Česi proti obhajcom titulu siahali na bod, prehrali po góle v závere

Gerard Piqué (druhý sprava) strieľa hlavou jediný gól do siete Česka.
Gerard Piqué (druhý sprava) strieľa hlavou jediný gól do siete Česka. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|12. jún 2016 o 06:06

O víťazstve Španielska rozhodol v 87. minúte presnou hlavičkou stopér Gerard Piqué.

ME vo futbale 2016 - D-skupina:

(Stadium Municipal, Toulouse)

Španielsko - Česko 1:0 (0:0)

Gól: 87. Piqué

ŽK: 61. Limberský (ČR), rozhodovali: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľsko), 33 000 divákov 

Španielsko: De Gea - Juanfran, Piqué, S. Ramos, Jordi Alba - Fábregas (70. Thiago Alcántara), Busquets, Iniesta - David Silva, Morata (62. Aduriz), Nolito (82. Pedro Rodríguez) 

Česko: P. Čech - Kadeřábek, Sivok, Hubník, Limberský - Darida, Plašil - Gebre-Selassie (86. Šural), Rosický (88. Pavelka), Krejčí - Necid (75. Lafata) 

TOULOUSE. Obhajcovia titulu zo Španielska vstúpili úspešné do majstrovstiev Európy vo Francúzsku. V pondelňajšom dueli D-skupiny zvíťazili nad reprezentáciou Česka 1:0.

Zverenci trénera Vicenteho del Bosqueho mali počas celého zápasu územnú prevahu, ale zužitkovať ju dokázali až v závere.

Tri minúty pred koncom strelil jediný gól obranca Gerard Piqué po centri spoluhráča z FC Barcelona Andrésa Iniestu. 

Španieli sú na čele tabuľky D-skupiny spoločne s Chorvátskom, ktoré v nedeľu zdolalo Turecko 1:0.

1.Chorvátsko11001:03 b
 Španielsko11001:03 b
3.Turecko10010:10 b
 Česko10010:10 b

Hlasy po zápase:

(zdroj dpa a uefa.com):

Gerard Piqué, autor víťazného španielskeho gólu: "Do posledných chvíľ sme sa snažili streliť gól a napokon sme sa dočkali. Chceme ostať na víťaznej vlne aj v ďalších zápasoch."

Andrés Iniesta, hráč zápasu podľa UEFA: "Vždy, keď nastúpim za Španielsko, snažím sa na seba zobrať zodpovednosť. Je skvelé odštartovať turnaj víťazstvom. Vytvorili sme si dobrú východiskovú pozíciu na postup do osemfinále. Neexistuje žiaden špeciálny recept na to, ako prekonať takú pevnú obranu, akú dnes mali Česi. Musíte neustále búšiť do súpera, byť trpezliví a ten gól nakoniec príde."

Pavel Vrba, tréner Česka: "Vedeli sme, že Španieli budú veľmi silní. Mali väčšie percento držania lopty a vytvorili si viac šancí. Sme sklamaní, že sme inkasovali v samom závere. Predtým sme sami mali možnosti otvoriť skóre. Hráči podali maximálny výkon a mrzí ma, že sme nezískali aspoň bod. Iniesta potvrdil, že je výnimočný hráč."

V drese Česka nastúpil aj tridsaťpäťročný Tomáš Rosický (vľavo). Na snímke bojuje o loptu s kapitánom Španielska Sergiom Ramosom.
V drese Česka nastúpil aj tridsaťpäťročný Tomáš Rosický (vľavo). Na snímke bojuje o loptu s kapitánom Španielska Sergiom Ramosom. (Autor: TASR/AP)

Online prenos

Zápas sa skončil.

90. min - Riadny hrací čas uplynul. V nadstavenom čase sa Česi mohli dočkať, keď sa v šestnástke v dobrej pozícii dostal k lopte Darida, ale proti jeho tvrdej strele reflexívne zasiahol David De Gea.

