Gajdoš si miesto v zostave zaslúžil. Bojoval ako o život, vraví Frühauf

Slovenský hokejový obranca František Gajdoš.
Slovenský hokejový obranca František Gajdoš. (Autor: TASR)
TASR|8. máj 2023 o 19:05

Doteraz reprezentoval Slovensko iba na MS do 18 rokov.

BRATISLAVA. Slovenský hokejista František Gajdoš si vyslúžil nomináciu na MS vďaka kvalitným výkonom, za ktorého ho chválil aj Peter Frühauf.

Dvadsaťjedenročný obranca verí, že na premiérovom šampionáte nastúpi a s tímom dosiahne úspech za pomoci herného systému Craiga Ramsayho.

Gajdoš debutoval v A-tíme v prvom z dvojzápasu proti Švajčiarsku (2:0) a v príprave odohral osem stretnutí, v ktorých nebodoval.

Musel si zvykať na tempo

Väčšinu času strávil na pozícii siedmeho beka, proti Česku (2:3 pp a sn) ho realizačný tím posunul do druhého páru s Andrejom Golianom.

"Prvé zápasy boli rýchlejšie a musel som si zvykať na tempo. Potom to už bolo dobré. Snažil som sa čo najviac, aby to vyšlo.

Bolo to dlhé a ešte to bude dlhé. Dúfam, že na šampionáte nastúpim a budem sa snažiť najviac, ako viem," uviedol Gajdoš pred odletom do Rigy.

"Čierny Peter" napokon zostal v rukách Michala Beňa. Ten za národný tím odohral od debutu na novembrovom Nemeckom pohári všetkých pätnásť duelov a v prvom stretnutí proti Rakúsku (2:3 pp) si otvoril strelecký účet.

VIDEO: Asistent trénera Peter Frühauf na zraze reprezentácie

Gajdošov prístup vyzdvihol v sobotu po oznámení záverečnej nominácie aj asistent trénera a skaut reprezentácie Peter Frühauf:

"Prišiel ako mladý chalan, odohral prvú výraznejšiu sezónu. Tiež si prežil svoje pozitívne aj negatívne obdobia. Musím však povedať, že je tu šesť týždňov a v úvodzovkách bojoval ako o život na každom tréningu, čo bolo vidieť."

"Zaslúži si byť momentálne v záverečnej osmičke," dodal.

Slová realizačného tímu ho potešili: "Snažím sa stále tak hrať. Či už na tréningu, alebo v zápasoch. Išiel som na sto percent a som šťastný, že sa to podarilo."

Najproduktívnejší obranca Nitry

Hráč HK Nitra si vypýtal pozvánku kvalitnými výkonmi pod Zoborom, kam pred sezónou zamieril z Michaloviec. V základnej časti Tipos extraligy si pripísal na svoje konto 20 bodov (7+13) a bol najproduktívnejší obranca nitrianskeho tímu.

Spomedzi slovenských obrancov nazbierali viac bodov iba Adam Drgoň (25) a Oldřich Kotvan (24) z HK Poprad.

Na záverečnom zraze v Bratislave Gajdoš vyzdvihol herný systém Ramsayho tímu, ktorý pohyblivému obrancovi sedí: "Páči sa mi, je to hlavne o korčuľovaní, forčekovaní, taký rýchly hokej."

Slovenský obranca František Gajdoš v súboji s Ondřejom Beránkom.
Slovenský obranca František Gajdoš v súboji s Ondřejom Beránkom. (Autor: TASR)

Gajdoš doteraz reprezentoval Slovensko iba na MS do 18 rokov. Bolo to v roku 2019, na ktorom Slováci vypadli z elitnej kategórie do I. divízie.

Na premiérových MS by teraz rád dosiahol úspech: "Hlavné je, aby sme previedli dobrý tímový výkon a urobili nejaký úspech. Osobná stránka sa k tomu prilepí."

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Gajdoš si miesto v zostave zaslúžil. Bojoval ako o život, vraví Frühauf