo v septembri a verdikt sa očakáva pred koncom aktuálnej sezóny.

Klub vyhral osem titulov Premier League, Ligu majstrov, tri FA Cupy, šesť Ligových pohárov, Superpohár UEFA a Majstrovstvá sveta klubov FIFA od chvíle, keď ho v roku 2008 kúpil Sheikh Mansour zo skupiny Abu Dhabi United Group.

Premier League zaviedla dočasný zákaz sponzoringu klubov firmami spojenými s ich vlastníkmi po predaji Newcastle United konzorciu vedenému saudskoarabským Public Investment Fund (PIF) v roku 2021.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Manchester City vyhráva aj mimo trávnika, vedenie Premier League prehralo súdny spor