87. min - Česi však napokon remízu neubránili a Španieli premieňajú tlak na gól. Andrés Iniesta posadil parádny center na hlavu Gerarda Piquého, ktorý prekonal Petra Čecha.

85. min - Záverečné minúty prinášajú identický obraz. Česi už sú stiahnutí na vlastnej polovici, Španieli tvoria hru a snažia sa prekonať defenzívu súpera. Zatiaľ márne, Čechov už len málo delí od zisku cenného bodu.

80. min - Španieli v ofenzíve začínajú výrazne tlačiť, aktívny je aj striedajúci Aritz Aduriz. Následná štatistika však hovorí za všetko.

76. min - David Silva pred malou chvíľou potvrdil svoju aktivitu a opäť skúšal strelecké šťastie. Loptu poslal vedľa pravej žrde.

70. min - Dvadsať minút pred koncom riadneho hracieho času Česi stále držia bezgólovú remízu. Španielom nepomáha ani častejšie držanie lopty (66% ku 34%), ani výrazná prevaha v počte prihrávok (511-203, z toho úspešných 443-142).

66. min - Výborná šanca Čechov na prvý gól v zápase. Rohový kop zahrali na krátko, vzápätí center na vzdialenejšiu žrď vracal do päťky Gebre-Selassie. De Gea bol už prekonaný, ale z bránkovej čiary vykopol loptu Fabregas.

57. min - Najaktívnejším hráčom v prvom polčase bol David Silva, ktorý si vytvoril štyri šance. Andres Iniesta zasa potvrdil svoj obrovský prehľad a futbalových um, keď až 95 percent jeho prihrávok našlo adresáta.

51. min - Brankár Petr Čech je zatiaľ kľúčovou postavou českého tímu. Myslí si to aj špecializovaný účet Squawka Football na twitteri.

47. min - Česi si hneď v úvode takmer strelili vlastný gól. Po centri z pravej strany zasahoval Hubník a loptu zblokoval do žrde Čechovej brány. Vzápätí zblízka nedosiahol na loptu Ramos. Španieli začínajú aktívne.

Druhý polčas sa začal.

I. polčas

45. min - Prvý polčas sa skončil. V jeho závere musel De Gea prvýkrát v zápase zasahovať. Necid však namieril priamo do jeho rúk.

37. min - Španieli už preberajú taktovku zápasu do vlastných rúk. Držia loptu na vlastných kopačkách, tvoria hru. Česi sa bránia, aj keď Čech zatiaľ s výnimkou Moratovej šance nemusel riešiť vážnejšie situácie. Držanie lopty: 68% ku 32%.

David Silva (s číslom 21) sa pokúša o strelu.
David Silva (s číslom 21) sa pokúša o strelu. (Autor: SITA/AP)

30. min - Morata sa ocitá v ďalšej šanci - a je to vôbec druhá strela Španielov v tomto stretnutí, tentoraz však skončila mimo brány. Česi sa pokúšali De Geu ohroziť tiež dvakrát, ale oba pokusy španielska defenzíva zablokovala.

25. min - Aby sme uspeli, musíme podať stopercentný výkon. Čelíme jednému z najväčších favoritov turnaja, ktorý má svetových hráčov na všetkých pozíciách. Čaká nás náročná previerka. Ale myslím si, že máme pripravené veci, ktorými by sme mohli Španielov prekvapiť," vyjadril sa pred zápasom podľa uefa.com kouč českej reprezentácie Pavel Vrba.

16. min - Španieli sa dostali do prvej veľkej šance a hneď mohli vyhrávať. Juanfran priťukol loptu Davidovi Silvovi, ten presnou kolmicou našiel v päťke Álvara Moratu, ktorý však namieril presne do Petra Čecha.

