Cyklisti spália na Gire tisíce kalórií. Sagan jedol medvedíky, van Aert aj to, čo nemá rád

Wout van Aert (vľavo) a Isaac Del Toro počas Giro d'Italia 2025.
Wout van Aert (vľavo) a Isaac Del Toro počas Giro d'Italia 2025. (Autor: TASR/ LaPresse via AP)
Miroslav Kováčik|29. máj 2025 o 16:30 (aktualizované 29. máj 2025 o 19:00)

V cyklistike je rovnako ako tréning dôležitá správna výživa.

BRATISLAVA. Stalo sa nepísaným pravidlom, že organizátori Tour de France, Gira či Vuelty zaraďujú tie najťažšie etapy v záverečnom súťažnom týždni.

Zvyčajne si tak cyklisti, ktorí majú v nohách už pätnásť etáp, musia siahnuť na dno svojich síl, pričom nezáleží na tom, či bojujú o víťazstvo v celkovom poradí alebo len chcú prísť do cieľa prestížnych pretekov.  

Itinerár tohtoročného Gira bol celkom mierny, no úvod tretieho súťažného bloku priniesol etapu, v ktorej niektorým jazdcom pripadalo vyše šesť hodín strávených na bicykli ako celá večnosť.

V 16. etape nastúpali takmer päťtisíc výškových metrov a museli zdolať štyri stúpania, z ktorých každé malo dĺžku aspoň desať kilometrov.

Takéto etapy spôsobujú ohromný výdaj energie a Wout van Aert pre belgickú televíziu Sporza povedal, že počas tejto horskej skúšky spálil až 7300 joulov.

Večeru takmer nedojedol

Podľa Fitness Revolution ide o ekvivalent toho, čo by muž pri jeho hmotnosti 78 kg, približne spálil počas 15-hodinovej rýchlej chôdze (6,4 - 8 km/h).

Van Aert o deň neskôr vtipkoval, že ho hnevá, že neprekonal svoj rekord zo stúpania na Mont Ventoux z roku 2021, keď spálil ešte o 200 joulov viac.

VIDEO: Zostrih zo 16. etapy pretekov Giro d'Italia 2025

Ďalší belgický cyklista Quinten Hermans spálil päťtisíc joulov, ale v porovnaní so svojim slávnejším krajanom je o 16 kg ľahší.

"Mám šťastie, že vážim menej ako Wout a tiež treba povedať, že som finišoval o dosť neskôr ako on. Aj v našom tíme sú však chalani, ktorí prekonali hranicu sedemtisíc joulov," uviedol jazdec tímu Alpecin - Deceuninck.  

Majiteľ 50 profesionálnych víťazstiev van Aert priznal, že po takomto dni nie je ľahké doplniť energiu. "Takmer som nedojedol večeru," povedal.

"Našťastie máme v našom tíme šikovných ľudí, ktorí to všetko vypočítajú a zostavia jedálny lístok, ktorý je čo najstráviteľnejší.

V cieli som mal niečo sladké, akýsi puding a niečo, čo nemám rád. Večer to bola hlavne ryža s trochou steaku," prezradil Belgičan.

Za víťazstvo tiramisu

V dnešnom svete cyklistiky, kde o úspechu či neúspechu často rozhodujú najmenšie detaily, je rovnako ako tréning dôležitá aj správna výživa.

Proces regenerácie tela sa začína už niekoľko metrov od cieľovej čiary, keď pretekári dopĺňajú energiu prijímaním rýchlych cukrov (sacharidy) a bielkovín. 

Mnohí fanúšikovia si pamätajú, ako Peter Sagan zvykol hneď po pretekoch zjesť za hrsť gumených medvedíkov, vďaka čomu do tela dostal okrem cukrov aj kolagén, ktorý pomáha pri opotrebovaní svalov a kĺbov.

Dietologička Stephanie Scheirlyncková, ktorá spolupracuje na Gire s tímom Lidl - Trek, hovorí, že sa pýta športových riaditeľov aj na taktiku, aby mohla upraviť stravovací plán konkrétnemu jazdcovi.

"Všetky špičkové tímy to dokážu správne nastaviť. Niektorí jazdci sú pokojnejší, keď to majú vypočítané. Nepremýšľajú o tom a úplne nám dôverujú. Naopak, skúsenejší jazdci často dôverujú svojmu pocitu," vraví dietologička.

V rozhovore pre Sporzu prezradila, že v tíme Lidl - Trek sa odmeňujú za víťazstvo v etape tiramisu. Vďaka Madsovi Pedersenovi, Carlosovi Veronovi a Daanovi Hoolemu si tento dezert dopriali už šesťkrát.

"Už je to príliš často (smiech), ale pri takom výdaji energie je to povolené. Predovšetkým musí byť jedlo stále chutné," dodala Scheirlyncková.

Dumoulin si musel odskočiť

Azda najznámejšie tráviace problémy počas cyklistických pretekov mal na Giro d'Italia 2017 Holanďan Tom Dumoulin, ktorý nosil ružový dres lídra.

Približne 32 km pred cieľom kráľovskej etapy v Bormiu musel zosadnúť z bicykla a improvizovane urobiť veľkú potrebu v tráve.

VIDEO: Žalúdočné problémy Toma Dumoulina na Giro d'Italia 2017

"Už na vrchole Stelvia som náhle pocítil problém, ktorý sa počas zjazdu vystupňoval. Mohlo to byť kombináciou vysokej nadmorskej výšky a zjedením priveľkého množstva gélov," hovoril vtedy jazdec tímu Sunweb.

Dodatočne testy ukázali, že mal zvýšené hladiny fruktózy a laktózy.

"Vedenie tímu v panike volalo dietológovi. Najradšej by som bol, keby mu objednali pizzu s feferónkami. Gumené medvedíky a palacinky ho postavili na nohy a napokon vyhral Giro," vraví tímový kolega Laurens ten Dam.

Vlani nechal verejnosť nahliadnuť do svojej kuchyne americký tím EF Education - EasyPost. Na raňajky majú cyklisti v obľube omeletu, palacinky, ovsenú kašu, cereálie či čerstvú šťavu a nemôže chýbať ani káva.

"Po skončení etáp ich už čaká jedlo v autobuse, pretože jazdci majú približne hodinu na to, aby začali dopĺňať zásoby glykogénu potrebné na silný štart do ďalšej etapy," píše výživový poradca Will Girling.

No a na večer sa pretekárom pripravuje grilované kuracie mäso, dusená ryba, ryža, cestoviny, čerstvá polievka, ktorá pomáha upokojiť tráviaci systém, či na rôzne spôsoby tepelne upravená zelenina.

Cyklistov na tohtoročnom Gire čakajú ešte dve náročné vrchárske etapy, kde bude strava dôležitá. Piatková etapa sa veľmi podobná na tú 16. a akýmsi finále bude v sobotu kopec Colle delle Finestre (18,5 km, sklon 9,2 %).

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cyklisti spália na Gire tisíce kalórií. Sagan jedol medvedíky, van Aert aj to, čo nemá rád