Malý klub na Morave zasiahlo tornádo, Baník Ostrava spravil krásne gesto

Štadión FK Hodonín po tom, ako ho vo štvrtok zasiahlo tornádo.
Štadión FK Hodonín po tom, ako ho vo štvrtok zasiahlo tornádo. (Autor: facebook)
Sportnet|26. jún 2021 o 14:05

Prírodná katastrofa neďaleko slovenských hraníc spojila ľudí.

BRATISLAVA, OSTRAVA. Vo štvrtok večer sa len pár kilometrov od slovenských hraníc prehnalo tornádo. Najničivejší druh veternej búrky zasiahli v Česku okresy Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji.

Išlo predovšetkým o obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a tornádo zničilo až tretinu obce Hrušky. Väčšina domov prišla o strechy, autá skončili na streche.

Podľa spravodajského kanála ČT24 išlo o najtragickejšie tornádo v Európe od roku 2001. Medzi piatimi obeťami bola aj tehotná Slovenka.

Ľudia sa spojili, aby pomohli

Na miesto nešťastia okamžite vyrazili mnohí dobrovoľníci a záchranári aj zo Slovenska.

Pre pomoc obyvateľom zasiahnutých obcí boli okamžite vytvorené mnohé finančné zbierky, do ktorých prispievali ľudia z celého sveta.

Na jednej z nich bolo už o necelých 24 hodín vyzbieraných vyše 110 miliónov českých korún (cca 4,5 mil. eur).

"V jednu chvíli chodilo pol milióna za päť minút. Museli sme nasadiť všetky technické kapacity, aby to stránka ustála," povedal pre český web DVTV výkonný riaditeľ Nadace Via Zdeněk Mihalco. "Nikdy v histórii sa nič podobné nestalo, je to neuveriteľné množstvo darov."

Pomáha sa aj v športe

Pomoc iniciovali aj športovci. Kapitán českej hokejovej reprezentácie Jan Kovář sa vzdal časti odmien za majstrovstvá sveta v hokeji, pridali sa aj členovia realizačného tímu. Hokejový zväz následne dorovnal sumu na milión českých korún (40-tisíc eur).

Časti odmien sa vzdala aj česká tenistka Petra Kvitová, favoritka turnaja WTA v nemeckom Bad Homburgu mala zarobiť viac ako osemtisíc eur.

Pekné gesto spravil aj tradičný český futbalový klub Baník Ostrava, ktorý hneď po prírodnej katastrofe pomohol malému klubu z Hodonína.

"Na ihrisku súperíme, mimo ihriska si pomáhajme," písala akadémia klubu na sociálnej sieti.

Štadión FK Hodonín bol po zásahu tornádom značne poškodený. Miestna športová hala dokonca prišla o strechu.

Tréneri akadémie ostravského klubu okamžite finančne podporili futbalový klub a vyzvali k tomu aj svojich fanúšikov. Mnohí sa zapojili do niekoľkých minút.

"Berieme to ako povinnosť, viac je zbytočne dodávať. Hneď ráno som sa spojil s predstaviteľmi Hodonína a ponúkol im pomoc. Verím, že sa zapoja aj ďalší priaznivci, rodičia, tréneri a túto smutnú udalosť spolu pomôžeme aspoň trochu odčiniť," reagoval predseda akadémie Baníka Roman Holiš.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Malý klub na Morave zasiahlo tornádo, Baník Ostrava spravil krásne gesto