Zápas sa chystajú sledovať aj vojaci. Nálada Ukrajincov je bojovná, vraví Zinčenko

Oleksander Zinčenko.
Oleksander Zinčenko. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. jún 2022 o 12:12

Víťaz stredajšieho semifinále medzi Škótskom a Ukrajinou vyzve v sobotu Wales.

GLASGOW. Mohlo by sa zdať, že pre obyvateľov vojnou sužovanej Ukrajiny futbal momentálne nie je dôležitý, no opak je pravda.

Ukrajinskí reprezentanti, ktorí sa v stredu predstavia v škótskom Glasgowe v semifinále baráže o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta v Katare, predstavujú pre ľudí symbol nádeje a útechy.

A to i v Sjevjerodonecku v Luhanskej oblasti, ktorý postupne obsadzujú ruské sily.

Taras Berezovec pred vojnou pracoval ako politický analytik. Keď však Rusi začali inváziu na Ukrajinu, pridal sa k tamojším špeciálnym jednotkám.

Tvrdí, že futbal na Ukrajine miluje každý a napriek tomu, že sa nachádza na frontovej línii, dúfa, že sa mu v stredu večer podarí naladiť prenos z glasgowského Hampden Parku.

„Keď hrá národný tím, celá krajina sa pozerá. Futbal je šport číslo jeden a je mimoriadne populárny,“ povedal pre CNN.

Reprezentovať Ukrajinu v čase vojny znamená veľa i pre samotných hráčov. Oleksandr Zinčenko z anglického Manchestru City na utorňajšej predzápasovej tlačovej konferencii nedokázal zadržať slzy, keď sa snažil vysvetliť, čo preňho znamená ukrajinský dres.

„Chceme dať nášmu ľudu neuveriteľné emócie, pretože Ukrajinci si to v tejto chvíli veľmi zaslúžia. Našu náladu by som opísal ako bojovnú, pretože každý chápe, čo sa v tejto chvíli deje na Ukrajine,“ poznamenal 25-ročný Zinčenko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požehnal hráčom národného mužstva a trénerovi Oleksandrovi Petrakovovi, aby tento týždeň odohrali na Britských ostrovoch dva vydarené zápasy.

Úspešnejší z dvojice Škótsko - Ukrajina totiž zabojuje o štyri dni neskôr v Cardiffe proti Walesanom o poslednú európsku miestenku na šampionáte.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Zápas sa chystajú sledovať aj vojaci. Nálada Ukrajincov je bojovná, vraví Zinčenko