Klub Premier League má veľké problémy, je finančne neudržateľný

Futbalisti FC Everton.
Futbalisti FC Everton. (Autor: TASR/AP)
SITA|30. mar 2022 o 12:53

FC Everton sa v tabuľke anglickej Premier League nachádza tesne nad pásmom zostupu na sedemnástom mieste.

LIVERPOOL. Klub FC Everton z anglickej futbalovej Premier League zaznamenal tretí rok po sebe stratu 120,9 milióna libier, čo je v prepočte takmer 143 miliónov eur. Ide o údaje ze sezónu 2020/2021 s uzávierkou k 30, júnu 2021.

Sezóny predtým zaznamenal Everton straty 111,8 resp. 139,8 milióna GBP (132 resp. 165 miliónov eur). A podľa pravidiel najvyššej anglickej futbalovej je klub, ktorý za tri sezóny po sebe vykáže stratu viac ako 105 miliónov libier, oficiálne neudržateľný a neprofitujúci.

Strata Evertonu pritom viac ako trojnásobne presahuje uvedené číslo. Podľa klubu takmer až polovicu týchto strát zapríčinila pandémia koronavírusu.

“Klub sa v posledných rokoch musel vyrovnať so špecifickými finančnými okolnosťami vrátane vyčlenenia značných súm na projekt nového štadióna a vyrovnávať sme sa museli aj s pretrvávajúcim a rozsiahlym vplyvom pandémie koronavírusu,“ uvádza sa v stanovisku FC Everton.

Účastník Premier League tiež uviedol, že zostáva v bezpečnej finančnej situácii vďaka pokračujúcej podpore a odhodlaniu svojho väčšinového akcionára Farhada Moshiriho.

Klub tiež spolupracuje s vedením najvyššej anglickej futbalovej súťaže na dodržiavaní určených finančných pravidiel. Za ostatných sedem rokov tento klub dosiahol zisk iba raz, podarilo sa mu to v sezóne 2016/2017. V aktuálnom ročníku sa v tabuľke nachádza tesne nad hranicou zostupu.

Začiatkom marca Everton pozastavil spoluprácu s ďalšími partnermi - spoločnosťami patriacimi ruskému magnátovi Ališerovi Usmanovi, ktorý sa nachádza na sankčných zoznamoch v súvislosti ruskou vojenskou inváziou na území Ukrajiny.

Usmanov je dlhoročným obchodným partnerom Moshiriho a v januári 2020 zaplatil 30 miliónov libier, čím si zaistil exkluzivitu pri pomenovaní plánovaného nového štadióna Evertonu, jeho dokončenie je naplánované na rok 2023.

Britsko-iránsky podnikateľ Moshiri v januári 2022 vložil do klubu ďalších 100 miliónov libier a uviedol, že tým preukázal podporu klubu v turbulentnom období. Moshiri aktuálne vlastní 94-percentný podiel v klube FC Everton.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Klub Premier League má veľké problémy, je finančne neudržateľný