Davis Cup: Slováci vyhrali štvorhru a postúpili ďalej

Slováci štvorhru zvládli.
Slováci štvorhru zvládli. (Autor: TASR)
Sportnet|1. feb 2014 o 13:43

Sobotňajšia štvorhra trvala 143 minút, Slovensko vedie nad Lotyšskom 3:0 a v ďalšom kole bude hrať proti Rakúsku.

BRATISLAVA. Slovenskí tenisti postúpili do 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára. V domácom prostredí bratislavského NTC vedú v súboji prvého kola po druhom dni nad Lotyšskom už 3:0, keď sa o rozhodujúci bod postarala v sobotňajšej štvorhre dvojica Andrej Martin, Michal Mertiňák triumfom nad párom Janis Podžus, Andis Juška 7:5, 6:1, 3:6 a 6:3.

Záverečné nedeľňajšie singlové duely tak budú už iba formalitou a Slováci privítajú 4.-6. apríla Rakúsko v boji o účasť v baráži o svetovú skupinu oficiálnych MS družstiev.

Kližan na štvorhru nenastúpil

Kapitán slovenského tímu dal v debli po boku Mertiňáka dôveru Martinovi namiesto pôvodne avizovaného Martina Kližana. Domáci si vybrali servis, Mertiňák odštartoval duel na podaní čistou hrou, ale prvý set mal vyrovnaný priebeh.

Až do stavu 6:5 pre Slovákov nevideli diváci ani jeden brejk, ten však prišiel v kľúčovom momente v 12. hre pri podaní Podžusa - Mertiňák razantným smečom premenil druhý setbal svojho tímu na 7:5. Druhý set už mal úplne iný priebeh bez dramatickej zápletky a trval iba 25 minút.

Slováci v ňom na dvorci jasne dominovali, najskôr prelomili servis Jušku, vzápätí aj Podžusa a po "double" brejku už za stavu 4:0 bolo o osude druhěho dejstva rozhodnuté.

Lotyši uhrali jeden set

Lotyši sa nevzdali, v treťom sete premiérovo brejkli súperov pri podaní Martina v šiestej hre a po potvrdení sa ujali vedenia už 5:2. Povzbudení hostia zvládli aj koncovku so skúsenejším Juškom na servise a vynútili si pokračovanie zápasu.

Štvrtý set ale už bol opäť v réžii slovenského páru, ktorý v štvrtej hre využil slabší servis Podžusa. O chvíľu neskôr domáci odskočili na 4:1 a náskok si už nenechali vziať. Pri podaní Mertiňáka v deviatom geme využili hneď prvý mečbal. Stretnutie trvalo 2:23 h.

Pomohla absencia Gulbisa

"Som veľmi spokojný s výkonom našej dvojice. Andrej Martin mal premiéru v daviscupovej štvorhre a s Miškom Mertiňákom sa výborne dopĺňali. O zložení debla som rozhodol definitívne až v sobotu ráno, ale všetci chceli hrať, čo bolo pozitívne. V dueli s Lotyšskom nám výrazne uľahčilo situáciu, že neprišiel Gulbis," povedal slovenský kapitán Miloslav Mečíř v prvej reakcii pre RTVS.

Spokojnosť netajil ani Andrej Martin: "Bol som pripravený na to, že nastúpim. Cítim v posledných týždňoch dobrú formu a dom rád, že som to ukázal aj v zápase. Bolo pre mňa cťou hrať s Mišom Mertiňákom a zvládli sme to. Vedeli sme, že sa musíme sústrediť najmä na returny, pretože súper je dobrý na servise. Myslím si, že sme podali solídny výkon."

Deblový špecialista Michal Mertiňák sám preferoval, aby v sobotu nastúpil po boku Martina. "Hrali sme spolu počas týždňa na tréningu, skúšal som štvorhru aj s ostatnými chalanmi, ale zdalo sa, že práve Andrej má z nás najlepšiu formu. A ukázal to aj v zápase, hral super," pochválil svojho kolegu Mertiňák.

1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Lotyšsko 3:0 po druhom dni

Lukáš Lacko - Martinš Podžus 3:6, 6:3, 6:3, 6:1

Martin Kližan - Andis Juška 6:4, 6:7 (4), 6:3, 4:6, 8:6

Andrej Martin, Michal Mertiňák - Juška, Janis Podžus 7:5, 6:1, 3:6, 6:3

nedeľa od 13.00 h:

Lacko - Juška

Kližan - M. Podžus

Kapitán Rakúšanov: Neuvažujeme o neúspechu

Tenisoví reprezentanti Rakúska zdolali Slovákov vo finálovom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára družstiev mužov v marci 2010 v Bad Gleichenbergu a v súvislosti s aprílovou reprízou na pôde súpera si nepripúšťajú neúspech.

"Ani nehodláme uvažovať o prípadnej prehre a záchranárskych prácach. Naším cieľom na túto sezónu musí byť triumf vo všetkých zápasoch, aby sme sa znova ocitli vo svetovej skupine," cituje internetová stránka národného zväzu ÖTV nehrajúceho kapitána Clemensa Trimmela.

Rakúšania boli nasadení a v 1. kole mali voľno. Slováci v ňom vedú v Bratislave nad Lotyšmi po sobotňajšej štvorhre nezvratne 3:0. Bilanciu proti Rakúšanom majú 1:1. V sezóne 2000 ich zdolali v Bratislave v osemfinálovom 1. kole svetovej skupiny 3:2, postarali sa o to Dominik Hrbatý a Karol Kučera - v singli a aj spoločne v debli.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Davis Cup: Slováci vyhrali štvorhru a postúpili ďalej