Kocian: Doma nemáme trénera pre reprezentáciu. Inšpiráciou môže byť Ramsay

Slovenskí futbalisti Marek Hamšík, Juraj Kucka a Róbert Mak.
Slovenskí futbalisti Marek Hamšík, Juraj Kucka a Róbert Mak. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|5. nov 2021 o 07:00

Rozhovor s futbalovým odborníkom Jánom Kocianom.

Slovenská futbalová reprezentácia už nemôže postúpiť na majstrovstvá sveta 2022. Posledné dva zápasy kvalifikácie odohrá proti Slovinsku a Malte. Čo sa stane potom? Ktorí hráči v tíme ostanú a skončí tréner Štefan Tarkovič?

„Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik naznačil, že kvalifikácia je hodnotená ako neúspešná. Z toho sa dá veľa vyčítať,“ naznačil bývalý reprezentačný tréner a futbalový odborník JÁN KOCIAN.

Tréner Tarkovič na nominačnej tlačovej konferencii povedal, že nevidí dôvod, aby skúšal neoverených hráčov, keď si mužstvo začína veriť a nachádza svoju hernú tvár. Ako to vnímate?

Určite v realizačnom tíme preberali posledné zápasy, spravili si analýzu. Mužstvo ukázalo zlepšenú hernú tvár, aj keď bez veľkého výsledkového efektu. Možno zohralo svoje aj vyjadrenie prezidenta zväzu Jána Kováčika o istote či skôr neistote pôsobenia Tarkoviča pri reprezentácii. Rozhodol sa, že nebude experimentovať s novými hráčmi. Dá sa to akceptovať. Potrebuje získať body, najlepšie šesť, aby sme skončili tretí.

Chýbajú vám v nominácii niektorí hráči?

Viem si predstaviť z reprezentácie do 21 rokov jedného či dvoch hráčov, ktorí by pričuchli atmosfére v reprezentácii. Peter Pokorný a Adrián Kaprálik vyčnievajú v dvadsaťjednotke, majú solídnu sezónu. O nich dvoch sa dalo uvažovať. Dvadsaťjednotka má tiež kvalifikáciu, kde dostanú plnú minutáž. Proti Slovinsku by do zápasu nezasiahli, ale eventuálne s Maltou mohli naskočiť do hry. Najmä Pokorný, keďže v stredovej formácii chýba Juraj Kucka.

Čo sa dočítate v článku

  • Treba v reprezentácii skúšať aj menej overených hráčov?
  • Čo je v reprezentácii dôležitejšie - pekná hra alebo výsledky?
  • Je skôr za to, aby viedol reprezentáciu Slovák alebo cudzinec?
  • Mal by v reprezentácii ostať Tarkovič, Hamšík či Kucka?
  • Ktorí hráči v reprezentácii nedokážu prekročiť svoj tieň?
  • Prečo potrebuje Stanislav Lobotka viac pohladkať ako pokarhať?

Devätnásťročný Kaprálik z MŠK Žilina v niektorých zápasoch ukazuje geniálne veci, v ďalších je na ihrisku málo viditeľný. Nepotrebuje väčšiu stabilitu výkonov?

Platí daň za svoju mladosť, ktorá je zároveň jeho bonusom. Áno, nestačí zažiariť len v jednom či v dvoch zápasoch. U mladých hráčov je forma ako sínusoida, raz hore, raz dole. Potrebuje si udržať kvalitu a ustáliť výkonnosť počas celej sezóny. Musí byť lídrom Žiliny i dvadsaťjednotky dlhší čas. Nestačí ukázať záblesky v jednom zápase či v jeho úseku.

Na druhej strane, kedy majú dostať šancu noví hráči, ak nie v dvojzápase kvalifikácie, ktorá je už stratená?

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Kocian: Doma nemáme trénera pre reprezentáciu. Inšpiráciou môže byť Ramsay