V kvalifikácii vyzve aj Slovensko. Bosna má staronového trénera

Faruk Hadžibegič.
Faruk Hadžibegič. (Autor: Reuters)
SITA|5. jan 2023 o 12:45

Faruk Hadžibegič má bohaté skúsenosti.

SARAJEVO. Faruk Hadžibegič sa po viac ako 20 rokoch vracia na lavičku reprezentácie futbalistov Bosny a Hercegoviny, 65-ročný rodák zo Sarajeva nahradí vo funkcii Bulhara Ivajla Peteva.

Niekdajší reprezentant bývalej Juhoslávie viedol Bosniakov niekoľko mesiacov predtým, ako odstúpil z funkcie po neúspešnej kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy v roku 2000.

"Petevov kontrakt vypršal. Nevyhodili sme ho, ale oznámili sme mu, že mu skončila zmluva. Zhodli sme sa na tom, že potrebujeme novú tvár a energiu," povedal prezident bosnianskej futbalovej federácie Vico Zeljkovič.

Post hlavného trénera zastával Petev dva roky. Úlohou staronového kouča Hadžibegiča bude postúpiť s mužstvom na ME 2024 v Nemecku. "Nebude to jednoduché, ale nechceme sa vopred na nič vyhovárať," dodal Zeljkovič.

V kvalifikačnej skupine budú súperom Bosny aj Slováci. Favoritom sú Portugalci a v skupine sa predstaví aj Island, Luxembursko a Lichtenštajnsko.

Hadžibegič odohral za národný tím Juhoslávie 61 zápasov a strelil v nich šesť gólov a tiež si zahral aj na svetovom šampionáte 1990 v Taliansku.

Má za sebou bohaté trénerské skúsenosti, na medzinárodnej úrovni už viedol aj futbalistov Čiernej Hory. Viackrát stál na lavičke francúzskeho klubu Sochaux, ktorému v minulosti pomohol k postupu do Ligue 1.

Okrem toho pôsobil v španielskom Betise Sevilla aj v tureckých kluboch Gaziantepspor, Diyarbakirspor a Denizlispor.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V kvalifikácii vyzve aj Slovensko. Bosna má staronového trénera