Francúzsko remizovalo so Švajčiarskom a vyhralo skupinu A

Futbalisti Francúzska a Švajčiarska sa rozišli zmierne.
Futbalisti Francúzska a Švajčiarska sa rozišli zmierne. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|18. jún 2016 o 10:45

Z druhého miesta postupuje Švajčiarsko.

ME vo futbale 2016 - A-skupina:

(Stade Pierre-Mauroy, Lille)

Švajčiarsko - Francúzsko 0:0

ŽK: 25. Rami, 82. Koscielny (obaja Fr.). Rozhodovali: Škomina - Praprotnik, Vukan (všetci Slovin.)

Zostavy

Švajčiarsko: Sommer - Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez - Behrami, G. Xhaka - X. Shaqiri (79. G. Fernandes), Džemaili, Mehmedi (86. M. Lang) - Embolo (74. Seferovič)

Francúzsko: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Sissoko, Cabaye, Pogba - Coman (63. Payet), Gignac, Griezmann (77. Matuidi)

LILLE. Domácich Francúzov odprevadia do osemifinále majstrovstiev Európy vo futbale z A-skupiny Švajčiari. Vo vzájomnom dueli týchto dvoch krajín o prvé miesto v skupine sa v nedeľu večer v Lille zrodila remíza 0:0.

Francúzi trikrát nastrelili konštrukciu švajčiarskej bránky, ale Yann Sommer si aj so šťastím udržal čisté konto.

Zverenci Didiera Deschampsa z troch zápasov v A-skupine vydolovali 7 bodov, druhí Švajčiari získali 5 bodov. Albánci obsadili tretiu priečku s 3 bodmi a budú čakať, či im víťazstvo 1:0 nad Rumunmi bude stačiť na postup z tretieho miesta.

Konečná tabuľka A-skupiny:

1. Francúzsko 3 2 1 0 4:1 7 - postup do osemfinále

2. Švajčiarsko 3 1 2 0 2:1 5 - postup do osemfinále

3. Albánsko 3 1 0 2 1:3 3

4. Rumunsko 3 0 1 2 2:4 1 - koniec na ME 

Francúzsky nápor v úvodných 20 minútach priniesol 5 rohových kopov a tri pokusy na bránku vrátane krásnej strely Paula Pogbu do brvna. Ešte predtým brankár Švajčiarov vyrazil loptu na brvno po strele toho istého hráča.

V sumáre prvého polčasu bolo na domácej strane 9 rohov a tri nebezpečné pokusy Pogbu, ale žiadny gól. Švajčiari pohrozili iba raz.

Ešte v 9. min Johan Djourou zblízka zaváhal so zakončením. V druhom polčase sa hra upokojila a najväčšia francúzska šanca prišla až v 75. min.

Striedajúci Dimitri Payet krásnym volejom opečiatkoval brvno bránky Yanna Sommera, prihrával mu Moussa Sissoko. V závere zápasu sa už oba tímy sústredili na ubránenie remízy, ktorá im z hľadiska postupu vyhovovala.
Bol to 38. vzájomný duel oboch geografických susedov, zrodila sa desiata remíza.

Na víťazné zápasy vedú Francúzi 16:12. V šiestom súťažnom súboji oboch tímov sa deľba bodov odohrala štvrtýkrát, dva razy sa tešili Francúzi.

hlasy po zápase /uefa.com/:

Yann Sommer, brankár Švajčiarska: "Veľmi sa tešíme, že sme postúpili do osemfinále. Bol to náš hlavný cieľ a je to úspech pre celé Švajčiarsko. Jednoducho povedané, sme veľmi šťastní. Hrali sme dobre, hoci mali sme aj trošku šťastia. Súpera v osemfinále si nevyberieme. Teraz máme pred sebou týždeň na oddych a uvidíme, proti komu napokon nastúpime."

Vladimir Petkovič, tréner Švajčiarska: "Ukázali sme, že vieme hrať futbal aj proti silnému protivníkovi. Našej hre možno stále niečo chýba, ale teraz máme čas na to, aby sme ju zlepšili."

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "V zápase sme mali dobré príležitosti, ale dvakrát sme trafili do brvna. Proti sebe sme mali zdatného a kvalitného súpera. Našim prvým cieľom bolo vyhrať skupinu, a to sa nám podarilo. S hráčmi som dúfal, že herne budeme dominovať. Nie som však slepý a viem, že našu hru musíme zlepšiť. Máme na to ešte týždeň."

Paul Pogba, stredopoliar Francúzska: "V prvom polčase sme hrali dobre, vytvorili si množstvo šancí, boli silní na lopte. V druhom sme ich nechali hrať svoju hru a nechali im veľa priestoru. Ak to mám však zhodnotiť všeobecne, odohrali sme slušný zápas a s výkonom môžeme byť vcelku spokojní."

Online prenos 

II. polčas

90. min: Zápas sa skončil. Francúzsko remizovalo so Švajčiarskom po pomerne nevýraznom druhom polčase 0:0 a postupujú z prvého miesta. Švajčiarsko zostáva druhé. Na treťom mieste je šokujúci víťaz zápasu v Lyone Albánsko, ktoré zdolalo Rumunsko 1:0 a poslalo ho na posledné miesto. 

76. min: Stav na štadióne v Lille mohol zmeniť striedajúci Dimitry Payet, ktorý dostal veľmi dobrý center od Moussu Sissoka.. Loptu trafil krásne z voleja, o gól ho však obrala horná konštrukcia brány, ktorá sa po tvrdej strele ešte niekoľko sekúnd triasla. 

