Kvalifikácia na EURO 2024 a do Ligy národov? Žreb bude už o niekoľko dní

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
SITA|7. okt 2021 o 17:33

Slováci zostúpili do tretej divízie Ligy národov.

NYON. Kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy vo futbale v roku 2024 budú žrebovať 9. októbra 2022 v nemeckom Frankfurte nad Mohanom.

Päťdesiatštyri účastníckych tímov rozdelia do desiatich skupín s piatimi alebo šiestimi účastníkmi a o účasť na Euro 2024 sa bude hrať od marca do novembra 2023.

Dva najlepšie tímy z každej skupiny by mali mať istý postup na záverečný turnaj s 24 účastníkmi, ktorý bude hostiť Nemecko. Kvalifikačný formát zatiaľ nebol potvrdený.

"Žreb je prvý krok na ceste k účasti na majstrovstvách Európy v Nemecku. Všetkým tímom želáme šťastný žreb a zároveň férovú a vzrušujúcu súťaž, z ktorej vzíde najlepší z najlepších v Európe," uviedol riaditeľ ME 2024 Philipp Lahm, bývalý 113-násobný reprezentant Nemecka.

Európska futbalová únia informovala aj o termínoch ďalšej edície Ligy národov. Hrať sa bude v júni a septembri 2022 tak, aby sa skupinové boje ukončili ešte pred žrebom ME 2024. Skupiny Ligy národov vyžrebujú 16. decembra 2021 vo švajčiarskom Montreux.

V troch kvalitnejších divíziách Ligy národov sa predstaví po 16 tímov, v najnižšej D-divízii bude iba sedem účastníkov. Najlepšie štyri tímy z elitnej divízie Ligy národov budú zvýhodnené pri žrebe kvalifikácie ME 2024, ocitnú sa v päťčlenných skupinách.

Slováci sa v druhej edícii Ligy národov predstavili v druhej divízii, ale v konkurencii Česka, Škótska a Izraela skončili na poslednom štvrtom mieste a zostúpili do tretej divízie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Kvalifikácia na EURO 2024 a do Ligy národov? Žreb bude už o niekoľko dní