Portugalsko dalo dva góly za tri minúty a je prvým finalistom

Nani (vľavo) strieľa druhý gól Portugalska v zápase.
Nani (vľavo) strieľa druhý gól Portugalska v zápase. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. júl 2016 o 11:16

O víťazstve 2:0 nad Walesom rozhodli gólmi Cristiano Ronaldo a Nani.

ME vo futbale 2016 - semifinále:

(Parc Olympique Lyonnais, Lyon)

Portugalsko - Wales 2:0 (0:0)

Góly: 50. Cristiano Ronaldo, 53. Nani

Rozhodovali: Jonas Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všetci Švédsko), ŽK: Bruno Alves, Cristiano Ronaldo - Joe Allen, Chester, G. Bale, 58.000 divákov

Portugalsko: Rui Patrício - Cédric, Bruno Alves, José Fonte, Raphael Guerreiro - Danilo Pereira - Joao Mário, Renato Sanches (74. André Gomes), Adrien Silva (79. Joao Moutinho) - Nani (86. Quaresma), Cristiano Ronaldo

Wales: Hennessey - Gunter, J. Chester, James Collins (66. Jonathan Williams), Ashley Williams, Neil Taylor - Joe Allen, Ledley (58. Vokes), Andy King - Robson-Kanu (63. S. Church), G. Bale

LYON. Prvými finalistami EURO 2016 sa stali futbalisti Portugalska, ktorí v stredajšom semifinále v Lyone zdolali prekvapenie turnaja Wales 2:0.

Zverenci trénera Fernanda Santosa sa v nedeľu 10. júla o 21.00 SELČ v Saint-Denis stretnú v súboji o trofej s úspešnejším z druhého semifinále medzi domácim Francúzskom a Nemeckom (štvrtok 7. júla o 21.00 h, Marseille).

Walesania napriek semifinálovému vypadnutiu senzačne získali bronzové medaily a tešia sa z najväčšieho úspechu v ich futbalovej histórii. Podarilo sa im ho dosiahnuť pri premiérovej účasti na finálovom turnaji ME.

Portugalsko až do súboja s Walesom nevyhralo v riadnom hracom čase ani jeden z piatich zápasov. Zopakuje si finálovú účasť z roku 2004, keď ho na ceste za titulom kontinentálneho šampióna na domácej pôde zastavilo Grécko.

Hlasy po zápase:

(zdroj: DPA)

Gareth Bale (útočník Walesu): "Samozrejme, sme veľmi sklamaní, v prvom rade však musíme byť na seba pyšní. Chceme sa poďakovať za všetku podporu, ktorú sme dostali, bojovali sme do poslednej sekundy. Portugalčania to vzadu dobre zavreli a nepustili nás do príležitostí. Radi by sme boli vo finále a bojovali o trofej, ale nestalo sa. Nikto nečakal, že by sme mohli dôjsť tak ďaleko. Musíme byť hrdí na to, čo sme dosiahli."

José Fonte, obranca Portugalska: "Wales má skvelé mužstvo. Nič nám nedaroval zadarmo, na postup do finále sme vynaložili maximálne úsilie. Nehrali sme atraktívne, lebo to by bola naša cesta do hrobu. Podali sme koncentrovaný výkon a sme tam, kde sme túžili byť. Nemecko alebo Francúzsko? To je jedno, oba tímy patria medzi svetovú elitu. Bude to ťažký zápas bez ohľadu na to, proti komu budeme hrať."

Cristiano Ronaldo, útočník Portugalska: "Podarilo sa nám niečo fantastické a všetci sme z toho veľmi šťastní. Začiatok šampionátu nám síce nevychádzal podľa predstáv, ale stále sme boli presvedčení o tom, že je možné tu niečo veľkolepé dosiahnuť. Domnievam sa, že teraz sa môže sen stať realitou. Dúfame, že sa nezopakuje finále z roku 2004. Po ňom sme plakali, teraz sa chceme smiať."

Cristiano Ronaldo sa pokúša o akrobatické zakončenie pred bránou Walesu.
Cristiano Ronaldo sa pokúša o akrobatické zakončenie pred bránou Walesu. (Autor: SITA/AP)

Online prenos

Je koniec. Portugalsko víťazí 2:0 a postupuje do finále majstrovstiev Európy.

90. min - Riadny hrací čas uplynul. Portugalčanov delia už len tri minúty od toho, aby sa stali prvými finalistami majstrovstiev Európy vo Francúzsku.

84. min - Walesania dostali jednu z posledných možností, ako s výsledkom niečo urobiť. Štandardnú situáciu z tridsiatich metrov zahrával tradičný exekútor Gareth Bale, ale neprestrelil múr pred sebou. Wales stále prehráva 0:2.