12. min - Španieli predvádzajú svoj tradičný futbal s častým držaním lopty. V necelej úvodnej štvrťhodine majú v tejto štatistike prevahu 74% ku 26%. Čecha ale zatiaľ neohrozili, rovnako nemusel zasahovať ani De Gea.

7. min - David De Gea dnes dostal prednosť pred skúseným Ikerom Casillasom napriek tomu, že tesne pred začiatkom šampionátu musel čeliť sexuálnemu škandálu. Uvidíme, či sa to nejakým spôsobom nepodpíše na jeho psychike.

4. min - Česi sa odvážne pustili do svojho súpera a Španieli sa zatiaľ iba bránia. Zverenci Pavla Vrbu zahrávali už dva rohové kopy, mali aj štandardnú situáciu z dobrej pozície tesne spoza šestnástky. De Gea zatiaľ zasahovať nemusel.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - Stadium Municipal v Toulouse, na ktorom si Španieli s Čechmi zmerajú sily, patrí medzi najstaršie štadióny vo Francúzsku. Otvorili ho v roku 1937 a jeho kapacita pre majstrovstvá Európy je 33-tisíc divákov.

V Toulouse sa hrali už zápasy svetového šampionátu v roku 1938. Pred pätnástimi rokmi štadión poškodila explózia miestnej chemickej továrne.

Tento rok okrem súboja Španielov s Čechmi bude Stadium Municipal hostiť ešte tri stretnutia - dva v rámci základných skupín a takisto jeden duel osemfinále.

Pred zápasom - Český tréner Pavel Vrba nomináciou príliš neprekvapil. Figuruje v nej aj tridsaťpäťročný veterán Tomáš Rosický, ktorého v poslednom roku trápili zranenia. Za národný tím pred prípravou nastúpil naposledy v júni 2015.

Tomáš Rosický nastúpil 1. júna 2016 aj na prípravný zápas proti Rusku. V ňom si dokonca na ruku natiahol kapitánsku pásku. Reprezentačný dres si obliekol po takmer roku.
Tomáš Rosický nastúpil 1. júna 2016 aj na prípravný zápas proti Rusku. V ňom si dokonca na ruku natiahol kapitánsku pásku. Reprezentačný dres si obliekol po takmer roku. (Autor: TASR/AP)

"Tomáš je takým hráčom, ktorý keď bude zdravotne v poriadku, sa do nominácie proste dostane," vravel Vrba ešte v máji pre iDnes.cz.

"Pokojne sa môže stať, že bude hráčom, ktorý nám pomôže v určitej fáze zápasu. Nie je dôležité, či od začiatku alebo v jeho priebehu. Dôležité je, aby každý futbalista pracoval pre tím. A Tomáš je jedným z nich," dodal.

Pred zápasom - Španieli už tradične disponujú mimoriadne silným tímom. Ani do širšej nominácie sa nezmestilo viacero hviezd z európskych trávnikov - Diego Costa, Juan Mata, Fernando Torres či Santi Cazorla.

Miesto sa neušlo ani finalistom Ligy majstrov - Iscovi z Realu Madrid či Saúlovi Ňíguezovi z kádra mestského rivala Atlética.

Pred zápasom - Španielom však posledné veľké podujatie - majstrovstvá sveta pred dvomi rokmi v Brazílii - vôbec nevyšlo. V základnej skupine skončili až na treťom mieste za Holandskom a Čile. A nedostali sa do vyraďovacej fázy.

Do histórie vošiel najmä ich vzájomný súboj s Holandskom. Ako obhajcovia titulu totálne zlyhali. Napokon prehrali zdrvujúco 1:5.

Pred zápasom - Ovládli posledné dva európske šampionáty. A medzi najväčších favoritov patria aj tento rok na turnaji vo Francúzsku.

Španieli začnú svoje účinkovanie na EURO 2016 zápasom proti Česku. Stretnutie sa na štadióne v Toulouse začína o 15. hodine.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Česi proti obhajcom titulu siahali na bod, prehrali po góle v závere