Bola domácou hviezdou olympiády v Pekingu. Teraz bude podporovať v kandidatúre USA

Eileen Gu.
Eileen Gu. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. jún 2022 o 16:48

V Pekingu reprezentovala domácu Čínu napriek tomu, že sa narodila a vyrástla v USA.

SALT LAKE CITY. Narodila sa v Kalifornii a vyrástla v USA, na ZOH 2022 v čínskom Pekingu však reprezentovala krajinu organizátorov aj svojich predkov.

Stále iba 18-ročná akrobatická lyžiarka Eileen Gu po zisku troch medailí (2-1-0) spod piatich kruhov bude oficiálnou tvárou kandidatúry amerického Salt Lake City na organizáciu ZOH v rokoch 2030 alebo 2034.

Podľa hovorcu kandidatúry Toma Kellyho bude lyžiarka "zástupkyňou športovcov". Gu sama seba označila za ambasádorku. "Pracuje pre nás, ale ešte sme pre ňu nenašli presnú funkciu," povedal Kelly.

Agentúra AP upozornila, že štátna príslušnosť športovkyne je otázna, keďže Čína oficiálne nepovoľuje dvojité občianstvo. A Gu nikdy oficiálne nepotvrdila, pas ktorej krajiny vlastní.

Ak bude pracovať pre Američanov, môže to poškodiť jej povesť v Číne, kde sa stala veľmi populárna aj pod vplyvom úspechov na ZOH 2022.

Súpermi Salt Lake City v boji o ZOH 2030 alebo 2034 sú japonské Sapporo či kanadský Vancouver, záujem prejavilo aj Španielsko.

Očakáva sa, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vyberie dejisko ZOH 2030 v máji 2023 v indickom Bombaji. V uvedenom termíne môže prideliť aj právo hostiť ZOH o štyri roky neskôr.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bola domácou hviezdou olympiády v Pekingu. Teraz bude podporovať v kandidatúre USA