VIDEO: Tlieskal jej plný štadión. Morganová odohrala posledný zápas kariéry

Alex Morganová
Alex Morganová (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)
SITA|9. sep 2024 o 16:02

Je dvojnásobná majsterka sveta, získala aj olympijské zlato.

BRATISLAVA. Ženský futbal prišiel v nedeľu o jednu zo svojich najväčších ikon. Profesionálnu kariéru ukončila Američanka Alex Morganová, ktorá svoj posledný duel odohral v drese San Diega Wave v zápase proti North Carolina Courage.

Z trávnika odišla po trinástich minútach duelu, čo v sebe nieslo symboliku, keďže počas kariéru nosila na drese číslo 13.

V strede poľa si vyzula kopačky a so slzami v očiach mávala a posielala bozky ľuďom na tribúnach. Fanúšikovia skandovali jej meno, pričom hráčky oboch tímov ju obklopili a tlieskali jej.

„Bola to riadne jazda. Chcem sa poďakovať mojím spoluhráčkam. Každý deň ste ma podporovali a robili ste ma lepšou. Chcem sa tiež poďakovať mojej rodine, ktorá ma neúnavne podporovala a toľko pre mňa obetovala.

A tiež vďaka fanúšikom za to, že ste ma tlačili vpred. To ma posúvalo vpred, aby som bola čo najlepšou futbalistkou, mamou a osobou,“ vyhlásila 35-ročná Morganová.

Morganová pomohla americkému národnému tímu k víťazstvu na dvoch svetových šampionátoch (2015, 2019) a raz oslávila triumf na olympijských hrách (2012).

Je piata najlepšia strelkyňa v histórii svojej krajiny (123 gólov). Rodáčka z Kalifornie uviedla, že dôvodom jej odchodu do futbalového dôchodku je tehotenstvo.

„V mojej kariére bolo toľko neuveriteľných momentov, ale tento, posledný moment, ktorý s vami zdieľam na ihrisku, si budem navždy vážiť. Takže ďakujem, z celého srdca ďakujem.“

Počas kariéry Morganová na klubovej úrovni pôsobila aj v družstvách Kalifornie, Portlandu, Orlanda, francúzskeho Lyonu či anglického Tottenhamu.

K statusu jednej z najznámejších športovkýň Ameriky jej pomohla aj spolupráca s viacerými spoločnosťami ako Coca Cola, Chipotle, Google či Nike. Okrem jej futbalového umenia preslávil aj aktivizmus s presahom k iným celospoločenským témam.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»VIDEO: Tlieskal jej plný štadión. Morganová odohrala posledný zápas kariéry