Potvrdili, že s nimi treba počítať. Taliani zdolali Belgicko

Emanuele Giaccherini (s číslom 23) strieľa otvárací gól zápasu.
Emanuele Giaccherini (s číslom 23) strieľa otvárací gól zápasu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|12. jún 2016 o 06:41

O víťazstve Talianska 2:0 rozhodli gólmi Emanuele Giaccherini a Graziano Pellé.

ME vo futbale 2016 - E-skupina:

(Parc Olympique Lyonnais, Lyon)

Belgicko - Taliansko 0:2 (0:1)

Góly: 32. Giaccherini, 90+2. Pellé

ŽK: Vertonghen (Belgicko) - Chiellini, Éder, Bonucci, Thiago Motta (všetci Taliansko)

Belgicko: Courtois - Laurent Ciman (75. Ferreira Carrasco), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan (62. Mertens), Witsel - De Bruyne, Fellaini, Hazard - Lukaku (73. Origi)

Taliansko: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, Parolo, D. De Rossi (78. Thiago Motta), Giaccherini, Darmian (58. De Sciglio) - G. Pellé, Éder (75. Immobile)

LYON. Talianski futbalisti otvorili svoje účinkovanie na EURO 2016 víťazne. V atraktívnom pondelňajšom dueli E-skupiny zdolali Belgicko 2:0.

Strelecky sa presadili Emanuele Giaccherini v 32. minúte a Graziano Pellé v nadstavenom čase druhého polčasu.

Zverenci trénera Antonia Conteho ukázali, že sa na súpera výborne pripravili a vďaka kompaktnému systému bez výraznejších zaváhaní si tri body zaslúžili.

1.Taliansko11002:03 b
2.Švédsko10101:11 b
3.Írsko10101:11 b
4.Belgicko10010:20 b

Reprezentanti Talianska nastúpili s historicky najstaršou základnou jedenástkou v dejinách európskych šampionátov (priemer 31 rokov, 169 dní).

Belgičania stále čakajú na prvé víťazstvo nad Talianmi v súťažnom vystúpení od roku 1972. V pondelok vystrelili na súperovu bránku celkovo iba dvakrát.

Talianom sa v prvom dueli na ME podarilo zabodovať naplno prvý raz po šestnástich rokoch. Od víťazstva 2:1 nad Tureckom na šampionáte 2000 mali do piatka v úvodných vystúpeniach bilanciu dve remízy a jedna prehra.

Graziano Pellé (vpravo v bielom) strieľa druhý gól Talianov.
Graziano Pellé (vpravo v bielom) strieľa druhý gól Talianov. (Autor: TASR/AP)

Hlasy po zápase:

(zdroj: uefa.com, gazzetta.it)

Antonio Conte (tréner Talianska): "Proti jednému z favoritov šampionátu sme odohrali výborný zápas. Boli sme dobre pripravení, ukázali sme tímového ducha a to, že spolu dokážeme veľké veci. Vo futbale nie je vopred nič dané, treba to ukázať na ihrisku."

Emanuele Giaccherini (stredopoliar Talianska, strelec prvého gólu): "Naša defenzíva bola fantastická. Myslím si, že je najlepšia na celom šampionáte. Tak to bolo dnes a tak to bude počas celého turnaja - keď sa na nás pozriete, uvidíte jedenásť hráčov na ihrisku a ďalších dvanásť mimo neho, ktorí sú všetci ochotní bojovať. Vieme, za koho hráme, celé Taliansko stojí za nami. Na trávniku sme hrali jeden za druhého. Keď sme mali loptu, snažili sme sa byť nebezpeční pre súpera. Presne to chcel od nás tréner. Sme hrdí na náš výkon."

Leonardo Bonucci (obranca Talianska): "Vedeli sme, že proti tomuto silnému Belgicku musíme ukázať niečo navyše, ak chceme byť úspešní. Odohrali sme výborný zápas, ale je to len začiatok. V podobnom duchu musíme pokračovať - obetovať sa jeden pre druhého a zostať pokorní."

Gianluigi Buffon (brankár Talianska): "Zvíťazili sme, lebo sme boli dobe organizovaní a splnili sme to, čo nám povedal tréner. Boli sme pevní v obrane, ale mali sme aj šťastie. Preto sa musíme vrátiť nohami na zem a naďalej poctivo pracovať." 

