Český miliardár spečatil zisk podielu vo West Hame. Aká bude spolupráca so Spartou?

Futbalisti West Ham United.
Futbalisti West Ham United. (Autor: TASR/AP)
SITA|10. nov 2021 o 14:53

West Ham by sa mohol stať bránou do Premier League pre hráčov z nášho regiónu, povedal Křetínský.

BRATISLAVA. Český miliardár Daniel Křetínský uzavrel nákup 27-percentného podielu v anglickom futbalovom klube West Hame United, spolu s kolega Pavlom Horským sa stanú členmi predstavenstva WH Holdings Ltd.

Křetínský vlastní aj Spartu

Prostredníctvom tlačovej správy to potvrdila spoločnosť 1890s holdings a.s., ktorej menšinovým spoluvlastníkom je aj Patrik Tkáč prostredníctvom holdingovej spoločnosti J&T Capital Partners.

Do anglického klubu oficiálne vstúpila práve spoločnosť 1890s holdings a.s.

"Kladivári" z Londýna sú účastníkom Premier League a v tíme pôsobia českí hráči Vladimír Coufal, Tomáš Souček a Alex Král. V tabuľke Premier League patrí West Hamu tretia priečka so ziskom 23 bodov z 11 zápasov.

Pred West Hamom sú o skóre Manchester City a na prvej priečke s náskokom troch bodov FC Chelsea.

Od jari 2019 je Křetínský väčšinovým vlastníkom českého tímu AC Sparta Praha. Ak by aj naďalej zostal v tejto pozícii, podľa pravidiel Európskej futbalovej únie (UEFA) by sa nemohol stať väčšinovým majiteľom iného klubu v Európe.

Cieľom je spolupráca

"Som potešený, že táto významná akvizícia bola úspešne dokončená. Ako vášnivý futbalový fanúšik si veľmi vážim výnimočnú históriu a tradíciu klubu West Ham United, rovnako tak vernú a nadšenú fanúšikovskú základňu.

Platí to aj o veľmi inšpiratívnej úlohe, ktorú klub hrá v mnohých sociálnych programoch a iniciatívach. Rozvoj a rast klubu v posledných rokoch je každému veľmi známy a som rád, že som dostal možnosť podieľať sa na úspešnej budúcnosti tohto klubu.

Potom, ako som nedávno navštívil Lond Stadium a sledoval tím Davida Moyesa, viem, že je skvelé stať sa súčasťou rodiny West Ham United. Cítim sa poctený tým, že mám teraz možnosť pomôcť všetkým, ktorí tu pôsobia a nadviazať na hrdú tradíciu tohto veľkého klubu," uviedol Křetínský.

"Mojím cieľom je pomôcť nastaviť spoluprácu medzi Spartou Praha a West Hamom United tak, aby z nej profitovali oba kluby. Všetko podľa pravidiel UEFA. West Ham by sa mohol stať bránou do Premier League pre hráčov z nášho regiónu," doplnil.

Detaily transakcie nezverejnili, no už dlhšie sa nahlas hovorilo o sume približne 700 miliónov libier, čo je v prepočte takmer 830 miliónov eur.

O tom, že Křetínský by mohol získať menšinový podiel v niektorom z významných klubov pravdepodobne z Veľkej Británie, sa špekulovalo už dlhšie. V roku 2017 sa objavili dohady, že by mohol získať klub FC Southampton.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Český miliardár spečatil zisk podielu vo West Hame. Aká bude spolupráca so Spartou?