Angličania sa stali terčom rasizmu. Správanie fanúšikov odsúdil aj Princ William

Marcus Rashford.
Marcus Rashford. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|12. júl 2021 o 11:34 (aktualizované 12. júl 2021 o 14:46)

Za hráčov sa postavila aj FA.

LONDÝN. Vedenie Anglickej futbalovej asociácie (FA) odsúdilo rasistické útoky na Marcusa Rashforda, Jadona Sancha a Bukaya Saku po nedeľňajšej prehre Anglicka vo finále EURO 2020 s Talianskom.

FA uviedla, že je po útokoch niektorých fanúšikov zhrozená a znechutená. Rashford, Sancho a Saka neuspeli v rozstrele zo značky pokutového kopu a Taliansko sa napokon tešilo z druhého titulu.

"Sme znechutení z toho, že v online priestore urážajú niektorých hráčov nášho mužstva, ktorí bojovali za našu krajinu a dali tímu všetko," uviedla FA na twitteri.

Vedenie asociácie ďalej napísalo, že stojí za svojimi hráčmi.

"FA dôrazne odsudzuje všetky formy diskriminácie a je zdesená online rasizmom, ktorý je zameraný na niektorých našich hráčov na sociálnych sieťach. Ktokoľvek, kto stojí za týmto nechutným správaním, nie je vítaný pri zápasoch nášho tímu."

Londýnska metropolitná polícia uviedla, že vyšetruje urážlivé a rasistické posty:

"Sme si vedomí množstva útočných a rasistických komentárov na sociálnych sieťach, ktoré smerujú proti futbalistom po finále ME 2020. Toto zneužívanie je absolútne neprijateľné, nebudeme ho tolerovať. Budeme to vyšetrovať."

Nedôstojné správanie sa divákov vo Wembley odsúdili aj viaceré osobnosti spoločenského i športového života.

"Je absolútne neprijateľné, aby hráči museli znášať toto ohavné správanie. Už to raz musí prestať a všetci zúčastnení by mali byť braní na zodpovednosť," uviedol na twitteri Princ William, ktorý je prezident FA. 

Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval spoločnosti vlastniace či prevádzkujúce sociálne médiá, aby podnikli viac krokov na zaistenie zodpovednosti páchateľov.

"Vo futbale ani nikde inde neexistuje absolútne žiadne miesto pre rasizmus. Tí, ktorí sú zodpovední za nechutné zneužívanie online, musia byť braní na zodpovednosť," napísal Khan na twitteri.

Niekdajší anglický reprezentant Gary Neville nezostal prekvapený, keď si prečítal titulky novín o prejavoch rasizmu voči hráčom tmavej pleti.

"Čudujeme sa, že ľudia takto reagujú, keď premiér tejto krajiny uviedol, že je v poriadku, aby mohli byť vypískaní tí, ktorí sa snažia presadzovať rovnosť a bojovať proti rasizmu? Každý problém v tejto krajine sa začína už na vrchole jej politickej pyramídy," tvrdo skonštatoval Neville podľa Sky News.

Viac o EURO 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Angličania sa stali terčom rasizmu. Správanie fanúšikov odsúdil aj Princ William