Haršanyová chce rekordnú návštevu: Vypredajme štadión. Ako hráčke mi takéto niečo chýbalo

Futbalisti Slovenska.
Futbalisti Slovenska. (Autor: TASR)
TASR|18. okt 2024 o 12:46

Ženský futbal sa dlhodobo borí s nižšou návštevnosťou a slabším povedomím v očiach širokej verejnosti.

BRATISLAVA. Koordinátorka ženského futbalu na Slovenskom futbalovom zväze (SFZ) Lucia Haršanyová verí, že cieľ pokoriť rekordnú návštevu na ženský futbal sa podarí v piatok 25. októbra v Poprade.

Práve tam čaká Slovenky úvodný duel baráže o účasť na ME 2025 proti Walesu (17.30 h).

Bývalá reprezentantka s 89 štartmi v národnom tíme očakáva, že aktivity smerujúce k tomuto cieľu prispejú k historickej návšteve a tým aj k sľubnému výsledku pred odvetou v Cardiffe.

Ako hráčke mi to chýbalo

Bohatý sprievodný program aj pre najmenších má byť lákadlom ženskej premiéry v baráži o európsky šampionát.

Od rána budú na štadióne v Poprade prebiehať zápasy mladých talentov a od 13.30 h otvorí svoje brány aj zábavný park s množstvom zaujímavých atrakcií.

Všetko má smerovať k jednému z cieľov, ktorý si SFZ predsavzal a ním je rekordná návšteva na ženský národný tím.

"Je to niečo, čo mne osobne ako hráčke chýbalo. Prilákať ľudí na štadión, urobiť z toho celkovo také podujatie a nie iba odohrať, zbaliť sa a odísť.

Preto sa teším, že z pozície koordinátorky môžem tieto veci rozvíjať a pomáhať samotným zápasom.

Či už z hľadiska organizácie, prilákania fanúšikov, alebo sprievodných programov a pomôcť tak hráčkam na ihrisku," uviedla Haršanyová pre TASR.

Vypredajme štadión

Ženský futbal sa dlhodobo borí s nižšou návštevnosťou a slabším povedomím v očiach širokej verejnosti.

Napriek rastúcej kvalite ženského futbalu na Slovensku sa nedarí plniť tribúny a zmeniť sa to pokúsi historický duel s Walesom. Prispieť k tomu má aj dejisko zápasu.

"Nechcem nikoho dehonestovať ani nič podobné, ale na východe je menej akcií ako v okolí Bratislavy či Trnavy.

Pevne verím, že ľudia sú tam hladnejší aj po ženskej reprezentácii. My k tomu z organizačného hľadiska chceme prispieť sprievodným programom.

Máme aj mini kampaň s názvom 'Vypredajme štadión', preto dúfam, že si ľudia nájdu cestu a prídu podporiť dievčatá," zaželala si bývalá obrankyňa.

Teraz to skúsime na východe

Najvyššia návšteva na ženský národný tím prišla na štadión v Žiline v roku 2013. Na súboj kvalifikácie MS 2015 proti favorizovanému Nemecku zavítalo pod Dubňom spolu 1128 divákov.

"Je to už tiež veľmi dávno a tento zápas som odohrala aj ja. Teraz sme sa návštevnosťou vrátili trochu naspäť, zrejme je to spôsobené aj výpadkom počas Covidu.

Išli sme však opäť mimo Bratislavu, vyskúšali sme Nitru a ľudia mali záujem.

Teraz to skúsime na východe a dúfam, že ľudia prídu a vytvoria si aj nejaký vzťah k ženskej reprezentácii," pripomenula stretnutie z júla, ktoré pod Zoborom videlo 675 priaznivcov, čo je druhá najvyššia návšteva na Slovenky.

Ide o všetko

Tie čaká neľahký súboj proti hráčkam, ktoré v B-divízii Ligy národov ovládli skupinu v konkurencii Ukrajiny, Chorvátska a Kosova.

Proti Walesu si zahrali štyrikrát, z toho iba raz prehrali (0:1 v roku 2015). Tomuto zápasu sa Haršanyová prizerala z lavičky náhradníčok na pôde súpera, už o dva dni neskôr bola súčasťou základnej zostavy, ktorá vybojovala víťazstvo 2:1.

"To je už dosť rokov a teraz ste mi dosť osviežili tieto zápasy. Pamätám si stretnutia vo Walese aj ten doma.

Pevne verím, že štatistika nám minimálne zostane. Vieme, že to je play off, ide o všetko a ja pevne verím, že to zvládneme.

Desať rokov je veľmi dlhá doba a práve z toho dôvodu nás čaká výborná konfrontácia.

Môžeme si pozrieť, kam sa za toto obdobie posunul Wales a kam sme sa posunuli my," povedala Haršanyová v rozhovore pre TASR.

Typický ostrovný štýl Walesu

Walesanky ťahajú osemzápasovú sériu bez prehry, ktorú začali vlani v decembri v prípravnom stretnutí s osemnásobnými majsterkami Európy z Nemecka.

Futbal na Britských ostrovoch sa vyznačuje najmä fyzickou hrou a tento herný štýl platí podľa Haršanyovej aj medzi futbalistkami:

"Je to tak. Videla som niektoré zápasy Walesu a je to typický ostrovný štýl, nielen v mužskom, ale aj v ženskom futbale. Rýchly, fyzický a behavý, čiže nás nečaká nič ľahké."

Futbalu sa nie je ľahké vzdať

Haršanyová sa pre zdravotné problémy rozhodla ukončil aktívnu kariéru pred troma rokmi.

Presedlala na funkcionársku pozíciu a od júla tohto roka pôsobí aj ako asistentka trénera Petra Kopúňa pri ženskom A-tíme.

"Život sa vám zmení úplne od základov. Poviem pravdu, že keď som končila kariéru, nechcela som pokračovať v tejto sfére.

Chcela som si oddýchnuť, prísť na iné myšlienky a načerpať novú energiu.

To sa aj stalo, ale o nejaké dva či tri mesiace prišla ponuka pracovať na SFZ. Pokiaľ človek celý svoj život hrá futbal, nikdy nie je ľahké sa toho vzdať," dodala.

Predaj vstupeniek na barážový súboj Sloveniek proti hráčkam z Walesu prebieha na oficiálnom webe SFZ - futbalsfz.sk. Cena vstupeniek je jednotná (3 eurá).

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Haršanyová chce rekordnú návštevu: Vypredajme štadión. Ako hráčke mi takéto niečo chýbalo