Thibaut Courtois (brankár Belgicka): "Taliani nás prevýšili v organizácii hry a takticky boli najlepší. Pri prvom góle sme urobili rovnakú chybu ako v poslednom priateľskom zápase. Prvý duel na šampionáte je vždy dôležitý, najmä keď hráte proti Talianom. Teraz sa musíme zlepšiť a vyhrať zostávajúce dva súboje v skupine. Máme šťastie, že zápas Írsko - Švédsko bol remízový." 

Online prenos

90+2. min - V nadstavenom čase ešte Taliani skrášľujú svoje víťazstvo. Belgičania hrali vabank, Candreva ľahkým oblúčikom na vzdialenejšiu žrď prihral Pellému, ktorý nekompromisne z voleja uzatvára výsledok na 2:0.

90. min - Riadny hrací čas sa končí, Taliani sa už iba bránia a Belgičania tlačia. Origi v spleti hráčov nedokázal pretlačiť loptu za Buffona, ktorý burcuje svojich spoluhráčov. Rozhodca nadstavuje ešte tri minúty.

85. min - Z protiútokov však môžu hroziť Taliani a Belgičanov teraz podržal Courtois, ktorý výborne zasiahol po strele Immobileho spoza šestnástky.

83. min - Ďalšia šanca Belgičanov na vyrovnanie. Kevin De Bruyne zatočil loptu z ľavej strany do šestnástky a v pokutovom území vyskočil najvyššie striedajúci Origi. Nenamieril však presne a loptu poslal hlavou nad bránu.

80. min - Do konca riadneho hracieho času zostáva desať minút, obaja tréneri vyčerpali všetky striedania. Zápas sa odohráva na polovici Talianska, ale stále pomerne dosť ďaleko od Buffonovej brány. Dokážu Belgičania vyrovnať?

68. min - Obe mužstvá zvýšili početnosť striel - aktuálne 10-7 pre Belgicko, z toho 4-2 na bránu. Belgičania majú tiež stále mierne vyššie držanie lopty (54% ku 46%), rovnako majú prevahu v prihrávkach (396 - 325, skompletované 301 - 238).

63. min - Paradoxné je, že Lukaku, ktorý mal najväčšiu šancu Belgicka v tomto stretnutí, bol v prvom polčase prakticky neviditeľný.

60. min - V druhom polčase hrajú obe mužstvá skvelý futbal, vidíme šancu na oboch stranách, obaja brankári musia byť v pozore. Pred malou chvíľou musel zasahovať aj Courtois proti nebezpečnej hlavičke Graziana Pellého.

54. min - Belgičania nevyužívajú tutovú možnosť na vyrovnanie. Eden Hazard vysunul Romelua Lukakua, ktorý sa ocitol v šestnástke úplne sám pred Gianluigim Buffonom. Zamýšľal to dobre, ale trestuhodne minul bránu.

50. min - Zaujímavosťou je, že podľa súčtu hodnôt 23 hráčov v nominácii majú Belgičania najdrahší tím na šampionáte - stoja zhruba 400 miliónov eur, druhé Nemecko má hodnotu približne o osemdesiat miliónov nižšiu.

Brankár Chelsea Thibaut Courtois boxuje loptu pred trojicou Talianov.
Brankár Chelsea Thibaut Courtois boxuje loptu pred trojicou Talianov. (Autor: TASR/AP)

Druhý polčas sa začal.

I. polčas

Prvý polčas sa skončil.

41. min - Belgičania sa snažili odpovedať Kevinom De Bruynem, ktorý sa pokúšal uvoľniť na hranici šestnástky, ale trafil iba protihráča.

32. min - Fantastický futbalový moment v podaní Talianov a vyhrávajú 1:0. Emanuele Giaccherini si parádne nabehol za obranu na prihrávku od polovice ihriska a sám zoči-voči Courtoisovi nezaváhal.

30. min - Po polhodine hry vedú Belgičania prakticky vo všetkých štatistických ukazovateľoch: na strely 4-2, v držaní lopty: 55% ku 45%, v počte prihrávok 181-137 i v počte skompletovaných prihrávok 141-106.

25. min - Taliani sa v týchto chvíľach prevažne bránia. Belgičania hrajú aktívnejšie. Pred malou chvíľou opäť skúšal šťastie Nainggolan, teraz súper zblokoval na roh zakončenie Witsela. Z neho Belgičania nevyťažili nič.

