Možno je čas sa spojiť, vraví Federer. Podporuje ho aj americká legenda

Bývalá americká tenistka Billie Jean Kingová počas tlačovej konferencie pred tenisovým turnajom Australian Open v Melbourne 11. januára 2018.
Bývalá americká tenistka Billie Jean Kingová počas tlačovej konferencie pred tenisovým turnajom Australian Open v Melbourne 11. januára 2018. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. apr 2020 o 13:01

Švajčiar navrhuje spojenie WTA a ATP okruhov.

NEW YORK . Americkej tenisovej legende Billie Jean Kingovej sa páči nápad Švajčiara Rogera Federera, ktorý navrhuje zlúčenie dvoch veľkých organizácií ATP a WTA zastrešujúcich mužský a ženský tenis na vrcholnej úrovni.

Podľa 20-násobného grandslamového šampióna Federera by sa Asociácia tenisových profesionálov a Ženská tenisová asociácia mali zlúčiť do jednej silnej organizácie pre dobro svetového tenisu.

Kingovej návrh neprešiel

"Môže sa to podariť, je na to správny čas," vyhlásila 76-ročná rodáčka z Long Beach v Kalifornii. Sama sa pred takmer 50 rokmi zasadzovala o to, aby sa muži a ženy dostali pod tú istú strechu, no nenašla podporu.

"Muži mali vždy pocit, že v športe dominujú. Teraz sú v športe rovnaké finančné odmeny a význam ženskej hry vzrástol," dodala 12-násobná grandslamová šampiónka vo dvojhre.

Zároveň pripomenula, že až do roku 2000 nebývalo štandardom identické odmeňovanie na mužských a ženských turnajoch.

Federer: Nejde o spojenie turnajov

Aj podľa Federera malo dôjsť k zlúčeniu ATP a WTA už dávno.

"Nehovorím o spájaní sa súťaží priamo na kurte, ale o zlúčení riadiacich orgánov ženského a mužského tenisu tak, aby hájili záujmy všetkých profesionálnych tenistov. Je príliš mätúce pre fanúšikov, čo sa im ponúka v momentálnej podobe.

Dve rôzne organizácie, dva typy rebríčkového poradia, rozličné logá, odlišné webstránky a tiež turnaje rôznych kategórií. Chcelo by to zjednotiť sa," vysvetlil 38-ročný Švajčiar na sociálnych sieťach.

Iniciatíva Federera by mohla nájsť podporu aj u ďalších hráčov. Prvou lastovičkou je Rumunka Simona Halepová. Aktuálna svetová dvojka a úradujúca wimbledonská šampiónka na twitteri slávnejšiemu kolegovi napísala: "Nie si v tom sám."

A pridáva sa aj Billie Jean Kingová, hoci priznáva, že síl už nemá na rozdávanie.

"Už nemám také nadšenie ako kedysi. Vynorili sa však vo mne spomienky na to, aké zložité sme si to v ostatných rokoch urobili," skonštatovala Kingová, držiteľka celkovo 39 grandslamových trofejí.

Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

(Autor: SME/MM)
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Možno je čas sa spojiť, vraví Federer. Podporuje ho aj americká legenda