Futbalisti budú na olympiáde definitívne bez divákov, Bach vyjadril športovcom podporu

Olympijské kruhy.
Olympijské kruhy. (Autor: TASR/AP)
TASR|10. júl 2021 o 13:29

Prezident MOV zdôraznil, že najdôležitejšia je ochrana zdravia.

TOKIO. Stretnutia mužského aj ženského futbalového turnaja na olympijských hrách sa na ostrove Hokkaido uskutočnia bez prítomnosti divákov.

Organizátori pre obavy z koronavírusu prehodnotili pôvodný plán, podľa ktorého chceli umožniť návštevu 10 000 fanúšikom.

Na ostrove prijali opatrenia aj pre maratón, súťaže chodcov, cyklistov či triatlonistov.

Diváci nebudú mať prístup ani do dejísk v Tokiu a v prefektúra Fukušima. Tá pre rastúci počet prípadov ochorenia COVID-19 a nedostatok nemocničných lôžok neumožní priaznivcom vstup na zápasy v bejzbale a softbale.

Japonci pritom v tejto oblasti chceli ukázať obnovu po zemetrasení a vlnách cunami, ktoré v roku 2011 spôsobili jadrovú katastrofu.

"Musíme prijať najprísnejšie opatrenia, aby sme zaistili bezpečné OH. Podmienky na konanie ´hier obnovy´ sa zmenili, teraz bojujeme proti novej infekčnej chorobe," povedal guvernér Fukušimy Masao Učibori pre agentúru AP.

Diváci nebudú mať prístup ani do dejísk v Tokiu, prefektúry Mijagi, Fukušima a Šizuoka však chcú povoliť účasť divákov. Informovala o tom agentúra DPA.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vyjadril podporu športovcom, ktorí budú po štvrtkovom rozhodnutí súťažiť v Tokiu bez diváckej podpory priamo v dejiskách.

Zdôraznil, že počas pandémie koronavírusu je najdôležitejšia bezpečnosť podujatia.

"Všetkých nás mrzí, že tam nebudú fanúšikovia. Mrzí nás to kvôli nim, ale ešte viac kvôli športovcom, ktorí si neužijú olympijskú atmosféru.

Budú sa však cítiť odlišne, budú vedieť, že miliardy ľudí z celého sveta sú s nimi na diaľku a podporujú ich. Mali by si vážiť aj tento pocit a zážitok z novej formy podpory, ktorá vznikla v týchto bezprecedentných časoch," citovala Bacha agentúra DPA.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Futbalisti budú na olympiáde definitívne bez divákov, Bach vyjadril športovcom podporu