Fúzia technológie a prírody. Predstavili kolekcie oblečenia na zimné olympijské hry 2022

Anastasia Kuzminová.
Anastasia Kuzminová. (Autor: olympic.sk)
TASR|19. jan 2022 o 12:45

Kuzminová a Žampa boli modelmi.

BRATISLAVA. Slovenskí športovci sa na zimných olympijských a paralympijských hrách v Pekingu predstavia v oblečení, ktorého motívom bude futuristické videnie sveta.

Na stredajšom spoločnom podujatí Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a Slovenského paralympijského výboru (SPV) s názvom Misia Peking 2022 odprezentovali oficiálnu kolekciu oblečenia oboch výprav.

Pred rokom na preložených OH 2020 v Tokiu tvorcovia kolekcie na oficiálnom oblečení a doplnkoch využili čatajský vzor, resp. na minulých ZOH 2018 v Pjongčangu to bol zasa čičmiansky vzor (štvrtýkrát).

Tradícia pokračuje, keď aj teraz sa na oblečení objavil čatajský vzor.

Kolekcia oblečenia na zimné olympijské hry 2022

Výrobca kolekcie značka 4F ďalej nechal vzniknúť Fúzii technológie a prírody, ktorej inšpiráciou bola "expedícia Arktický ľadovec, vízie z Himalájskych trekingových výprav, extrémne poveternostné podmienky, ako aj futuristické videnie sveta".

"Z toho vyplýva aj paleta farieb zvolených pre Peking 2022 založená na prírodných odtieňoch skál a piesku (béžová), priezračných horských jazerách (indigová) a čistom neznečistenom vzduchu (modrá). Okrem čistých a strohých foriem, podčiarknutých matnou úpravou a voľbou viacerých textilných materiálov sme sa zamerali na inteligentné vrstvenie viacerých kúskov oblečenia, na vysokú priedušnosť, vyrovnanú telesnú teplotu a ochranné vonkajšie oblečenie, ktoré jednoducho odolajú vetru, dažďu či snehu," uviedli tvorcovia kolekcie, ktorá zahŕňa oblečenie pre tréningy, súťaže, ako aj spoločenské pre slávnostné ceremoniály.

Slávnostný odev bude mať premiéru v pondelok 24. januára na sľube členov výpravy u prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Na akcii spojenej s prehliadkou oblečenia sa zúčastnili i veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku Lijie Sun, generálny sekretár SOŠV Jozef Liba i prezident SPV Ján Riapoš. Nechýbali olympijské víťazky Anastasia Kuzminová a Zuzana Rehák-Štefečeková, resp. viacnásobná paralympijská šampiónka Veronika Vadovičová.

Oblečenie do Číny si už mali možnosť vyskúšať aj ambasádorka Kuzminová v pozícii "modelky", či Adam Žampa v extrémnych tatranských podmienkach na mrazivom Skalnatom plese.

"Ja som dostala šancu skúsiť si oblečenie ako modelka. Sú to príjemné materiály v slovenských farbách. Cítila som sa ako v bavlnke," povedala trojnásobná olympijská víťazka v biatlone.

"Oblečenie sme na sto percent otestovali na Skalnatom plese, kde bola nielen dostatočná zima, ale fúkal i pravý tatranský vietor. Som pripravený na Misiu Peking," povedal Adam Žampa, pre ktorého bude Peking 2022 už tretími olympijskými hrami.

V priestoroch generálneho partnera Slovenského paralympijského tímu (SPT) Peking 2022 spoločnosti SPP, a. s., sa uskutočnila aj slávnostná inaugurácia poštovej známky k nadchádzajúcim Zimným olympijským a paralympijským hrám Peking 2022, ktoré sa prvýkrát v histórii budú označovať týmto spoločným názvom.

Metropola Číny privíta v dňoch 4.–20. februára olympionikov z celého sveta a následne v dňoch 4.–13. marca paralympijských športovcov.

Poštová známka na olympijské hry 2022

V duchu zbližovanie olympijského a paralympijského športu vo svete sa zrodila aj emisia poštovej známky na Slovensku.

Ide o historický moment, keď olympijská a paralympijská známka sa síce budú používať samostatne, ale spolu vytvoria jeden celok, čo kopíruje aj stále intenzívnejšiu spoluprácu Slovenského paralympijského výboru (SPV) a Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) pri projektoch účasti slovenských športovcov na vrcholných športových podujatiach, v tomto prípade ZOH a ZPH.

Autormi známok sú akademickí maliari Igor Piačka (SPV) a Marian Komáček (SOŠV). Na známke dominujú športy parahokej a boby, spája ich motív Tigra, v roku, ktorého sa podľa čínskeho kalendára hry konajú. V oboch športoch bude mať Slovensko zastúpenie aj v Pekingu, kde parahokejistov čaká historická premiéra.

Spájanie známok zároveň symbolizuje celkové spájanie sa športu zdravých aj zdravotne znevýhodnených vo svete – napríklad v USA funguje spoločná inštitúcia Olympijský a Paralympijský výbor (USOPC), hry v Paríži 2024 sa už dokonca budú konať pod jedným logom.

Na podujatí predstavili aj olympijskú kolekciu slovenských euromincí s príležitostným žetónom (medailou). Mince k XXIV. ZOH v Pekingu vyhotovia nasledovne: lesklé, špeciálne neobiehajúce (6000 ks), proof-like – balené v plexi kazete (1200 ks) a proof-like – balené v drevenej kazete (700 ks).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Fúzia technológie a prírody. Predstavili kolekcie oblečenia na zimné olympijské hry 2022