Víťazný hetrik je na svete. Sevilla opäť vyhráva Európsku ligu

Už tretíkrát po sebe.
Už tretíkrát po sebe. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|18. máj 2016 o 12:40

Sevilla vyhrala Európsku ligu už tretíkrát po sebe.

Európska liga - finále

FC Liverpool - FC Sevilla 1:3 

Góly: 35. Sturridge - 64. a 70. Coke, 46. Gameiro, ŽK: 30. Lovren, 72. Origi, 90.+ Clyne - 56. Vitolo, 57. Éver Banega, 78. Rami, 84. Mariano Ferreira

rozhodoval: Jonas Eriksson (Švéd.) 

FC Liverpool: Mignolet - Clyne, Lovren, K. Touré (82. Benteke), A. Moreno - Emre Can - Lallana (73. J. Allen), Philippe Coutinho, Milner - Firmino (69. D. Origi) - Sturridge 

FC Sevilla: Soria - Mariano Ferreira, Rami (78. Kolodziejczak), Carrico, Escudero - Krychowiak, N'Zonzi - Coke, Éver Banega (90.+ Cristóforo), Vitolo - Gameiro (89. Iborra) 

BAZILEJ. Futbalisti FC Sevilla triumfovali v stredajšom finále Európskej ligy 2015/2016 nad Liverpoolom 3:1. Španielsky obhajca tak získal v EL rekordný tretí titul v rade a celkovo piaty v súťaži.

Sevilla už Pohár UEFA, resp. jeho nástupcu EL vyhrala v rokoch 2006, 2007, 2014 a 2015. Zároveň získala aj priamu miestenku do skupiny Ligy majstrov 2016/2017, čo sa jej nepodarilo umiestnením v Primera Division. 

Sevilla získala tretíkrát v sérii trofej Európskej ligy: fotogaléria

19.5.2016

The Reds" odohrali lepší prvý polčas finále, v ktorom sa stretli dva najúspešnejšie kluby v dejinách súťaže. Vedenia sa ujali v 35. minúte zásluhou gólu Daniela Sturridgea a do konca prvého dejstva si vypracovali ešte dve dobré šance.

No nepremenili ich a po zmene strán za to tvrdo zaplatili. Už po pár sekundách druhého polčasu vyrovnal Kevin Gameiro a o triumfe Sevilly potom rozhodol dvomi gólmi kapitán Coke.

Sevilla sa do EL posunula ako tretí tím skupiny LM, vo vyraďovačke si poradila s Molde, Bazilejom, Athleticom Bilbao, Šachtarom Doneck a nakoniec aj s Liverpoolom.

Hlas (zdroj: BBC a uefa.com):

Jürgen Klopp, tréner FC Liverpool: "Nebol som spokojný s tým, ako sme začali, no potom sme strelili krásny gól. Vyrovnávajúci gól Seville nebol problém, no to, čo sa stalo potom problémom bolo. Stratili sme vieru v náš spôsob hry a začali sme byť nervózni v obrane. Ukázalo sa, že náš vývoj nie je taký dobrý, ako som si myslel. Bol to večer frustrácie a sklamania."

James Milner, stredopoliar a kapitán FC Liverpool: "V druhom polčase sme sa nemohli naštartovať, a to je veľmi frustrujúce. Nepriblížili sme sa k tomu, aby sme na trávniku predviedli naše skutočné futbalové schopnosti. Som veľmi sklamaný. Hneď po zmene strán sme rýchlo inkasovali a už sme sa nedostali do zápasu. Pri treťom góle súpera signalizoval asistent rozhodcu ofsajd, ale hlavný arbiter rozhodol inak. Nechcem sa však vyhovárať na rozhodcov, chyba je v nás. Chceli sme dnes vyhrať trofej, nad účasťou v Lige majstrov sme nerozmýšľali."

Kevin Gameiro, útočník FC Sevilla:  "Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. V prvom polčase sme neboli takí výrazní, no nespanikárili sme. Tréner nám povedal, nech zostaneme pokojní a počkáme si na náš moment a presne to sme spravili. Pomohol nám rýchly gól v druhom polčase a nakoniec sme zvládli zaknihovať víťazný hetrik."

Coke, kapitán a strelec dvoch gólov Sevilly: "Dnes sme dosť trpeli, rovnako ako v celej sezóne. Pre zranenia sme prišli o veľa hráčov a dnes sme hrali za nich všetkých, hrali sme nad naše sily a dokázali sme to. Keď bol zápas najťažší a všetko vyzeralo zle, ukázali sme, že tento tím má guráž a bojovného ducha."

Monchi, športový riaditeľ FC Sevilla: "Nemám slov. Bol to ťažký, no krásny zápas. Fanúšikovia nám veľmi pomohli a som hrdý na to, že som Sevillista."