73. min: Švajčiarsko a Francúzsko prestali ponúkať ten ofenzívny výkon, ktorým zabávali divákov v prvom polčase, V Lyone sa stav nemení, Albánci aj naďalej šokujúco vyhrávajú nad Rumunmi, u ktorých platí, že z hry ešte na tohtoročnom Eure gól nedali. 

62. min: Na štadióne sú aj manželky francúzskych futbalistov, ktorí spolu môžu stráviť dnešný večer, keďže sa francúzska reprezentácia presúva do parížskeho tréningového centra až zajtra popoludní. 

50. min: Francúzsko hrá so Švajčiarskom aj naďalej bezgólovo, Albánsko vyhráva nad Rumunskom. Takto bude vyzerať tabuľka, keď stav na oboch štadiónoch zostane nezmenený. 

Začal sa II. polčas. Zabrať musia Rumuni, ktorí v prípade, že nedajú gól, zostanú na poslednom mieste skupiny A a stratia akúkoľvek šancu na postup zo skupiny.

I. polčas

45. min: Prvý polčas sa skončil na oboch štadiónoch, za tohto stavu postupuje Francúzsko a Švajčiarsko, na treťom mieste je Albánsko. Čierny peter zostáva v rukách Rumunska. 

43. min: V Lyone sa mení skóre. Albánsko zásluhou Armanda Sadikuho strieľa historicky prvý gól na európskom šampionáte. Chirices a brankár Rumunska Tatarusanu urobili chybu pri pretiahnutom centri a albánsky útočník strelil gól. Je to dobrá správa pre Švajčiarsko, ktoré aj v prípade prehry s Francúzskom postúpi zo skupiny. 

33. min: Jedna zaujímavosť - Francúzsko vyhralo ostatných šesť duelov, v ktorých nastúpil Kingsley Coman. Mladý rýchlik prináša šťastie. 

27. min: Očakával sa otvorený duel a diváci nemôžu byť sklamaní. Švajčiari očividne chcú postúpiť a nielen to - chcú postúpiť z prvého miesta. V polovici prvého polčasu majú slabšiu fázu, no celkovo s Francúzmi držia krok.

Zápas Rumunska s Albánskom sa nesie v očakávanom duchu - Rumuni chcú zvíťaziť, tlačia svojho súpera a Albánci prechádzajú do rýchlych protiútokov. Jeden taký takmer skončil gólom, to by však Emir Lenjani musel trafiť prázdnu bránu. Keďže sa tak nestalo, oba zápasy skupiny A zostávajú v nezmenenom, bezgólovom stave.

18. min: Pogba mal v úvode zápasu už tri dobré šance. Akoby mu však nebolo súdené skórovať. V tomto prípade tvrdou strelou ľavačkou nastrelil brvno švajčiarskej bránky. V Lyone nič nové. Za tohto priebehu postupuje Francúzsko z prvého miesta a Švajčiarsko z druhého. 

9. min: Prvú veľkú šancu v zápase mali Švajčiari, Schärovej hlavičke chýbala razancia, keďže ju ešte počas letu odkopol stredopoliar Paul Pogba. V Lyone sa stav nemení, Rumunsko hrá proti Albánsku zatiaľ bezgólovo.

Zápas sa začal. Súbežne so zápasom Francúzska so Švajčiarskom sa hrá aj druhý zápas skupiny A Rumunsko Albánsko. 

Pred zápasom

Pred zápasom - Švajčiari sú blízko k postupu do osemfinále. Ak vyhrajú, skončia prví. Ak remizujú, obsadia druhú pozíciu.

Ak prehrajú a Rumuni zdolajú Albáncov, o postupujúcom sa rozhodne práve medzi nimi a Rumunmi.

Švajčiari sú blízko k postupu do osemfinále.
Švajčiari sú blízko k postupu do osemfinále. (Autor: SITA/AP)

Oba tímy by v tomto prípade mali na konte štyri body a keďže sa ich vzájomný duel skončil remízou, postúpil by tím s lepším skóre v skupine.

Švajčiari môžu skončiť najhoršie tretí, no aj z tohto miesta by mohli postúpiť. Po skupinovej fáze sa vytvorí tabuľka tretích mužstiev a najlepšie štyri si zahrajú v osemfinále.

Pred zápasom - Tímy hrali proti sebe pred dvoma rokmi na MS v Brazílii. Francúzi vyhrali 5:2.

Na európskom šampionáte odohrali vzájomný duel v roku 2004. Francúzi zvíťazili 3:1.

V súťažných zápasoch majú lepšiu bilanciu Francúzi. V piatich súbojoch zaznamenali dve výhry a tri remízy.

Pred zápasom - Domáci Francúzi vyhrali oba doterajšie zápasy, na konte majú šesť bodov. 

V úvodnom dueli zdolali Rumunov 2:1 gólom v 89. minúte. V druhom súboji s Albáncami vyhrali 2:0, keď skórovali v 90. a 96. minúte.

Už teraz je jasné, že si zahrajú v osemfinále. Na súpera si však ešte pár dní musia počkať.

Pred zápasom - Švajčiari majú na konte štyri body za výhru a remízu.

V prvom stretnutí porazili Albáncov 1:0, v druhom remizovali s Rumunmi 1:1.

"Po polčase sme mali viesť 2:0 alebo 3:0, pretože sme si vytvorili veľa šancí na skórovanie. Hrať proti Francúzsku bude pre nás veľký zážitok," uviedol pre uefa.com stredopoliar Švajčiarska Granit Xhaka.

Pred zápasom - Zápas sa hrá v nedeľu od 21:00 na štadióne v Lille.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Francúzsko remizovalo so Švajčiarskom a vyhralo skupinu A