AC Miláno spravilo prvý krok k odchodu z ikonického San Sira, o nový štadión sa deliť nebude

Štadión San Siro.
Štadión San Siro. (Autor: TASR/AP)
SITA|28. sep 2023 o 11:24

Inter a AC pravdepodobne úplne upustia od svojich pôvodných plánov postaviť nový štadión na rovnakom mieste.

MILÁNO. Taliansky futbalový klub AC Miláno spravil v stredu prvý formálny krok k odchodu z ikonického San Sira, o ktorý sa delí s Interom Miláno, a k výstavbe nového štadióna v južnej časti mesta.

„Rossoneri“ oznámili, že zaslali mestskej rade v San Donato návrh na výstavbu štadióna na milánskom predmestí s kapacitou 70-tisíc miest.

Tento krok ešte viac zvyšuje pravdepodobnosť, že oba milánske kluby, ktoré hrávajú svoje domáce zápasy na San Sire v severozápadnej časti mesta, úplne upustia od svojich pôvodných plánov postaviť nový štadión na rovnakom mieste.

„Viac ako štyri roky sme sa s presvedčením vydali na cestu, ktorej cieľom je dať nášmu klubu jeden z najlepších štadiónov na svete, ktorý je schopný sprevádzať nás do víťaznej a udržateľnej budúcnosti,“ povedal prezident AC Miláno Paolo Scaroni.

„Toto predstavuje predbežný krok vo vývoji tohto procesu, ale zároveň je to ďalší dôkaz záväzku našich vlastníkov zaručiť AC Miláno neustály rast na ihrisku aj mimo neho,“ doplnil funkcionár 19-násobného talianskeho šampióna, ktorý ostatný raz získal majstrovské „scudetto“ v predminulej sezóne 2021/2022.

Inter tiež zvažuje výstavbu vlastného nového štadióna na inom predmestí Milána.

Začiatok konca Štadióna Giuseppeho Meazzu, všeobecne známeho ako San Siro, ako domova dvoch najhistorickejších talianskych futbalových klubov, bol ohlásený v roku 2019, keď kluby spoločne predstavili dva projekty navrhovaného nového štadióna, ktoré sa dostali do užšieho výberu.

Ten sa mal nachádzať v rovnakej oblasti, ale minulý mesiac bolo vydané rozhodnutie, že starý štadión sa nesmie zbúrať, takže nový štadión na rovnakom mieste nie je možné postaviť. Náklady na rekonštrukciu existujúcej stavby sú pre kluby neúnosné.

San Siro bolo postavené v roku 1925 a s kapacitou 80-tisíc divákov je najväčším štadiónom v Taliansku.

V roku 2026 by sa na ňom mal konať otvárací ceremoniál zimných olympijských hier, ktoré sa uskutočnia v Miláne a Cortine d'Ampezzo. Štadión je tiež v hre o usporiadanie finále Ligy majstrov v roku 2026 alebo 2027.

Európska futbalová únia (UEFA), ktorá chce na budúci rok vybrať obe finálové dejiská, navrhla len San Siro a Puskás Arénu v Budapešti.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»AC Miláno spravilo prvý krok k odchodu z ikonického San Sira, o nový štadión sa deliť nebude