Forsberg netušil, aký je dobrý. Kým nepodpísal prvú zmluvu v NHL

Najväčšiu slávu dosiahol Peter Forsberg v drese Colorada Avalanche.
Najväčšiu slávu dosiahol Peter Forsberg v drese Colorada Avalanche. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. nov 2016 o 14:01

Legendárny Švéd tvrdí, že ak by nehral hokej, bol by bankárom alebo hasičom.

ŠTOKHOLM. Dvakrát priviedol Colorado k Stanleyho poháru, so Švédskom sa dvakrát radoval z olympijského zlata i titulu majstra sveta.

A hoci Peter Forsberg pozbieral aj mnoho individuálnych ocenení, dlho si neuvedomoval, že hokej môže byť jeho živobytím.

"Vlastne až pokiaľ som nepodpísal prvý kontrakt v NHL, mal som vtedy devätnásť či dvadsať rokov. Dovtedy som si neuvedomoval, aký som bol dobrý a že by som sa mohol živiť hokejom," priznal štyridsaťtriročný bývalý fenomenálny stredný útočník s dvadsaťjednotkou na drese v rozhovore pre Svenska Dagbladet.

K hokeju pričuchol ako päťročný v rodnom Örnsköldsviku, vydal sa po stopách staršieho brata Rogera.

"Hrali sme na ulici. Bola to zábava, ktorej som sa odvtedy nevzdal. Zamiloval som si to. Mali sme klzisko v škole aj pár stoviek metrov od domu," skonštatoval. Napriek často prísnemu režimu profišportovca neľutuje svoje rozhodnutie.

"Hral som hokej, zarobil som mnoho peňazí a žil v žiare reflektorov. Mám tri malé deti a skvelú snúbenicu. Som veľmi šťastný a spokojný, hoci za tým bolo mnoho odriekania a driny," tvrdí vo Švédsku populárny Forsberg.

V súčasnosti už je Forsberg členom Siene slávy.
V súčasnosti už je Forsberg členom Siene slávy. (Autor: TASR/AP)

Ak by sa vraj nestal hokejistom, zrejme by si vybral iný šport alebo civilné zamestnanie. "V škole som študoval ekonómiu. Keď som vyrástol, chcel som pracovať v banke. Takže buď by som bol bankár alebo hasič," vravel.

Odchovanec klubu MODO z rodného mesta hral v NHL od 21. januára 1995 do 14. februára 2011 za Québec, Colorado, Philadelphiu a Nashville.

V drese Avalanche získal dvakrát Stanley Cup (1996, 2001) a bol súčasťou dvoch slávnych útokov - s Rusom Valerijom Kamenským a Kanaďanom Claudem Lemieuxom vytvoril tzv. "United Nations Line", začiatkom nultých rokov údernú formáciu "AMP Line" s Alexom Tanguayom a Milanom Hejdukom na krídlach.

Aj v súčasnosti Peter Forsberg ovláda hokejku veľmi dobre.

Skvelým hokejovým videním povestný Forsberg odohral vinou zdravotných problémov v základnej časti NHL iba 708 zápasov. V nich však nazbieral až 885 bodov (249+636), čo dáva skvelý priemer 1,25 na jeden duel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Forsberg netušil, aký je dobrý. Kým nepodpísal prvú zmluvu v NHL