Dánsko
Dánsko
EURO 2024
20.06.2024, Skupina C
1 - 1
1:1
Anglicko
Anglicko

Angličania chcú spečatiť postup. Pred nami je ešte veľa tvrdej práce, hovorí Southgate

Gareth Southgate
Gareth Southgate (Autor: TASR/AP)
TASR|20. jún 2024 o 00:00

Anglicko nastúpi vo Frankfurte proti Dánsku

FRANKFURT. Anglickí futbalisti chcú v druhom vystúpení v C-skupine na EURO 2024 proti Dánsku bodovať naplno a spečatiť postup do osemfinále.

Tréner Gareth Southgate zároveň potrebuje nájsť spôsob, ako zaradiť všetky svoje veľké talenty do tímovej koncepcie a udobriť si fanúšikov po nepresvedčivom víťazstve v úvodnom zápase so Srbskom (1:0).

Dánsko - Anglicko

Štvrtok 20. júna, 21.00 h

skupina C, 2. kolo

Rozhodcovia: Artur Soares Dias - Paulo Soares, Pedro Ribeiro (Port.)

Deutsche Bank Park, Frankfurt

Aj Dáni potrebujú bodovať, aby si udržali čo najväčšie šance na postup, a do duelu proti favoritovi pôjdu s vierou, že dokážu zastaviť jeho ofenzívnu silu.

Súboj C-skupiny je na programe vo štvrtok o 18.00 h vo Frankfurte.

Angličania vo svojom úvodnom vystúpení na šampionáte potvrdili úlohu favoritov, no výkonom okrem Judea Bellinghama nepresvedčili a vyprodukovali iba tri strely na bránu.

V anglických médiách sa po zápase hovorilo najmä o slabších výkonoch útočného tria Harry Kane, Bukayo Saka a Phil Foden.

Posledný menovaný čelil najväčšej kritike. Najlepší hráč roka v Premier League má za sebou výbornú a produktívnu sezónu v Manchestri City, no opäť na ňu nevie nadviazať v národnom drese.

V trinástich dueloch od MS 2022 strelil len jeden gól a ani v Katare a predtým na ME 2020 nedokázal naplniť svoj potenciál. Kým v klube hráva v strede či na pravom krídle, proti Srbsku ho Bellingham a Saka "vytlačili" na ľavú stranu.

"Najlepšie výkony ukazoval v strede poľa. Na ľavej strane sa niekedy necíti najlepšie," uviedol bývalý obranca Anglicka a Manchester City a komentátor Micah Richards.

Aj Southgate po úvodnom zápase priznal, že musí premýšľať nad zložením zostavy: "Tento tím sa stále dáva dokopy. Všetci od nás očakávajú, že turnajom prejdeme ako valčíkom. No pred nami je ešte veľa tvrdej práce."

Jude Bellingham oslavuje gól v zápase Anglicko - Srbsko na EURO 2024
Jude Bellingham oslavuje gól v zápase Anglicko - Srbsko na EURO 2024 (Autor: TASR/AP)

Tréner Albiónu priznal, že jeho tím postupom času už menej kontroloval hru. Najmä v strede poľa, kde nastúpil s Declanom Riceom pravý obranca "prerobený" na stredopoliara Trent Alexander-Arnold. Britské médiá uviedli, že možnosť, ako dať väčší priestor Fodenovi, je stiahnuť Bellinghama z "10-tky" práve na pozíciu hráča Liverpoolu.

"V druhom polčase sme už tak nekontrolovali hru, v prvom sme vydali veľa energie. Takže bolo dobré poslať na ihrisko Conora Gallaghera, ktorý dokáže vybojovať loptu a poskytne viac pevnosti v defenzíve," uviedol na margo striedania Alexandra-Arnolda.

Angličania sa mohli spoľahnúť na defenzívu a Srbom dovolili za celý duel len jednu strelu na bránu.

Southgate však očakáva, že v ďalšom stretnutí budú tím ťahať viacerí hráči a nie len Bellingham: "Samozrejme, nie každý hráč môže žiariť v každom zápase. Dôležité však je, aby rôzni hráči prichádzali s momentami ako mal Jude. Keď prechádzam naše veľké výhry, vždy to bol iný chlap, ktorý sa dostal na titulky, a len tak môžeme vyhrať tento turnaj."

Ani Dáni nemali ideálny vstup do turnaja, proti Slovincom išli v pozícii papierových favoritov, no tú sa im darilo napĺňať len v úvodnom polčase, v ktorom sa ujali vedenia pekným a emotívnym gólom Christiana Eriksena.

Ten skóroval tri roky po tom, ako v otváracom zápase na predchádzajúcich ME utrpel zástavu srdca a museli ho oživovať. Dáni mali aj ďalšie šance, no nepremenili ich, v druhom polčase prišli o náskok a nakoniec mohli byť radi aj za bod.

Proti Angličanom sa chcú revanšovať za posledný kontinentálny šampionát, keď ich práve oni vyradili v semifinále po výsledku 2:1 v predĺžení.

V júli 2021 rozhodol Kane a obranca Jannik Vestergaard pred "odvetou" varoval, že Dáni nemôžu mať rešpekt pred anglickými hviezdami.

Christian Eriksen oslavuje gól v zápase proti Slovinsku.
Christian Eriksen oslavuje gól v zápase proti Slovinsku. (Autor: TASR/AP)

"Ak sa tam začnú vkrádať pochybnosti, môže to byť naozaj dlhý deň, niekedy je dôležité zachovať si istý druh sebadôvery, ktorú by niektorí označili za naivnú," povedal pre televíznu stanicu DR.

Dáni sa s Anglickom stretli v 22 oficiálnych zápasoch a vyhrali iba štyrikrát. V piatich prípadoch sa zrodila remíza a v 13 triumfovali ich súperi, ktorí majú skóre zo vzájomných duelov 38:21. Súčasný káder sa však na tieto štatistiky nepozerá.

"Veríme si, ak by sme si neverili, nikto iný by to za nás nespravil," povedal tridsaťjedenročný obranca Leicestru City. Jeho hlavnou úlohou bude strážiť najlepšieho strelca anglickej reprezentácie v histórii Kanea.

"Je to kompletný útočník, ktorý má viac-menej všetko. Môže hrať chrbtom k bráne, môže nebezpečne nabiehať do šestnástky a môže hroziť aj zozadu. Takže je ťažké proti nemu hrať, ale na druhej strane je to aj zábava," dodal.

Predpokladané zostavy

Dánsko: Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard - Bah, Hjulmand, Eriksen, Höjbjerg, Kristiansen - Wind, Höjlund

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier - Alexander-Arnold, Rice - Saka, Bellingham, Foden - Kane

Tabuľka skupiny C na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Angličania chcú spečatiť postup. Pred nami je ešte veľa tvrdej práce, hovorí Southgate