Gruzínsko
Gruzínsko
EURO 2024
22.06.2024, Skupina F
1 - 1
0:0
Česko
Česko

Gruzínci takmer knokautovali Čechov. Majú však bod a stále sú v hre o postup

Georges Mikautadze premieňa pokutový kop v zápase Česko - Gruzínsko na EURO 2024.
Fotogaléria (24)
Georges Mikautadze premieňa pokutový kop v zápase Česko - Gruzínsko na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|22. jún 2024 o 17:00 (aktualizované 22. jún 2024 o 18:35)

Futbalisti Česka remizovali s Gruzínskom v zápase skupiny F na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupina F

Gruzínsko - Česko 1:1 (1:0)

Góly: 45.+4 Mikautadze (z 11 m) - 59. Schick

ŽK: Kašia, Gvelesjani, Mekvabišvili, Kočorašvili - Coufal, Provod, D. Jurásek, Holeš, Souček

Rozhodcovia: Siebert - Seidel, Foltyn (všetci Nemecko).

Gruzínsko: Mamardašvili - Kverkvelija (82. Gvelesjani), Kašia, Dvali - Citajšvili (62. Ločošvili), Davitašvili (62. Čakvetadze), Mekvabišvili, Kočorašvili, Kakabadze - Mikautadze (88. Kvilitaja), Kvaracchelija (82. Lobžanidze)

Česko: Staněk - Holeš, Hranáč, Krejčí - Coufal, Provod (81. Barák), Souček, D. Jurásek (81. Ševčík) - Černý (55. M. Jurásek), Schick (68. Chytil), Hložek (55. Lingr)

HAMBURG. Futbalisti Česka získali svoj prvý bod na tohtoročnom EURO. V zápase s Gruzínskom mali hernú prevahu, ale napokon remizovali 1:1.

Na konci prvého polčasu otvoril skóre z penalty Georges Mikautadze, no pred uplynutím hodiny hry so šťastím vyrovnal Patrik Schick.

Česká útočná hviezda však musela zápas dopozerať len z lavičky náhradníkov, keďže pre problémy so stehenným svalom musela byť vystriedaná.

V závere mohli Gruzínci strhnúť víťazstvo na svoju stranu, ale v prečíslení troch proti jednému trestuhodne prestrelil bránu Saba Lobžanidze.

Česi sú stále v hre o postup do osemfinále, no budú sa musieť pozerať aj na výsledky iných zápasov a vo svojom treťom zápase v skupine zdolať Turkov.

Tabuľka skupiny F na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Gruzínsko - Česko na EURO 2024

I. polčas:

Tréner Hašek urobil v zostave Česka hneď tri zmeny oproti úvodnému súboju s Portugalskom. Douděru, Kuchtu a Šulca nahradili D. Jurásek, Hložek a Černý.

Česi vstúpili do zápasu aktívnejšie a vedenia sa mohli ujať už v 3. minúte. Po dlhom vhadzovaní sa v pokutovom území dostal k strele Hložek, krátko na to Schick, no svojich spoluhráčov podržal brankár Mamardašvili.

Fotogaléria zo zápasu Gruzínsko - Česko na EURO 2024 (skupina F)

Český tím sršal ofenzívnou aktivitou, ktorú napokon zúžitkoval po ďalšom aute do územia šestnástky Hložek. Pri zakončení sa mu však lopta odrazila od ruky a gól po preskúmaní systémom VAR neplatil.

Výraznú dominanciu Česi do konca prvého polčasu nezužitkovali, za čo mohli Gruzínci ďakovať Mamardašvilimu. Ten zneškodnil všetkých osem striel smerujúcich na jeho bránu.

V nadstavenom čase prišiel naopak smoliarsky moment pre Čechov, po štandardke Gruzíncov zahral vo vápne rukou Hranáč a hlavný arbiter odpískal pokutový kop, ktorý s prehľadom premenil Mikautadze - 1:0.

Pred odchodom do šatní mohol ešte vyrovnať Schick, no jeho tutovku zmaril výborne chytajúci Mamardašvili.

II. polčas:

Do druhého polčasu vstúpili gólom posmelení Gruzínci lepšie a aj za cenu štvrtej žltej karty pre český tím zastavil Holeš unikajúceho Kvaraccheliju.

Výraznejšiu šancu si však Gruzínsko nevybojovalo a nádeje Česka vzkriesil v 57. minúte Schick. Po rohovom kope trafil hlavičkou žrď striedajúci Lingr, no Schick stál na správnom mieste a odrazenú loptu doťukol do brány hruďou - 1:1.

Vzápätí mohol otočiť Krejčí, jeho hlavičkový pokus tesne minul priestor Mamardašviliho brány. Gruzínskeho brankára preveril aj M. Jurásek ďalekonosnou strelou.

V 68. minúte sa musel z ihriska pobrať zranený strelec vyrovnávajúceho gólu Schick, ktorého nahradil Chytil.

V závere zápasu mohli Gruzínci vybojovať prvé víťazstvo na ME, no v situácii troch na jedného prestrelil bránu striedajúci Lobžanidze.

Česi predviedli v oboch poloviciach dominantný výkon, súpera prestrieľali 26:6, do konca zápasu však už so skóre nedokázali urobiť nič a oba tímy si tak z Hamburgu odniesli bod.

Hlasy po zápase:

/zdroje: Reuters, uefa.com/

Giorgi Mamardašvili, brankár Gruzínska a hráč zápasu: "Som celkom spokojný a šťastný, pretože sme tu. Samozrejme, v poslednej chvíli sme mohli aj vyhrať, nevyužitá šanca ma sklamala, ale taký je futbal. Lobžanidze je skvelý futbalista a v najbližších zápasoch určite strelí gól. Samozrejme, bol to veľmi dôležitý moment, ale musí ísť ďalej. Mal by byť hrdý, pretože sme proti Česku získali prvý bod."

Ivan Hašek, tréner ČR: "Chcel by som zablahoželať Gruzíncom a ich trénerovi Willymu Sagnolovi k zisku bodu. Myslím si, že oba tímy odohrali zápas, ktorý bol pre fanúšikov pôsobivý, panovala tam skvelá atmosféra. Herne sme dominovali, no nepodarilo sa nám streliť druhý gól, 26 pokusov hovorí za všetko. Musíme priznať, že sme boli radi, že súper v poslednej minúte nepremenil šancu z brejkovej situácie."

Patrik Schick, strelec gólu ČR: "Samozrejme, že remíza 1:1 nám nestačí. Boli sme lepší, mali sme viac šancí. V závere sme dokázali vyrovnať, vybehli sme na nich, ale nedokázali sme streliť druhý gól. Nakoniec sme urobili hlúpu chybu a mohli sme prehrať. Máme bod a v našom poslednom zápase musíme hrať o všetko."

Robin Hranáč, obranca ČR: "Na penaltu sme zareagovali dobre, vybudovali sme si ďalšiu šancu. Samozrejme, skončiť prvý polčas za stavu 1:1 by bolo lepšie. Viem, že som sa podieľal na inkasovaní troch gólov na turnaji, ale tak to chodí. Už pred začiatkom sme vedeli, že sa na nich vrhneme a že budú hrať na brejky."

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Gruzínci takmer knokautovali Čechov. Majú však bod a stále sú v hre o postup