IIHF schválila zmeny, Slovensko spoznalo náhradníka za Rusko

Libor Hudáček strieľa gól v zápase Slovensko - Francúzsko na MS v hokeji 2019.
Libor Hudáček strieľa gól v zápase Slovensko - Francúzsko na MS v hokeji 2019. (Autor: SME - Marko Erd)
Sportnet, TASR|18. mar 2022 o 21:09 (aktualizované 18. mar 2022 o 21:29)

Druhým náhradníkom je Rakúsko.

BRATISLAVA. Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v piatok oficiálne schválila zmeny v programe svetových šampionátov v roku 2022.

Už dlhšie avizované zmeny v jednotlivých kategóriách súvisia s rozhodnutím IIHF o zákaze štartu ruských a bieloruských reprezentácií.

V elitnej kategórii MS nahradia spomenuté krajiny, ktoré vedú vojenský konflikt na Ukrajine, reprezentačné výbery Francúzska a Rakúska. 

Francúzi budú hrať v helsinskej A-skupine, ktorej súčasťou je aj Slovensko. Rakúšania zase nahradia Bielorusko v základnej B-skupine v Tampere. Rozpis zápasov zostáva rovnaký a posledný tím z každej skupiny vypadáva.

Francúzi budú 13. mája prvým súperom Slovenska na MS. Ďalšími účastníkmi A-skupiny sú Kanada, Nemecko, Švajčiarsko, Dánsko, Kazachstan a Taliansko.

Rada IIHF menila aj zloženie ďalších šampionátov.

Čo sa týka MS hráčov 20 rokov, ktorý sa má v auguste uskutočniť v Kanade, tak Rusov nahradia hráči Lotyšska. V roku 2022 nevypadne žiaden tím a o ďalšom pokračovaní juniorského šampionátu sa bude diskutovať neskôr.

Slovenské hokejistky do 18 rokov posunula IIHF vyššie na tohtoročné elitné MS namiesto Ruska. Šampionát by sa mal uskutočniť v júni v USA, mladé Slovenky budú hrať v A-skupine s domácim tímom, Kanadou a Fínskom. 

"Rozhodnutie Rady IIHF nás veľmi potešilo, keďže v Györi sme mali hrať už o dva týždne a časť kádra absolvuje v najbližších dňoch EYOF vo Fínsku. Z hľadiska organizácie, logistiky a nastavenia záťaže by to bolo náročné.

Preto sme radi, že sme sa dostali medzi elitu. Určite pripravíme dievčatá čo najlepšie na augustový šampionát," povedala pre portál hockeyslovakia.sk manažérka ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»IIHF schválila zmeny, Slovensko spoznalo náhradníka za Rusko