Je Ronaldo rekordér? Je najlepší strelec, aj keď nevieme, o koľko vedie, píše BBC

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. mar 2022 o 18:03

Vieme zdolať kohokoľvek, napísal Cristiano Ronaldo na Instagrame.

BRATISLAVA. Po bezgólovej remíze s Watfordom a hladkej prehre s mestským rivalom Citizens 1:4 futbalisti Manchestru United v Premier League opäť zázračne ožili.

Bojovú zástavu zdvihol ich najstarší, najskúsenejší a možno aj najkontroverznejší hráč. Tridsaťsedemročný Portugalčan Cristiano Ronaldo strelil tri góly do siete Tottenhamu a postaral sa o víťazstvo svojho tímu 3:2. ManUtd sú v tabuľke opäť na štvrtom mieste s dvojbodovým náskokom pred Arsenalom.

"Kanonieri" však mali pred nedeľňajším súbojom s hráčmi Leicesteru City až o štyri odohrané zápasy menej.

Najlepší výkon Ronalda

Ronaldov prvý hetrik na Old Trafford od roku 2008 sa začal rodiť už v 12. minúte, keď utešenou strelou z poriadnej diaľky spoza šestnástky otvoril skóre. V 35. min síce Harry Kane z pokutového kopu vyrovnal na 1:1, ale o tri minúty neskôr Ronaldo po prihrávke Jadona Sancha z krídelného priestoru opäť poslal domácich do vedenia.

V 72. min stopér ManUtd Harry Maguire vlastným gólom oživil šance Tottenhamu na body, ale posledné slovo mal znova muž známy pod skratkou CR7. V 81. min hlavičkou po rohovom kope Alexa Tellesa upravil na konečných 3:2.

"Som nesmierne šťastný, že sa mi podarilo dosiahnuť prvý hetrik od svojho návratu na Old Trafford. Nič neprekoná pocit byť späť na ihrisku a pomôcť svojmu mužstvu gólmi.

Opäť sme ukázali, že vieme zdolať kohokoľvek, stačí len tvrdo pracovať a odovzdať na ihrisku všetko v prospech tímu. Manchester United nepozná hranice. Poďme, 'Diabli,' " napísal Cristiano Ronaldo na Instagrame.

Ronaldov skvostný večer prišiel týždeň po tom, čo hviezdny útočník vynechal derby proti ManCity a odletel do Portugalska údajne na protest, že nemal byť zaradený do zostavy. Nevyhol sa veľkej kritike, ale napokon je všetko inak. Tréner Ralf Rangnick neskôr tieto dohady vyvrátil s tým, že Ronalda vyradilo z hry zranenie bedrového kĺbu.

V sobotu večer po jeho hetriku 63-ročný Nemec vyhlásil, že to bol najlepší výkon Ronalda s loptou aj bez nej odvtedy, čo ako tréner v novembri prišiel na lavičku United.

"Možno by stálo za to vždy ho posielať na tri dni do Portugalska a potom ho dva dni nechať oddychovať. Mimochodom, rovnako kvalitný výkon podal aj na štvrtkovom tréningu," pousmial sa Rangnick.

Je skutočne prvý?

Čísla neklamú. Ronaldo od svojho druhého príchodu na Old Trafford strelil v Premier League 12 gólov a v tabuľke strelcov tejto prestížnej európskej futbalovej súťaže je druhý za 20-gólovým Mohamedom Salahom z FC Liverpool.

Ďalších šesť gólov pridal rodák z Funchalu na ostrove Madeira v ďalších súťažiach, ani jeden z jeho súčasných spoluhráčov nedal v tejto sezóne viac ako polovicu z jeho 18 gólov.

"Či s ním máme problém? Ak máte v tíme najlepšieho útočníka histórie, nemôžete mať problém. Proti Tottenhamu bol brilantný, rovnako ako celé naše družstvo," uviedol francúzsky stredopoliar ManUtd Paul Pogba, cituje ho BBC Sport.

Sky Sports oslovil so žiadosťou o zhodnotenie výkonu Ronalda aj bývalého obrancu "červených diablov" Garyho Nevilla. A ten nešetril superlatívmi. "Bola to futbalová šou a Ronaldo jej najväčšou hviezdou. Najmä jeho prvý gól bol úchvatný. On je najmä obrovsky motivovaný a cieľavedomý. Nepripúšťa si, že prestane strieľať góly na najvyššej futbalovej úrovni. A v sobotu o tom podal ďalší dôkaz," vyjadril sa Gary Neville.

Kompliment si dovolil aj často kritický bývalý kapitán United Roy Keane. "Keď býva ako hráč kritizovaný, vie na to odpovedať najlepším možným spôsobom. A robí to takto počas celej svojej kariéry. Stále platí, že ak chcete byť s tímom úspešný, je dobré mať v ňom aj Ronalda.

"Ronaldovo gólové predstavenie zrejme má aj skrytý historický význam. Troma gólmi sa dostal na 807 zásahov vo svojej profesionálnej kariére a o dva góly tým mal prekonať dosiaľ najúspešnejšieho strelca futbalovej histórie Čecha Josefa Bicana.

Nie je to však úplne isté. Portál BBC píše, že webová stránka FIFA informuje o 805 góloch Bicana iba ako o odhadovanom počte a nenazýva to rekordom. Českí štatistici tvrdia, že viedenský rodák Bican, ktorý žil v rokoch 1913 - 2001, nastrieľal až 821 gólov a medzinárodný Zväz futbalových štatistikov dokonca uvádza pri mene Bicana viac ako 950 gólov.

Lenže toto číslo zahŕňa aj štatistiky z amatérskych zápasoch či za rezervné a regionálne tímy. "Ronaldo je určite najlepším strelcom spomedzi futbalistov hrajúcich na najvyššej ligovej a reprezentačnej úrovni, aj keď nevieme, o koľko gólov presne vedie," zakončil portál BBC svoje gólové zamyslenie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Je Ronaldo rekordér? Je najlepší strelec, aj keď nevieme, o koľko vedie, píše BBC