Gareth Bale sa v tomto stretnutí zatiaľ nepresadil.
Gareth Bale sa v tomto stretnutí zatiaľ nepresadil. (Autor: TASR/AP)

78. min - Portugalsko mohlo zvýšiť na rozdiel triedy, Danilo však neprestrelil brankára Hennesseyho. Tomu lopta prekĺzla popod ruky, ale dokázal ju chytiť ešte predtým, než prekročila bránkovú čiaru. 

77. min - Wales sa snaží presadiť v ofenzíve a zaznamenať kontaktný gól, no v útoku sa mu nedarí. Gareth Bale to vyskúšal volejom z približne tridsiatich metrov, lopta však pristála v náručí pripraveného brankára Ruia Patrícia. 

62. min - Portugalčania smerujú k tomu, aby dnes vyhrali vôbec svoj prvý zápas na tohtoročnom šampionáte v riadnom hracom čase. V skupine dosiahli tri remízy a vo vyraďovacej fáze uspeli po predĺžení a na penalty.

57. min - Ronaldo dnes strelil svoj deviaty gól na európskych šampionátoch, čím sa vyrovnal Michelovi Platinimu na čele historických tabuliek.

53. min - Tak toto je neuveriteľný nástup Portugalska do druhého polčasu a z ničoho nič je v priebehu troch minút 2:0. Ronaldo strieľal spoza šestnástky a Nani perfektným sklzom zmenil smer strely do siete.

50. min - Portugalsko ide do vedenia z prvej šance v druhom polčase. Joao Mário parádnym centrom do šestnástky našiel Cristiana Ronalda a najväčšia hviezda tímu vyskočila najvyššie a umiestnila loptu pod brvno do siete.

49. min - Walesania v úvode druhého polčasu držia loptu, ale Portugalčania ich nepúšťajú do šance. Najprv odstavili od lopty Bala, potom sa nepodarilo odcentrovať Neilovi Taylorovi a napokon sa nedostal k strele opäť Bale.

Druhý polčas sa začal.

I. polčas

45. min - Ronaldo sa ešte dostal po centri z ľavej strany k hlavičke, ale v ťažkej pozícii namieril vedľa brány. Prvý polčas sa skončil.

42. min - Ofenzívna eufória pominula, vidíme hluché minúty, kedy sa nič zaujímavé nedeje. Zmeniť sa to pokúšal Ronaldo, ale jeho strelu zblokoval Collins na roh. Z neho Portugalčania nevyťažili nič, loptu chytá Hennessey.

35. min - Obe hviezdy je v tomto stretnutí vidieť, neraz sa už ocitli v nebezpečnej pozícii pred bránou. Ani jeden z nich sa však ešte nepresadil.

Zápas je aj súbojom dvoch najdrahších hráčov sveta - Garetha Bala (vľavo) a Cristiana Ronalda.
Zápas je aj súbojom dvoch najdrahších hráčov sveta - Garetha Bala (vľavo) a Cristiana Ronalda. (Autor: SITA/AP)

31. min - Zatiaľ veľmi sympatický výkon Walesu - ako na celom šampionáte, tak aj v tomto zápase. Center Neila Taylora ale nebol vôbec presný.

27. min - Wales postupne preberá iniciatívu a má aj štatistickú prevahu. Na strely: 1-3, z toho na bránu: 0-1. Držanie lopty: 46% - 54%. Počet rozdaných prihrávok: 123-158. Počet skompletovaných prihrávok: 102-138.

22. min - Prvýkrát v zápase musel zasahovať aj portugalský gólman Rui Patrício. Svoju rýchlosť preukázal Gareth Bale, ktorý sa s loptou predral až do pokutového územia. Na jeho kolmú prihrávku Robson-Kanu nedosiahol a skončila v rukách Patrícia. O niekoľko sekúnd neskôr chytá aj Balovu strelu spoza šestnástky.

21. min - V portugalskej defenzíve dnes absentuje pre problémy so stehenným svalom Pepe. Na jeho mieste nastúpil Bruno Alves, ktorý vo svojom doteraz poslednom zápase za Portugalsko dostal červenú kartu už v 35. minúte.

16. min - Prvú strelu v dnešnom stretnutí si pripisuje Portugalsko. Joao Mário po prieniku stredom ihriska však z hranice šestnástky minul bránu.

10. min - Portugalčania sú smerom dopredu o čosi kreatívnejší ako Walesania. Po pravej strane sa dostal k centru Cédric, v pokutovom území hľadal Ronalda, ale ten sa po súboji s Jamesom Collinsom do zakončenia nedostal.

9. min - Cristiano Ronaldo je vôbec prvým futbalistom v histórii, ktorý nastúpil na európskom šampionáte už v treťom semifinále.

