Taliani zdolali Švédsko a vybojovali si účasť v osemfinále

Explózia "azúrovej" radosti po Éderovom góle zo záveru stretnutia.
Explózia "azúrovej" radosti po Éderovom góle zo záveru stretnutia. (Autor: TASR/ AP)
Sportnet|16. jún 2016 o 11:47

Jediný gól zápasu strelil naturalizovaný taliansky útočník Éder.

ME vo futbale 2016 - Skupina E

/Stadium Municipal, Toulouse/

Taliansko - Švédsko 1:0 (0:0)

Gól: 88. Éder

rozhodovali: Kassai - Ring, Tóth (všetci Maď.), ŽK: De Rossi, Buffon - Olsson

Taliansko: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Florenzi (85. Sturaro), Parolo, De Rossi (74. Motta), Giaccherini, Candreva - Pellé (60. Zaza), Éder

Švédsko: Isaksson - Johansson, Lindelöf, Granqvist, Olsson - Larsson, Ekdal (79. Lewicki), Källström, Forsberg (79. Durmaz) - Guidetti (85. Berg), Ibrahimovič

TOULOUSE. Talianski reprezentanti zdolali futbalistov Švédska 1:0 v piatkovom popoludňajšom stretnutí základnej E-skupiny a v predstihu si zabezpečili účasť v osemfinále majstrovstiev Európy.

O ich najtesnejšom víťazstve rozhodol v závere riadneho hracieho času útočník Éder.

Rozhodujúci moment celého stretnutia

Taliansko má po dvoch zápasoch na konte šesť bodov a po domácom Francúzsku sa stalo druhou predčasne postupujúcou reprezentáciou do vyraďovacej časti.

Švédsko doteraz nazbieralo jediný bod.

Ďalší duel druhého kola "éčka" medzi Belgickom a Írskom sa odohrá v sobotu od 15.00 h v Bordeaux.

Priebeh:

Vo Francúzsku zatiaľ nepadá mnoho gólov a skromný trend pokračoval aj v úvodnej štyridsaťpäťminútovke tohto súboja.

Pevná talianska defenzíva nadviazala na výkon proti Belgicku (2:0) a švédskych útočníkov Ibrahimoviča s Guidettim, ktorý dostal v základnej zostave prednosť pred Bergom, nepustila do nebezpečnejších príležitostí.

Prekonať ju skúšal centrami z hry i štandardných situácií najmä Källström, ale nepodarilo sa mu to.

Na druhej strane sa však darilo obrannej štvorici Švédska, proti ktorej boli na trávniku nevýrazní talianski hrotoví hráči Pellé a Eder.

Tímy, pochopiteľne, nezačali bezhlavo útočiť ani po zmene strán. V 56. minúte sa centrom z pravého krídla po prihrávke Parola prezentoval Florenzi, švédsky brankár Isaksson si však bez problémov postrážil loptu.

O tri minúty neskôr sa Parolo dostal k odrazenej lopte v pokutovom území "troch koruniek", no ušla mu za bránkovú čiaru.

Následne rozbehol taliansku akciu striedajúci Zaza, ale Källström sa zodpovedne vrátil a znemožnil Giaccherinimu zakončenie.

V 72. minúte Ibrahimovič z bezprostrednej blízkosti prestrelil taliansku bránku, mrzieť ho to však nemuselo, keďže asistent rozhodcu odmával jeho ofsajdové postavenie.

Veľká šanca prišla v 82. minúte, keď Parolo po Giaccheriniho centri z ľavej strany hlavičkoval do švédskeho brvna.

"Azúroví" sa dočkali o šesť minút, Eder sa pustil medzi troch obrancov a pokusom z hranice šestnástky obstrelil Isakssona.

Keď už sa zdalo, že zápas dospeje do bezgólového konca, postaral sa o rozuzlenie Éder.
Keď už sa zdalo, že zápas dospeje do bezgólového konca, postaral sa o rozuzlenie Éder. (Autor: facebook, UEFA EURO)

Online prenos

pred zápasom: Taliani si môžu v predstihu zabezpečiť definitívu postupu víťazstvom na Švédmi. Ak by prehrali, nič nie je stratené, v zálohe majú ešte duel s Írskom. Túto možnosť si však nepripúšťajú.

"Mnoho ľudí u nás pred turnajom hovorilo, že sme slabí a že prehráme všetky zápasy. Teraz už možno zmenili názor. Ideme za postupom," naznačil Alessandro Florenzi.

pred zápasom: Zaujímavosťou je, že ako severania, tak aj zástupcovia Apeninského polostrova majú svojich zástupcov na turnaji aj v radoch rozhodcov. Švédov reprezentuje Jonas Eriksson, Taliianov pre zmenu Nicola Rizzoli.

pred zápasom: Keď už sme pri rozhodcoch, zápas druhého kola E-skupiny zverila Európska futbalová únia (UEFA) do rúk skúseného maďarského arbitra Viktora Kassaia.

pred zápasom: Obe krajiny sa stretnú na finálových turnajoch EURO tretíkrát. Pred 16 rokmi v Belgicku a Holandsku triumfovala v záverečnom zápase B-skupiny "squadra azzurra" 2:1 a tým pádom vyradila Švédov z turnaja.

"Tri korunky" jej to oplatili o štyri roky neskôr v Portugalsku. Ibrahimovič pamätnou pätičkou vyrovnal na 1:1 a Talianom nestačila na postup už ani výhra v záverečnom zápase s Bulharskom (2:1). Naopak, Švédi išli do vyraďovačky z prvej priečky C-skupiny.

pred zápasom: Hviezdnemu Zlatanovi Ibrahimovičovi sa v úvodnom zápase s Írskom príliš nedarilo, no nakoniec to bol on, kto "nahral" Clarkovi na vyrovnávajúci gól. Proti Talianom chce už predviesť svoju skutočnú silu.

"Myslím si, že môžeme zvíťaziť nad Talianskom. No aby sa nám to podarilo, musíme sa všetci zlepšiť. Ešte máme dva zápasy a musíme zbierať body," povedal.

pred zápasom: Tridsaťštyriročný švédsky kanonier má o motiváciu navyše, keďže sa môže postarať o rekord ME. Ak dá gól, stane sa prvým hráčom histórie, ktorý skóroval na štyroch kontinentálnych šampionátoch. Na vyrovnanie maxima Francúza Michela Platiniho v počte gólov na ME (9) mu chýbajú ešte tri zásahy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Taliani zdolali Švédsko a vybojovali si účasť v osemfinále