Mal byť objavom Talianska, sen mu nevyšiel. Slovan profitoval z premárnenej príležitosti

David Strelec a Ivan Kmotrík mladší.

Mal byť objavom Talianska, sen mu nevyšiel. Slovan profitoval z premárnenej príležitosti

David Strelec a Ivan Kmotrík mladší. (Autor: ŠK Slovan Bratislava)
David Strelec a Ivan Kmotrík mladší.
David Strelec a Ivan Kmotrík mladší. (Autor: ŠK Slovan Bratislava)
Martin Kozinka|26. máj 2024 o 07:30

Kúpa Davida Strelca bola vraj dohodnutá už v lete 2023.

BRATISLAVA. „Chceme mať v klube hráčov, ktorí chcú hrať skutočne za Slovan a sú odhodlaní pobiť sa o naše ciele.”

Tieto slová zdôrazňoval po odchode Davida Strelca do Spezie v lete 2021 generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík junior.

„Chceme mať v kádri tých futbalistov, s ktorými budeme bojovať spoločne ako jedna rodina,” vravel.

Hráčov návrat do rodiny “belasých” ho rozradostnil. „Teším sa, že David sa po hosťovaní stáva opäť naším kmeňovým hráčom,” priznal pred týždňom.

Ako si však budú Strelca pamätať v talianskej Spezii? „Bohužiaľ, ako premárnenú príležitosť,” povedal pre Sportnet novinár Andrea Bonatti z regionálneho periodika Citta Della Spezia.

Má všetko, čo má futbalista mať

Pred odchodom do Talianska mal Strelec podiel na troch majstrovských tituloch Slovana a dvoch domácich pohároch.

Vľavo oslavuje gól autor Dávid Strelec v zápase 10. záverečného kola nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o titul medzi ŠK Slovan Bratislava - MFK Ružomberok.
Vľavo oslavuje gól autor Dávid Strelec v zápase 10. záverečného kola nadstavbovej časti Niké ligy v skupine o titul medzi ŠK Slovan Bratislava - MFK Ružomberok. (Autor: TASR)

„Stále mu hovorím, že ako útočník či podhrotový hráč má všetko, čo moderný futbalista má mať,” vyzdvihoval jeho kvality pred troma rokmi kouč Slovana Vladimír Weiss starší.

„Každý deň sa s ním rozprávam, snažím sa mu poradiť, no niečo už naučil aj on mňa. Na všetko má úsmevnú odpoveď. Rozumieme si na ihrisku i mimo neho,” dodal tréner. 

Terajšia sezóna bola pre Strelca pod vedením Weissa najproduktívnejšou v kariére. V 28 zápasoch Niké ligy si pripísal jedenásť presných zásahov a na ďalších desať prihral. 

V súčte gólov a asistencií bol druhým najproduktívnejším hráčom “belasých”. V Európskej konferenčnej v lige sa mu však skórovať nepodarilo.

Nesadol mu systém

Prečo nebol gólový aj v Taliansku? Spezia ho podpísala na päť rokov. V premiérovej sezóne jeho zahraničného angažmánu odohral len desať zápasov v Serie A. Raz sa mu podarilo aj skórovať.

„Športový riaditeľ Riccardo Pecini, ktorý ho priviedol do Spezie, si bol až príliš istý, že by mohol byť skutočným objavom v talianskom futbale na najvyššej úrovni,” vraví novinár Bonatti z Citta Della Spezia.

„Neskôr sa však ani trénerom Spezie Thiagovi Mottovi a Lucovi Gottimu z neho nepodarilo vytvoriť ústrednú postavu v klube,” dodal.

Nedokázal sa aklimatizovať systému oboch trénerov. „Pod Mottom hral na krídle, ale na túto pozíciu mu chýbalo tempo. Nedarilo sa mu však ani na poste útočníka, pretože sa mu najlepšie hrá len tvárou k bráne bez prílišného držania lopty,” vysvetľuje expert na Speziu.

David Strelec v drese Spezie.
David Strelec v drese Spezie. (Autor: Spezia Calcio/ instagram)

„Pod vedením Gottiho hrala Spezia v inej formácii 3-5-2, čo bol pre neho podľa mňa vhodnejší systém. Kouč ho však po krátkom čase vyradil zo zostavy,” dodal.

Slovan profitoval

Novinár zhodnotil, že Strelca v Taliansku pochovala konkurencia v tíme, no zároveň sa nedokázal adaptovať na život v novej krajine.

„Už keď som sem v lete prichádzal, tak som vedel, že to bude fajn. Teším sa, že zostávam doma v Slovane,“ priznal Strelec pre klubový web Slovana po potvrdení prestupu.

Slovan nakoniec aj tak na Strelcovi profitoval. V lete 2021 odišiel do Talianska za viac ako dva milióny eur. Pred touto sezónou sa vrátil na Slovensko na hosťovanie s následnou opciou na prestup. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Mal byť objavom Talianska, sen mu nevyšiel. Slovan profitoval z premárnenej príležitosti