F1: Veľkú cenu Maďarska vyhral Kovalainen

Heikki Kovalainen
Heikki Kovalainen (Autor: ap)
TASR|3. aug 2008 o 15:50

Fínsky pilot Heikki Kovalainen z McLarenu sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Maďarska seriálu F1. Pomohol mu k tomu Massa, ktorý ako vedúci pretekár musel len 3 kolá pred koncom odstúpiť.

Budapešť 3. augusta (TASR) - Fínsky pilot Heikki Kovalainen z McLarenu sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Maďarska seriálu F1. Sedemdesiat kôl okruhu Hungaroring zajazdil za 1:37:27,067.

Na druhej priečke sa umiestnil Timo Glock na Toyote, tretí skončil úradujúci majster sveta Kimi Räikkönen. Líder priebežnej klasifikácie Lewis Hamilton sa počas pretekov dostal do problémov a skončil piaty, prvému mužovi celého priebehu VC Felipemu Massovi tri kolá pred koncom vybuchol motor a musel odstúpiť.

Massa mal výborný štart, piloti McLarenu sa len prizerali

Massa na štarte vyfackal celý McLaren. Z tretieho miesta bez problémov obehol Kovalainena a po súboji s Hamiltonom sa usadil na špici. Šiesty Räikkönen jedno miesto stratil, spadol za Fernanda Alonsa, zatiaľ čo Glock sa usadil na štvrtej priečke Roberta Kubicu.

Hamilton dokázal s vedúcim mužom ako-tak držať krok, zvyšok poľa vôbec nie. Massa mal menej paliva v nádrži a keďže prvýkrát navštívil boxy už v 18. kole, nedala sa vylúčiť stratégia troch zastávok. Räikkönen nemal inú možnosť, než sa držať za Alonsom a spoľahnúť sa na taktiku, ktorá ho mohla dostať na lepšiu bodovanú pozíciu. Jeho Ferrari a Španielov Renault podávali porovnateľný výkon.

Poradie sa ustálilo aj na zvyšných miestach, preteky mali v rámci očakávania pokojný priebeh. Massa tešil fanúšikov Ferrari jedným rýchlym kolom za druhým, v približne štvrtine pretekov nestačil jeho tempu ani Hamilton. Po návrate z dotankovania sa Massa zaradil na štvrtú priečku, Hamilton si šiel po benzín kolo nato.

Nie príliš vydarené preteky pre BMW

Alonso zamieril do boxov nasledovaný Räikkönenom a aj keď sa mechanici Ferrari úporne snažili, Fín sa pred súpera nedostal. Renault pre Nelsinha Piqueta tentoraz nič prevratné nevymyslel, vďaka neskoršej zastávke sa však aspoň dostal z desiateho na priebežné ôsme miesto, výhľadovo po návrate Davida Coultharda do druhej desiatky.

Biedne to vyzeralo so Sauberom. Kubica bol po polovici Veľkej ceny deviaty, nedotankovaný Heidfeld jedenásty. Po zlej kvalifikácii mohol Heidfeld vložiť nádej len do toho, čo sa v Nemecku podarilo Piquetovi - jedno dotankovanie a návrat na dobrú pozíciu. Oveľa lepšiu náladu mohli mať v Toyote. Glock sa úspešne držal za tretím Kovalainenom a keďže ani zozadu ho nikto neohrozoval, v pokoji si šiel po body.

Hamilton musel nútene do boxov

Tridsať kôl pred koncom zostal McLaren otrasený. Hamiltonova ľavá predná pneumatika dostala defekt a keďže monopost len s obrovskými ťažkosťami točil doprava, trvalo dlhú chvíľu, kým sa víťaz posledných dvoch pretekov dostal do boxov. Na trať sa vrátil desiaty, keďže však dostal palivo až do záveru, reálne sa mohol posunúť o niekoľko pozícií vyššie, aj keď na pódium musel zabudnúť.

3. kolá pred koncom šok pre lídra Massu, víťazstvo pre Kovalainena

Massa šiel druhý a posledný raz pre palivo krátko za smutným Hamiltonom a zdalo sa, že jeho víťazstvu nestojí nič v ceste. Omyl. Tri kolá pred koncom mu na cieľovej rovinke vypovedal službu agregát a šokovaný Massa zrazu prišiel o všetko. Pre premiérovú výhru si tak napokon dokrúžil Kovalainen. Vďaka tomu, že Räikkönen sa po svojom druhom dotankovaní dostal pred Alonsa, mohol vystúpiť na pódium ako tretí muž za Glockom.

Veľká cena Maďarska (70 kôl, 1 kolo = 4,381 km, celkovo 306,663 km):

1. Heikki Kovalainen (Fín./McLaren) 1:37:27,067 h, 2. Timo Glock (Nem./Toyota) +11 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +16,8, 4. Fernando Alonso (Šp./Renault) +21,614, 5. Lewis Hamilton (VB/McLaren) +23,048, 6. Nelsinho Piquet (Braz./Renault) +32,298, 7. Jarno Trulli (Tal./Toyota) +36,449, 8. Robert Kubica (Poľ./Sauber) +48,321, 9. Mark Webber (Aus./RedBull) +58,834, 10. Nick Heidfeld (Nem./Sauber) +1:07,709 m, 11. David Coulthard (VB/RedBull) +1:10,407, 12. Jenson Button (VB/Honda), 13. Kazuki Nakadžima (Jap./Williams), 14. Nico Rosberg (Nem./Williams), 15. Giancarlo Fisichella (Tal./Force India) všetci +1 kolo, 16. Rubens Barrichello (Braz./Honda) +2 kolá, 17. Sébastien Bourdais (Fr./Toro Rosso) +3 kolá

Nedokončili: Felipe Massa (Braz./Ferrari), Sebastian Vettel (Nem./Toro Rosso), Adrian Sutil (Nem./Force India)

Priebežná klasifikácia:

1. Lewis Hamilton 62 bodov, 2. Kimi Räikkönen 57, 3. Felipe Massa 54, 4. Robert Kubica 49, 5. Nick Heidfeld 41, 6. Heikki Kovalainen 38, 7. Jarno Trulli 22, 8. Fernando Alonso 18, 9. Mark Webber 18, 10. Timo Glock 13

Pohár konštruktérov:

1. Ferrari 111 bodov, 2. McLaren Mercedes 100, 3. BMW Sauber 90, 4. Toyota 35, 5. Renault 31, 6. RedBull 24, 7. Williams 16, 8. Honda 14, 9. Toro Rosso 8

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»F1: Veľkú cenu Maďarska vyhral Kovalainen