21. min - Talianom mnohí neveria. "Očakávania nie sú veľké, paradoxne, pri takomto postoji by sme mohli dosiahnuť viac. Nikto si nás nevšíma, preto si myslím, že napokon môžeme dokráčať až na stupeň víťazov," vyhlásil bývalý reprezentant Enrico Chiesa, ktorý za národný tím odohral 22 zápasov.

16. min - Zatiaľ sledujeme zápas bez väčších streleckých príležitostí, s výnimkou šance Nainggolana z desiatej minúty. Aj držanie lopty majú obe mužstvá podobné: 53% ku 47% v prospech Belgičanov. 

10. min - Prvú strelu na bránu vysielajú Belgičania a Buffon musel zasahovať. Spoza šestnástky veľmi dobre napriahol Radja Nainggolan, ale taliansky gólman si počínal skúsene a loptu vyrazil vedľa ľavej žrde.

6. min - O jedno veľké prekvapenie v základnej jedenástke sa postaral belgický tréner Marc Wilmots. Na pozícii pravého obrancu nastupuje Laurent Ciman, ktorý nepôsobí v Európe, ale oblieka si dres Montrealu v MLS.

3. min - Taliani nastúpili v tradičnej formácii 3-5-2 s tromi obrancami, ale až s piatimi záložníkmi. Cieľom bude opäť prehustiť stred poľa a hrať pozorne najmä v defenzíve - ktorá je už dlhé roky devízou talianskeho futbalu.

Zápas sa začal.

Pred zápasom

Pred zápasom - Parc Olympique Lyonnais v Lyone, ktorý bude hostiť súboj Belgicka s Talianskom, patrí medzi najmodernejšie štadióny vo Francúzsku. Otvorili ho tento rok a jeho kapacita pre EURO je 59-tisíc divákov.

Okrem stretnutia Belgicka s Talianskom sa v Lyone odohrá ďalších päť zápasov. Tri v rámci základných skupín, jeden duel osemfinále a tiež prvé semifinále.

Pred zápasom - Na šampionáte vo Francúzsku sa nepredstaví ani kontroverzný útočník Mario Balotelli, ktorého Conte rovnako nenominoval.

Pred zápasom - Taliani cestovali do Francúzska bez veterána Andreu Pirla. Tridsaťšesťročný tvorca hry doplatil na to, že odišiel pôsobiť do USA. Tréner národného výberu Antonio Conte už predtým vyhlásil, že futbalisti, ktorí sa rozhodli hrať futbal v Severnej Amerike, budú musieť znášať dôsledky.

Andrea Pirlo odohral v drese národného tímu 116 zápasov.
Andrea Pirlo odohral v drese národného tímu 116 zápasov. (Autor: TASR/AP)

"Nie som sklamaný z rozhodnutia trénera. Vedel som o ňom už vopred," uviedol.

Pred zápasom- Súčasná generácia Belgičanov však môže prekvapiť. Mnohí hráči hrajú v popredných európskych kluboch. Thibaut Courtois v Chelsea, Radja Nainggolan v AS Rím, Kevin De Bruyne v Manchestri City, Marouane Fellaini v Manchestri United, Christian Benteke v Liverpoole, Yannick Ferreira Carrasco v Atléticu Madrid, Eden Hazard v Chelsea či Dries Mertens v SSC Neapol.

Pred zápasom - Belgičania nie sú takí úspešní ako ich súper. Vo finále sa objavili naposledy v roku 1968. V súčasnosti však majú skvelú formu. Z ostatných deviatich zápasov vyhrali sedem. Raz remizovali a raz prehrali.

Pred zápasom - Taliansko hrá na EURO deviaty raz. V 21. storočí zažilo dva väčšie úspechy. V roku 2000 neuspelo vo finále. O titul bojovalo aj pred štyrmi rokmi - a rovnako márne. So Španielskom prehralo jednoznačne 0:4.

Pred zápasom - Mnohí ich považujú za čierneho koňa turnaja. "Keď si teraz pozriete v televízii futbal, všade sú Belgičania. Majú hráčov v popredných európskych kluboch a hrajú tam dobre. Tam je Hazard, tam Mertens, tam Lukaku. Sú vo veľkých kluboch a všetci hrávajú. To keď dá tréner dobre dokopy, musí to byť veľká kvalita," vravel pre TASR bývalý skvelý reprezentant Ladislav Jurkemik.

Belgičania začnú svoju púť na európskom šampionáte proti neľahkému súperovi. Zápas s Talianskom sa na štadióne v Lyone začína o 21. hodine.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Potvrdili, že s nimi treba počítať. Taliani zdolali Belgicko