FIFA presunula zápasy Rusov na neutrálnu pôdu. Nikto však proti nim nechce hrať

Futbalisti Ruska.
Futbalisti Ruska. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|27. feb 2022 o 21:08

Na prípadnom stretnutí nebude môcť viať ruská vlajka a nebude sa hrať ruská hymna.

ZÜRICH. Ruskí futbalisti nebudú hrať marcové zápasy baráže o postup na MS 2022 v Katare na domácej pôde. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ich presunula na neutrálnu pôdu.

Na prípadnom stretnutí nebude môcť viať ruská vlajka a nebude sa hrať ruská hymna. Hráči nastúpia pod hlavičkou Ruskej futbalovej únie (RFU).

Rusi mali podľa žrebu v baráži nastúpiť 24. marca na domácom trávniku proti Poľsku. V prípade úspechu by v záverečnom súboji o miestenku do Kataru nastúpili taktiež doma proti víťazovi zápasu Švédsko - Česko.

Všetci traja potencionálni súperi však pre rusko-ukrajinský konflikt odmietli proti Rusku nastúpiť.

"Vôbec si neviem predstaviť hrať zápas proti ruskému národnému tímu v situácii, kedy bojová agresia na Ukrajine pokračuje. Ruskí hráči ani fanúšikovia za to nenesú zodpovednosť, ale nemôžeme sa tváriť, že sa nič nedeje," napísal na sociálnych sieťach poľský útočník Robert Lewandowski.

"Švédska reprezentácia nebude hrať prípadný barážový zápas proti Rusku, bez ohľadu na to, kde se bude hrať. Rusko sa nemôže zapojiť, pokiaľ bude toto šialenstvo pokračovať,“ povedal prezident Švédskeho futbalového zväzu Karl-Erik Nilsson.

Rovnaký je postoj Česka. Nenastúpia na prípadný zápas proti Rusku za žiadnych okolností.

V nedeľu po zverenení rozhodnutia FIFA šéf poľského futbalu Cezary Kulesza zopakoval postoj Poľska. "Nemáme záujem zúčastniť sa zápasov za žiadnych okolností. Naše stanovisko zostáva rovnaké: Poľský národný tím nebude hrať proti Rusku," napísal Kulesza.

Práve vzhľadom na to, že všetky tri krajiny vyjadrili svoj názor už skôr, objavujú sa kritické ohlasy na nedeľňajšie rozhodnutie FIFA.

V tejto chvíli je Rusko v baráži formálne bez súpera. Medzinárodná futbalová federácia bude musieť zaujať stanovisko, či tým pádom posunie Rusko priamo na šampionát, alebo ruský tím suspenduje.

FIFA zverejnila, že pokračuje v dialógu s futbalovými zväzmi a nevylučuje ani možné vylúčenie Rusov zo súťaží.

Anglická futbalová asociácia v nedeľu večer tiež informovala, že bude bojkotovať všetky budúce medzinárodné zápasy na každej úrovni proti družstvám z Ruska.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»FIFA presunula zápasy Rusov na neutrálnu pôdu. Nikto však proti nim nechce hrať