Dán Sörensen vyhral 12. etapu Tour de France

Nicki Sörensen
Nicki Sörensen (Autor: ap)
SITA|16. júl 2009 o 17:44

Víťazom 12. etapy 96. ročníka cyklistických pretekov Tour de France sa stal po individuálnom úniku dánsky pretekár Nicki Sörensen.

VITTEL. Pred nástupom do Álp sa pelotón cyklistickej Tour de France predsa len dočkal úspešného úniku. Tridsaťštyriročný Dán Nicki Sörensen (Team Saxo Bank) sa stal vo štvrtok víťazom 12. etapy z Tonnerre do Vittelu, keď porciu 211,5 km zvládol za 4:52:24 h.

Zápisník Petra Velitsa

Na Tour de France je aj slovenský cyklista Peter Velits. Okrem toho, že sa čoraz väčšmi zviditeľňuje, má čas aj na to, aby sa o svoje postrehy podelil s čitateľmi SME:

Sörensen sa v záverečných 5 km odpútal od partnera v úniku Francúza Sylvaina Calzatiho a po sóle si došiel pre najväčší úspech svojej kariéry.

Druhé miesto si v špurte päťčlennej skupiny vybojoval Francúz Laurent Lefevre (BBOX), tretí skončil Talian Franco Pellizotti (Liquigas). Hlavné pole doviedol do cieľa na 8. mieste s odstupom 5:58 min britský rýchlik Mark Cavendish. Slovák Peter Velits prišiel v hlavnom "balíku" na 70. mieste s rovnakou stratou ako Cavendish.

Velits klesol o jedno miesto

Velits však predsa len klesol o jednu priečku: z 29. na 30. miesto, keď ho predstihol štvrtkový víťaz Sörensen. Ten sa posunul z 39. na 26. pozíciu. V klasifikácii mladých jazdcov patrí Velitsovi šiesta pozícia. "Je to najväčší úspech mojej kariéry. V etape všetko ´klaplo´ tak, ako som si to naplánoval vrátane úniku aj záverečného útoku. Som veľmi spokojný," tvrdil v cieli do mikrofónu Eurosportu Sörensen.

Na horných priečkach celkovej klasifikácie sa podľa predpokladov zmeny neudiali. V žltom tričku lídra pretekov už šiesty deň úspešne dokončil Talian Rinaldo Nocentini z tímu AG2R La Mondiale. Udržal si minimálny náskok 6 sekúnd pred španielskym favoritom Albertom Contadorom a 8 sekúnd pred Contadorovým americkým kolegom z Astany, ale zároveň veľkým rivalom Lancom Armstrongom.

Štvrtkový vyše 200 km dlhý presun rozhodujúcim spôsobom poznačil únik siedmich pretekárov. Laurent Lefevre (Bbox), Sylvain Calzati (Agritubel), Franco Pellizotti (Liquigas), Markus Fothen (Milram), Egoi Martinez (Euskaltel), Rémi Pauriol (Cofidis) a Nicki Sörensen (Saxo Bank) to ťahali spolu takmer do cieľa.

Únik vyprovokoval po horskej prémii na 67. km Francúz Lefevre, ku ktorému sa pridali krajan Calzati, Talian Pellizotti a neskôr aj ďalší štyria jazdci. Unikajúci príkladne spolupracovali a keď mali 15 km pred cieľom náskok vyše 5 minút, bolo jasné, že hlavné pole nebude mať v závere nárok.

Zo sedmičky sa v záverečných kilometroch vzdialilo duo Sörensen - Calzati, ale Francúzovi došli sily. Približne 5 km pred cieľom nasadil skúsený Dán k rozhodujúcemu ataku a po záverečnom sóle ho úspešne dovŕšil svojím prvým etapovým triumfom na TdF.

V piatok je na programe 96. ročníka Tour de France ďalšia 200 km merajúca etapa z Vittelu do Colmaru, kde už opäť čakajú na pelotón aj horské prémie prvej a druhej kategórie.

Tour de France 2009 - výsledky:

12. etapa: Tonnerre - Vittel (211,5 km):

1. Nicki Sörensen (Dán.) Saxo Bank 4:52:24 h, 2. Laurent Lefevre (Fr.) BBOX Bouygues Telecom +48, 3. Franco Pellizotti (Tal.) Liquigas, 4. Markus Fothen (Nem.) Milram, 5. Egoi Martínez (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 6. Sylvaine Calzati (Fr..) Agritubel - všetci +48, 7. Rémi Pauriol (Fr.) Cofidis +1:33, 8. Mark Cavendish (V. Brit.) Team Columbia HTC +5:58, 9. Thor Hushovd (Nór.) Cérvelo +5:58, 10. Marco Bandiera (Tal.) Lampre N. G. C. +5:58,...70. Peter Velits (SR) Milram +5:58

Poradie po 12. etape:

1. Rinaldo Nocentini (Tal.) AG2R La Mondiale 48:27:21 h, 2. Alberto Contador (Šp.) Astana +6 s, 3. Lance Armstrong (USA) Astana +8, 4. Levi Leipheimer (USA) Astana +39, 5. Bradley Wiggins (V. Brit.) Garmin - Slipstream +46, 6. Andreas Klöden (Nem.) Astana +54, 7. Tony Martin (Nem.) Team Columbia - HTC +1:00, 8. Christian Vande Velde (USA) Garmin - Slipstream +1:24, 9. Andy Schleck (Lux.) Team Saxo Bank +1:49, 10. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas +1:54,...30. Peter Velits (SR) Milram +5:28.

Zo slávnej Tour odstúpili traja jazdci

Francúz Jerome Coppel zo stajne Française des Jeux a Talian Angelo Furlan z tímu Lampre počas štvrtkovej 12. etapy odstúpili z tohtoročnej edície prestížneho cyklistického podujatia Tour de France. V pelotóne nefiguruje už ani Portugalčan Rui Costa (Caisse d'Epargne), ktorý mal v stredu nepríjemný pád a poranil si rameno.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Dán Sörensen vyhral 12. etapu Tour de France