Online prenos 

II. polčas

90.+ Zápas sa skončil. Liverpool doplatil na hrozný druhý polčas, ktorého úvod vôbec nezachytil a prehráva so Sevillou 1:3. Španielsky tím tak týmto víťazstvom zaknihoval víťazný hetrik v Európskej lige.

80. min: Po dlhšej dobe sa k strele dostal aj Liverpool. Neviditeľný Coutinho však netrafil priestor troch tyčí a preto stav zostáva nezmenený.

70. min: Opäť Sevilla. Ever Banega prihrával do šestnástky, no po teči hráčov Liverpoolu sa dostala až ku Cokemu, ktorý prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste zvyšuje už na 3:1. Liverpool hrá aj naďalej hororový druhý polčas, keď prestala fungovať obrana a stred poľa akoby ani neexistoval. 

64. min: Krásny individuálny výkon predviedol Vitolo. K lopte sa dostal krídelník Coke, ktorý spoza šestnástky obstrelil brankára Mignoleta a otáča vývoj zápasu. Sevilla vedie 2:1.

60. min: Obrana Liverpoolu sa opäť nevyznamenala. Po dlhom vhadzovaní Seville predĺžil loptu Steven N´Zonzi a úplne osamotený Kevin Gameiro iba trafil brankára Mignoleta. Stopercentnú šancu mal Francúz jednoznačne premeniť. Bola to už jeho druhá po vyrovnávajúcom góle. 

56. min: Po Dejanovi Lovrenovi vidí druhú žltú kartu ofenzívny záložník Seville Vitolo po cynickom faule zo zadu na Adama Lallanu.

48. min: Liverpool úvod druhého polčasu absolútne nezachytil. Po prihrávke Evera Banegu išiel do samostatného nájazdu opäť Kevin Gameiro, tentoraz ho však odstavili od lopty obrancovia Liverpoolu.

46. min: Sevillčanom stačilo 18 sekúnd v druhom polčase aby vyrovnali. Pravý obranca Mariano krásne potiahol loptu po pravej strane a predložil lahôdkovú prihrávku Kevinovi Gameirovi. Ten sa do prázdnej brány nemýlil. 1:1. 

Začal sa druhý polčas.

I. polčas

Pred zápasom a prvý polčas finále Európskej ligy: fotogaléria

18.5.2016

45. min: Prvý polčas sa skončil. Po pomalšom rozjazde sa v 35. min presadil Daniel Sturridge a poslal Liverpool do vedenia. V poslednej minúte prvého dejstva ešte ten istý hráč takmer zvýšil stav po centri Nathaniela Clynea, no na loptu nedosiahol a preto stav zostáva 1:0. Musíme povedať, že Liverpool je lepším mužstvom a keď bude vývoj pokračovať v nastúpenom trende, je iba otázkou času, kedy sa presadia aj druhýkrát.

40. min: Hráči Seville už trikrát zahrali v šestnástke rukou, avšak píšťalka rozhodcu zostala v každom prípade nemá. Tentoraz jednoznačne zahral rukou Sevillčan Krychowiak a Liverpool mal zahrávať penaltu. Opäť však zostali sťažnosti hráčov Liverpoolu nevypočuté. 

39. min: Liverpool dal aj druhý gól no stav zostáva nezmenený. Dejan Lovren si najvyššie vyskočil na roh Jamesa Milnera a dal gól. V ofsajde bol však Daniel Sturridge, takže rozhodcovia gól neuznali. Sevilla je však po úvodnom góle viditeľne otrasená, dianie na ihrisku jasne ovláda Liverpool. 

35. min: Do zápasu lepšie vstupuje Liverpool. Vo vnútri šestnástky si Daniel Sturridge spracoval prihrávku a efektným obstrelom vonkajším priehlavkom prekonal brankára Seville. Krásny futbalový moment. 1:0.

30. min: Po sérii tvrdých zákrokov už rozhodca Ericsson ukázal aj prvú žltú kartu. Uvidel ju stopér Liverpoolu Dejan Lovrej za nešetrný zákrok na útočníka Kevina Gameira. Horkokrvný chorvátsky stopér sa tak bude musieť mať po zvyšok zápasu na pozore.

25. min: Defenzívne štíty Seville nedostatočne dostúpili Adama Lallanu, ktorý kolmou prihrávkou vyzval Sturridgea na zakončenie. Brankár Soria však dobre čítal hru a elitného anglického útočníka, ktorý zakončoval z uhlu, vychytal.

24. min: Presne ako avizoval pred zápasom tréner Seville Unai Emery, oba tímy vyrukovali na súpera s vysokým pressingom, hráči nemajú priestor na postupné útoky. Hráč sa preto medzišestnástkový futbal s množstvom nepresností.

15. min: Hrá sa veľmi nervózny zápas. Viac než futbalovú krásu vidíme množstvo súbojov a faulov. Rozhodca Eriksson mohol v 10. min odpískať penaltu po úniku hráča Liverpoolu Roberta Firmina, nestalo sa tak a preto stav zostáva nezmenený. 

