Giroud prekonal rekord Henryho: Je to neskutočné, splnil sa mi detský sen

Olivier Giroud a Kylian Mbappé.
Olivier Giroud a Kylian Mbappé. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. dec 2022 o 12:40

Dobrodružstvo pokračuje, vravel francúzsky kanonier.

DAUHA. Futbalistov Francúzska potiahol pri osemfinálovej výhre 3:1 nad Poľskom na MS v Katare dvoma gólmi Kylian Mbappe.

Jeho spoluhráč z útoku Olivier Giroud prekonal rekord Thierryho Henryho v počte gólov za národný tím. Obhajca titulu sa stretne v sobotu 10. decembra vo štvrťfinále s Anglickom.

Za postupom medzi najlepšiu osmičku naštartoval Francúzov v 44. minúte Giroud. Pre tridsaťšesťročného útočníka to bol tretí gól na MS v Katare a celkovo 52. v reprezentačnom drese, čím sa odpútal od Henryho.

"Je to neskutočné, splnil sa mi detský sen. Prítomná je aj moja rodina, čo je skvelé. Mojim cieľom však bolo odovzdať všetko pre tím. Dobrodružstvo pokračuje," povedal pre agentúru DPA útočník AC Milána.

V druhom polčase sa dvakrát presadil Mbappe, ktorý má na konte už päť presných zásahov, čím sa osamostatnil na čele najlepších strelcov turnaja.

"Keď vidíte Kyliana, s jeho schopnosťami môžete vyriešiť veľa problémov," uviedol kouč Francúzska Didier Deschamps, ale zdôraznil: "Bolo to od začiatku tímové úsilie."

Francúzi sa na MS stretli s Anglickom dvakrát, pričom v oboch prípadoch zvíťazil Albión. V roku 1966 na ceste za jediným titulom majstra sveta vyhralo Anglicko 2:0 a v roku 1982 zvíťazilo v základnej skupine 3:1.

Robert Lewandowski pri penalte.
Robert Lewandowski pri penalte. (Autor: TASR/AP)

Poliaci boli v prvom polčase v ofenzíve oveľa nebezpečnejší ako v zápasoch skupinovej fázy, nepremenili však ani jednu zo šancí.

Kapitán tímu Robert Lewandowski priznal, že jeho tím by potreboval zmeniť taktiku. "Ak budeme hrať defenzívne, nebude to žiadna radosť," naznačil nespokojnosť s herným prejavom.

Proti Francúzsku podali "bielo-červení" zlepšený výkon, ani to však nestačilo na obhajcu titulu.

"Bojovali sme a snažili sme sa urobiť maximum. V prvom polčase sme hrali veľmi dobre a mali sme niekoľko šancí.

Možno keby sme dali prvý gól, bol by to iný zápas. Žiaľ, v poslednej minúte prvého polčasu sme inkasovali. Reagovali sme však dobre. Môžeme byť hrdí, pretože sme vyskúšali všetko, čo bolo možné," citovala Lewandowského agentúra DPA.

MS vo futbale 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Giroud prekonal rekord Henryho: Je to neskutočné, splnil sa mi detský sen