Draftovú lotériu vyhral Edmonton, má na dosah výnimočný talent

Connor McDavid s trofejou po triumfe na ostatných MS hráčov do 20 rokov.
Connor McDavid s trofejou po triumfe na ostatných MS hráčov do 20 rokov. (Autor: TASR/AP)
TASR|19. apr 2015 o 09:33

Edmonton si bude vyberať z prvého miesta už štvrtýkrát za posledných šesť rokov.

TORONTO. Klub NHL Edmonton Oilers si bude vyberať z prvého miesta v júnovom drafte. Rozhodla o tom draftová lotéria.

Klub tak dostal šancu získať jedného z najtalentovanejších mladých hráčov súčasnosti - kanadského centra Connora McDavida. Toho pasujú na prvé miesto v drafte aj prognózy skautov.

Oilers skončili na 28. mieste v tabuľke celej súťaže a mali pred lotériou 11,5-percentnú šancu na úspech.

Najväčšiu šancu (20-percentnú) malo Buffalo, ktoré si napokon bude vyberať z druhého miesta a pravdepodobne siahne po dvojke prognóz, 18-ročnom americkom centrovi Jackovi Eichelovi.

Ako tretia si bude vyberať Arizona Coyotes. Draft sa uskutoční 26. a 27. júna v Sunrise na Floride.

Edmontonu sa v lotérii darí

Buffalo prehralo lotériu štrnástich tímov, ktoré sa nedostali do play off, aj vlani. Vtedy uspela Florida.

Naopak, v lotérii sa tradične darí Edmontonu, ktorý bude vyberať z prvého miesta už štvrtýkrát za posledných šesť rokov. V roku 2010 získal Taylora Halla, o rok neskôr Ryana Nugenta-Hopkinsa a v roku 2012 Naila Jakupova.

Napriek veľkému prílevu mladých talentov však klub nepostúpil do play off už deviatu sezónu za sebou. Naposledy sa vo vyraďovačke predstavil v sezóne 2005/06, keď prehral finále Stanleyho pohára s Carolinou.

McDavid: 47 zápasov, 120 bodov

"Je to skvelá organizácia a bude pre mňa veľká česť, keď tam pôjdem," uviedol 18-ročný McDavid. Odborníci ho považujú za nadanejšieho a kreatívnejšieho stredného útočníka v porovnaní s Eichelom, ktorého prednosťou je zase fyzická hra.

McDavid odohral v tejto sezóne za Erie Otters v OHL 47 zápasov, v ktorých nazbieral až 120 bodov za 44 gólov a 76 asistencií. V deviatich dueloch play off pridal ďalších 23 bodov (11+12).

Eichel nastupoval za Bostonskú univerzitu proti starším hráčom a v 40 stretnutiach strelil 26 gólov a nazbieral 45 asistencií.

Zámorské kluby by si v drafte mohli vybrať aj viacero slovenských hokejistov. Najväčšie šance podľa prognóz majú útočník Radovan Bondra, obrancovia Erik Černák a Christián Jaroš, či brankári Denis Godla a Matej Tomek.

Poradie klubov v 1. kole draftu NHL

1. Edmonton, 2. Buffalo, 3. Arizona, 4. Toronto, 5. Carolina, 6. New Jersey, 7. Philadelphia, 8. Columbus, 9. San Jose, 10. Colorado, 11. Florida, 12. Dallas, 13. Los Angeles, 14. Boston

O poradí na 15. až 30. mieste rozhodne poriadne v play off.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Draftovú lotériu vyhral Edmonton, má na dosah výnimočný talent