Umtiti urobil totálny skrat, ale Francúzov dvakrát zachránilo video

Rozhodca prvýkrát na šampionáte využil videotechnológiu, ktorej zásluhou dostalo Francúzsko možnosť kopať penaltu.
Rozhodca prvýkrát na šampionáte využil videotechnológiu, ktorej zásluhou dostalo Francúzsko možnosť kopať penaltu. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|16. jún 2018 o 15:01

Francúzi sa poriadne natrápili.

BRATISLAVA. Štadión v Kazani zažil v sobotu ďalší revolučný moment. Rozhodca prvýkrát v dejinách majstrovstiev sveta využil pomoc videorozhodcu (VAR - videoasistent rozhodcu) a zmenil pôvodný verdikt.

V 54. minúte súboja Francúzsko verzus Austrália prišlo k spornému momentu. Francúz Antoine Griezmann spadol v šestnástke po súboji s Austrálčanom Risdonom. Bolo to na penaltu?

Uruguajský rozhodca Andres Cunha ju neodpískal, rozpažil ruky a nechal pokračovať v hre. Francúzi hromžili, prskali od hnevu. Do útoku sa pustili Austrálčania.

„Myslím, že to penalta nebola, obranca sa najprv dotkol lopty,“ tvrdil spočiatku televízny spolukomentátor RTVS Marián Zeman. Z prvých záberov televízie sa skutočne nedalo jednoznačne určiť, či to bol faul, alebo nie.

Rozhodca zmenil názor

Po uplynutí niekoľkých sekúnd prerušili hru. Rozhodca rukami naznačil imaginárnu obrazovku, odbehol si k postrannej čiare a na obrazovke moment skúmal.

Trvalo mu možno tridsať sekúnd, kým sa rozhodol. Zmenil názor a odpískal penaltu. Spomalené zábery ukázali, že Austrálčan predsa len zasiahol nohu Francúza. Griezmann penaltu s prehľadom premenil.

Pozrite si momentky zo zápasu Francúzsko - Austrália: fotogaléria

16.6.2018

O štyri minúty neskôr zahral v šestnástke rukou francúzsky stopér Samuel Umtiti. Bol to totálny skrat, so zdvihnutou rukou zasiahol loptu, akoby si pomýlil futbal s volejbalom. O úmysle nebolo pochýb.

Hlavný rozhodca to najprv nepostrehol, ale potom, čo dostal signalizáciu cez slúchadlá od asistentov, tak odpískal penaltu aj na opačnej strane.

Rozhodol GoalControl

Umtiti ani neprotestoval. Bol si vedomý, že spravil fatálnu chybu.

"Keď som sa otáčal, myslel som si, že lopta už ponad mňa preletela ďalej. Bol som veľmi prekvapený, keď pristála na mojej ruke a rozhodca odpískal penaltu," poznamenal po stretnutí zadák FC Barcelona Umtiti.

Austrálsky kapitán Mile Jedinak penaltu premenil a vyrovnal. Francúzi, ktorí v prvom zápase skupiny C príliš nenadchli, nakoniec napriek tomu vyhrali. A znova im ku gólu pomohla technológia, tentoraz gólová – GoalControl.

Paul Pogba si desať minút pred koncom vymenil loptu so striedajúcim Giroudom, pichol do lopty, ktorá sa odrazila od brvna iba pár milimetrov za bránkovú čiaru.

Rozhodca by ľudským okom nemal šancu zistiť, či lopta prešla za bránkovú čiaru. O pár sekúnd mu však hodinky signalizovali, že to bol gól.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Umtiti urobil totálny skrat, ale Francúzov dvakrát zachránilo video