Zomrela bývalá basketbalistka Mozgová, osobnosť ružomberskej zlatej éry

Elena Mozgová ako trénerka v roku 2003.
Elena Mozgová ako trénerka v roku 2003. (Autor: TASR)
Sportnet|14. dec 2022 o 07:30

Rodáčka zo Sovietskeho zväzu sa usadila na Slovensku.

RUŽOMBEROK. Z Liptova prišla smutná správa. Vo veku 52 rokov zomrela bývalá vynikajúca basketbalistka a neskôr trénerka Elena Mozgová. Informáciu priniesol portál Žijem v Ružomberku.

Rodáčka z Penzy vo vtedajšom Sovietskom zväze prišla do Ružomberka v roku 1994 už ako európska šampiónka (v roku 1991). Výborné výkony na turnaji Final Four Európskeho pohára majstrov 1996 (Ružomberok skončil tretí) jej vyniesli miesto v All Star.

Aktívnu kariéru ukončila predčasne pre poškodenú aortu. Pod košmi však pokračovala ako trénerka. Bola asistentkou Natálie Hejkovej pri dvoch ružomberských triumfoch v Eurolige (1999, 2000), v roku 2003 doviedla ružomberské basketbalistky v pozícii hlavnej trénerky k 14. slovenskému titulu.

Aktuálne pôsobila v MBK Ružomberok ako asistentka Ivety Bielikovej pri tíme starších žiačok.

Basketbalistky SCP Ružomberok v roku 1995, Elena Mozgová s číslom 5.
Basketbalistky SCP Ružomberok v roku 1995, Elena Mozgová s číslom 5. (Autor: ARCHÍV TASR)

„Naposledy bola Elena s nami na tréningu minulý štvrtok. Na druhý deň neprišla kvôli zvýšenej teplote. V sobotu, keď naša ´pätnástka´ hrala s CBK Košice, zavítala ako divák, vravela, že sa jej polepšilo.

Lenže v nedeľu, na našom druhom zápase proti Young Angels Košice v hale nebola. Zase jej teplota stúpla,“ cituje portál Žijem v Ružomberku manažéra mládeže MBK Ružomberok Jozef Smoleka, ktorý bol pri najväčších úspechoch slávnej ružomberskej éry a stál aj za angažovaním dua Žirková, Mozgová v roku 1994.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Zomrela bývalá basketbalistka Mozgová, osobnosť ružomberskej zlatej éry