8. min: Prvú strelu na bránku vyslal stredopoliar Liverpoolu Emre Can. Strelu vnútrajškom z dobrých 20 metrov však brankár Soria jednoducho kryl.

Zápas sa začal. 

Trofej pre víťaza Európskej ligy.
Trofej pre víťaza Európskej ligy. (Autor: SITA/AP)

Pred zápasom

Pred zápasom: Oba tímy sa v európskych súťažiach stretávajú prvýkrát. Liverpool sa so španielskym oponentom stretol 34-krát, z ktorých 14 vyhral. Sevilla, na druhej strane, čelila anglickému protivníkovi v ôsmich prípadoch, z ktorých tri vyhrala.

V minulej sezóne porazila vo finále Dnepro Dnepropetrovsk, sezónu predtým zase portugalskú Benficu Lisabon.

Pred zápasom: Sevilla je prvým klubom, ktorý sa ocitne v treťom finále Pohára UEFA/UEFA Európskej lige v sérii. Oba predchádzajúce zvládla. 

Pred zápasom: Tréner Liverpoolu Jurgen Klopp bol pred zápasom veľmi odhodlaný.

"Prišiel som do Liverpoolu, pretože som bol presvedčený o kvalite týchto hráčov. Toto finále je obrovskou šancou ukázať, akú kvalitu máme a urobiť tak ďalší krok. Musíme byť organizovaní, pripravení prevziať kontrolu nad zápasom. Taktiež musíme byť trpezliví a premeniť šance, ktoré si vytvoríme. Vo finále už nemôžete robiť chyby, pretože sa neodpúšťajú. A navyše, celý svet sa pozerá," povedal nemecký kouč na predzápasovej tlačovej konferencii.

Tréning FC Liverpool : fotogaléria

18.5.2016

Jeho protivník na druhej strane, Unai Emery zase volá po odovzdaní maxima.

"Vždy keď dostanete takúto šancu, musíte ju využiť. Liverpool je jedným z najväčších tímov na svete. Vyhrali snáď všetky trofeje. Pod novým trénerom hrajú skvelý futbal, sú šťastní a hrajú s nesmiernym nasadením. Všetci moji hráči si však zaslúžia uznanie a musia zo seba vydať všetko, aby porazili Liverpool. Chceme aj naďalej stúpať a preto musíme tento zápas vyhrať," povedal Emery na predzápasovej tlačovej konferencii. 

Čo na to hráči? (zdroj: uefa.com)

Jordan Henderson, kapitán FC Liverpool "Je to skvelá príležitosť získať trofej. Máme plán a sústredíme sa len na to, ako uspieť. Hrať takéto veľké zápasy sú snom každého futbalistu. Urobili sme v tejto sezóne veľký progres a veríme si. Naši fanúšikovia nám tiež veria, takže ich nemôžeme sklamať."

Coke, kapitán FC Sevilla: "Finále Európskej ligy je odmenou za našu celosezónnu snahu. Náš tím bojoval v každom zápase. Budeme bojovať za náš tím aj za našich fantastických fanúšikov."

James Milner, stredopoliar FC Liverpool: "Všetci sa sústredíme iba na víťazstvo. Hráme, aby sme sa mohli zúčastniť takýchto veľkých zápasov. Nesmieme tento zápas stratiť, pretože by bola škoda stratiť jednou prehrou všetky tie skvelé výkony, ktoré sme počas sezóny predvádzali." 

Kevin Gameiro, útočník FC Sevilla: "Už sme na takéto zápasy zvyknutí. Musíme zostať pokojní a zvládneme to. Najdôležitejšou vecou je vyhrávať. Všetci vieme, že to bude ťažký zápas, Liverpool hrá skvele. Preto musíme zo seba vydať absolútne maximum. Milujem tento druh tlaku. V deň, kedy takýto tlak pociťovať prestanem, skončím s kariérou." 

Pred zápasom: Služobne druhý najstarší hráč Liverpoolu Martin Škrtel sa môže stať prvým Slovákov v dejinách samostatnosti, ktorý vyhrá európsky pohár. V ére Československa sa to podarilo iba futbalistom Slovana, ktorí v roku 1969 vyhrali už neexistujúci Pohár víťazov pohárov.

Tréning FC Sevilla: fotogaléria

18.5.2016

Pred zápasom: Iba Real Madrid, milánske AC (obaja 17) a FC Barcelona (14) získali v európskych pohároch viac trofejí ako Liverpool: 11. Naposledy sa tešil v roku 2005 v Lige majstrov. 

Pred zápasom: Liverpool skončil v tejto sezóne Premier League na 8. mieste, Sevilla v španielskej Primera División na 7. priečke.

Zápas sa bude hrať na bazilejskom St. Jacob-Park a začne o 20:45.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Víťazný hetrik je na svete. Sevilla opäť vyhráva Európsku ligu