Hakimi po silnom zemetrasení pri Marrákeši vyzval Maročanov k vzájomnej pomoci

Achraf Hakimi.
Achraf Hakimi. (Autor: TASR/AP)
SITA|9. sep 2023 o 15:09

Zemetrasenie v Maroku si vyžiadalo viac ako 800 obetí na životoch, no počet mŕtvych sa pravdepodobne ešte zvýši.

AGADIR. Zemetrasenie v Maroku, ktoré krajinu zasiahlo v noci z piatka na sobotu a vyžiadalo si viac ako 800 obetí na životoch, ohrozilo konanie sobotňajšieho duelu Maroko - Libéria v kvalifikácii o postup na záverečný turnaj Afrického pohára národov, ktorý v januári 2024 hostí Pobrežie Slonoviny.

Spomenuté stretnutie by sa malo hrať v Agadire, no jeho výsledok už nemá možnosť ovplyvniť vývoj v K-skupine. Z nej si postup vybojovali Maročania aj výber Juhoafrickej republiky.

Epicentrum sa nachádzalo pri meste Ighil v provincii al-Haúz zhruba 70 kilometrov od Marrákeša. Zemetrasenie udrelo v piatok neskoro večer s predbežným magnitúdom 6,8 a otrasy trvali niekoľko sekúnd.

O necelých 20 minút neskôr nasledoval dotras s magnitúdom 4,9. Otrasy vychádzali z hĺbky 18 kilometrov, uviedla USGS, no marockí seizmológovia tvrdia, že len z 11 kilometrov.

V dôsledku zemetrasenia zomrelo najmenej 820 ľudí, pričom väčšina v Marrákeši a piatich provinciách pri epicentre.

Ďalších 672 osôb utrpelo zranenia, z toho 205 vážne. Počty obetí sa pravdepodobne ešte zvýšia, keďže pokračuje pátranie a záchranné operácie v odľahlých oblastiach, ktoré sú zasiahnuté najhoršie. Ide o najsilnejšie zemetrasenie v krajine za ostatných 120 rokov.

Plánované dejisko spomenutého futbalového duelu je epicentra vzdialené približne 170 kilometrov.

Pozostalým obetí už ponúkla kondolencie hviezda marockej futbalovej reprezentácie Achraf Hakimi, na klubovej úrovni hráč francúzskeho tímu Paríž Saint-Germain.

"Prežívame ťažká chvíle aj s našimi spoluobčanmi. Je čas pomôcť si navzájom, aby sme zachránili čo najviac životov. Úprimnú sústrasť všetkým, ktorí stratili blízkeho človeka," napísal Hakimi na instagrame.

Maročania po sobotňajšom súboji proti výberu Libérie majú na utorok naplánovaný prípravný zápas proti reprezentácii Burkiny Faso, hrať by sa malo vo francúzskom Lens.

Sústrasť a podporu vyjadrilo Maroku už viacero krajín z Európy, Ázie či Blízkeho východu.

Pomoc ponúkli Turecko, Francúzsko či Nemecko a pomôcť Maroku je podľa jej hovorcu pripravená aj Organizácia Spojených národov (OSN). Marocká vláda zatiaľ formálne nepožiadala o pomoc.

Zemetrasenia sú v severnej Afrike relatívne zriedkavé. Šéf Odboru seizmického monitorovania a varovania v Národnom geofyzikálnom ústave Lahcen Mhanni sa pre spravodajský portál 2M vyjadril, že zemetrasenie bolo najsilnejšie, ktoré zaznamenali v regióne pohoria Atlas.

Piatkové zemetrasenie bolo cítiť až v Portugalsku a Alžírsku, uviedli Portugalský inštitút pre more a atmosféru a alžírska agentúra civilnej obrany.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Hakimi po silnom zemetrasení pri Marrákeši vyzval Maročanov k vzájomnej pomoci