3. min - Portugalčanom sa črtala prvá šanca po rýchlom protiútoku, ale Ronalda poslal sklzom na trávnik kapitán súpera Ashley Williams. Hviezdny kanonier sa dožadoval faulu, lenže rozhodca nepískal a nechal pokračovať v hre.

2. min - Wales je prvým tímom od roku 1992, ktorému sa hneď pri premiérovej účasti na európskom šampionáte podarilo postúpiť do semifinále. Pred nimi naposledy dokázali takýto kúsok futbaloví reprezentanti Švédska.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - V dueli nastúpia proti sebe spoluhráči z Realu Madrid Gareth Bale a Crisiano Ronaldo, aktuálne dvaja najdrahší futbalisti sveta.

"Nebude to iba o mne a o Ronaldovi, bude to o dvoch národoch túžiacich po finále. Dôležité je, aby sme hrali ako tím. V našom mužstve nie sú žiadne hviezdy, všetci sme ako bratia. Snívame o zisku titulu, no musíme ísť krok za krokom. Najprv treba zdolať Portugalsko," zdôraznil Bale, ktorý je zatiaľ kľúčovou postavou národného tímu. V skupinovej fáze strelil tri góly.

Ronaldo sa strelecky trápi. Portugalčan skóroval dvakrát proti Maďarsku, no v ďalších zápasoch vyšiel naprázdno. Fanúšikovia veria v jeho strelecké prebudenie.

"Ak Ronaldo v nejakom zápase nestrelí gól, neznamená to, že nehral dobre. Pre mužstvo je mimoriadne užitočný, je to vzorný kapitán. Na ihrisku odvádza skvelú prácu a má veľký hlad po víťazstvách," uviedol portugalský kouč Santos.

Hviezdnemu kanonierovi chýba len jeden presný zásah k vyrovnaniu rekordu Francúza Michela Platiniho. Ten zaznamenal na ME deväť gólov.

Pred zápasom - Walesu chýbajú pre žlté karty kreatívny stredopoliar Arsenalu Aaron Ramsey a obranca Tottenhamu Ben Davies.

Na portugalskej strane absentuje z disciplinárnych dôvodov defenzívny záložník Sportingu Lisabon William Carvalho. 

"Som zničený, že nemôžem nastúpiť, ale Wales dokáže zdolať Portugalsko aj bezo mňa. Som presvedčený, že hráči, ktorí sa predstavia na trávniku, nás dovedú do finále," vyhlásil Ramsey pre BBC Sport.

Pred zápasom - Portugalčanom sa na majstrovstvách Európy darí. Z posledných piatich účasti postúpili štyrikrát do semifinále. Tento rok však nevyhrali ani raz v riadnom hracom čase. V základnej skupine si pripísali tri remízy.

V osemfinále zdolali Chorvátov po predĺžení, vo štvrťfinále Poliakov po penaltách. 

Portugalčania postúpili do finále kontinentálneho šampionátu len raz. V roku 2004 prehrali v domácom prostredí s Grékmi 0:1.

"Vieme, že Gareth Bale je pre Wales rovnako dôležitý ako pre nás Cristiano Ronaldo, ale nemyslím si, že sa mu budeme musieť osobitne venovať," cituje portál fourfourtwo.com slová portugalského stredopoliara Andrého Gomesa.

"Sústredíme sa iba na seba, budeme sa snažiť využiť slabiny Walesu. Portugalsko bolo v minulosti často považované za jedno z najlepších národných tímov sveta, vždy naňho vyvíjali obrovské očakávania. Je pravda, že sme krôčik od finále, ale nesmieme zabúdať na to, že pred nami je mimoriadne náročné semifinále."

Pred zápasom - Wales patril pred šampionátom k outsiderom. V základnej skupine však zdolal Slovensko (2:1) aj Rusko (3:0) a prehral len s Anglickom (1:2).

V osemfinále vyradil Severné Írsko (1:0), vo štvrťfinále prekvapil Belgicko (3:1).

Postupom do semifinále prepísal históriu a prekonal svoj doterajší jediný výsledok na veľkom turnaji, keď si na MS 1958 zahral medzi ôsmimi najlepšími tímami.

"Je to desivé, je to napínavé, prináša to veľký tlak, ale zároveň je to niečo fantastické," opísoval waleský tréner Chris Coleman pre oficiálny web UEFA.

"Teším sa naň, pretože verím svojim hráčom, verím svojmu tímu. Viem, že moji chlapci sú dobrí a chcem, aby to znova ukázali. Na konci semifinálového duelu uvidíme, čo príde," dodal štyridsaťšesťročný rodák zo Swansea.

Pred zápasom - Úvodný semifinálový zápas na štadióne v Lyone (začiatok o 21.00 h) povedie ako hlavný rozhodca Švéd Jonas Eriksson.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Portugalsko dalo dva góly za tri minúty a je prvým finalistom