Calzona opísal kauzu Mak: Nezavolal mi, dostal som správu od agenta, čo nemám rád

Na snímke postupová radosť Slovenska na ME 2024, zľava Milan Škriniar, Róbert Mak a tréner Slovenska Francesco Calzona.
Na snímke postupová radosť Slovenska na ME 2024, zľava Milan Škriniar, Róbert Mak a tréner Slovenska Francesco Calzona. (Autor: TASR)
Pavol Spál|31. máj 2024 o 12:44 (aktualizované 31. máj 2024 o 14:34)

Francesco Calzona tvrdí, že Valjent je iný prípad.

BRATISLAVA. Keď citlivú tému vysvetľoval, hovoril pokojne a bez emócií. „Nezavolal mi. Dostal som správu v pondelok ráno od jeho agenta. Po tom, čo som mal vytvorenú nomináciu na kemp a EURO.

Nerád komunikujem s agentom. Rád sa rozprávam priamo a na rovinu s hráčom do tváre,“ reagoval Francesco Calzona na piatkovom brífingu pre médiá. Tréner národného tímu reagoval vôbec prvýkrát na kauzu Mak, ktorú spustili vyjadrenia hráča v úvode apríla.

Róbert Mak po marcovom zraze nedokázal zniesť, že ho tréner využil v dvojzápase proti Rakúsku a v Nórsku iba na osem minút. Mak pritom musel absolvovať náročnú cestu z Austrálie. 

„Bola to dýka do chrbta a cítim to ako obrovskú ranu, s ktorou sa neviem vyrovnať,“ priznal Mak v rozhovore pre denník Šport. Calzona má na to svoj pohľad. 

„Vždy sa nájde nejaké riešenie. Doteraz bol stále v nominácii. Dokázal som mu dať nejakú dôveru. On riešil veci cez noviny a nie celkom správne.

Koniec koncov, tréner nepozerá odkiaľ hráč prichádza. Či prichádza reprezentovať z diaľky alebo zblízka. Keby som sa rozhodoval podľa tohto, kto odkiaľ pochádza , stále by hrali hráči z Bratislavy,“ dodal Calzona.

Podľa neho spravil Mak chybu. "Ak vo futbale niečo nefunguje, má sa to v prvom rade rozoberať s trénerom. Ja som mu bol k dispozícii aj predošlé tri mesiace," doplnil Calzona.

Mimochodom, Mak má dlhé roky rovnakého agenta ako Marek Hamšík, ktorý Calzonu navrhol za trénera. Ani tento fakt však nepomohol zlepšiť komunikáciu.

VIDEO: Francesco Calzona o príprave

Tréner Slovákov tiež vysvetľoval, že prečo nie je v nominácii Martin Valjent, ktorý hráva pravidelne španielsku ligu. 

„Je to iný prípad, výborný chalan. Máme výborný vzťah. Od septembra bolo jeho rozhodnutie nebyť súčasťou reprezentácie,“ pokračoval Calzona. Dodal, že stále Valjenta bránil.

„Urobili sme maximum, aby rozhodnutie zmenil. Ešte v sobotu som sa s ním rozprával. Chcel som ho, aby bol súčasťou tímu. Považujem ho za veľmi dôležitého člena tímu a zaslúžil si čas, čo sme mu dali na rozmyslenie," dodal Calzona. 

Valjent síce predtým figuroval v národnom tíme, ale pod Calzonom nehral ani minútu. Calzona na stopérskej pozícii od začiatku verí dvojici Milan Škriniar - Denis Vavro. Ďalší v poradí je Gyömbér. Naposledy zaujal mladý stopér Adam Obert.

VIDEO: Francesco Calzona k situácii okolo Maka a Valjenta

"Veľmi som chcel, aby Valjent prišiel reprezentovať. V pondelok nakoniec povedal, že to rozhodnutie nemení. Je veľmi úprimný a priamy, zaslúži si rešpekt," dodal Calzona.

Do nominácie sa nedostal ani Aleksandar Čavrič. Pôvodom Srb dostal v úvode roka slovenské občianstvo, ale pozvánku v marcovom asociačnom termíne odmietol.

V tom čase sa chcel podľa jeho slov udomácniť v novom pôsobisku Kašima Antlers. V Japonsku je na hosťovaní zo Slovana Bratislava.

"Neakceptujem hráča, ktorý odmietol reprezentáciu. Táto skupina chodí s veľkou chuťou reprezentovať svoju krajinu. Tí, ktorí nehrávajú, pracujú na tréningoch ešte viac ako tí, ktorí hrávajú," povedal Calzona.

"Ak by som povolal Čavriča namiesto týchto chalanov, neukázal by som im žiadny rešpekt," dodal tréner Slovenska.

VIDEO: Francesco Calzona o Čavričovi

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Calzona opísal kauzu Mak: Nezavolal mi, dostal som správu od agenta, čo nemám rád