Odpútal sa aj od Sagana. Pogačar opäť vyhral monumentálnu klasiku

Slovinec Tadej Pogačar vyhral monumentálnu klasiku Okolo Lombardska 2022.
Slovinec Tadej Pogačar vyhral monumentálnu klasiku Okolo Lombardska 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|8. okt 2022 o 16:40

Dobrým výkonom sa rozlúčila dvojica legiend.

Okolo Lombardska 2022

Monumentálna klasika (Bergamo - Como, 253 km):

1.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Emirates

6:21:22 h

2.

Enric Mas

Španielsko

Movistar

+ 0 s

3.

Mikel Landa

Španielsko

Bahrain - Victorious

+ 10 s

4.

Sergio Higuita

Kolumbia

Bora-Hansgrohe

+ 52 s

5.

Carlos Rodríguez

Španielsko

Ineos Grenadiers

+ 52 s

6.

Alejandro Valverde

Španielsko

Movistar

+ 1:24 min

COMO. Slovinský cyklista Tadej Pogačar obhájil minuloročné víťazstvo na pretekoch Okolo Lombardska. Jazdec tímu UAE Emirates dosiahol svoj 46. triumf v kariére a zároveň tretí na monumentálnej klasike.

Dvojnásobný šampión Tour de France zaútočil necelých 20 kilometrov pred cieľom v stúpaní Civiglio (4 km, sklon 10 %), pričom jeho nástup zachytila len dvojica Španielov - Enric Mas a Mikel Landa.

Následne sa Mas zopárkrát snažil zbaviť Pogačara, ale ten situáciu kontroloval. Pred siedmimi dňami na pretekoch Giro dell'Emilia dokázal Mas zdolať rodáka z mesta Komenda, ale tentokrát sa mu to nepodarilo.

V záverečnom špurte sa Pogačar oprel do pedálov z prvej pozície a zvíťazil, veľmi podobne ako vlani v súboji proti Talianovi Faustovi Masnadovi.

"Je skvelé vrátiť sa a opäť vyhrať. Teším sa z triumfu v záverečných pretekoch tejto sezóny," povedal Pogačar podľa agentúry DPA.

Navyše, opäť sa zapísal do histórie. Stal sa totiž prvým cyklistom, ktorý vyhral monument Okolo Lombardska pri svojom debute aj druhom štarte.

V roku 2021 vyhral Liége - Bastogne - Liége, a tak sa odpútal aj od Petra Sagana v počte monumentálnych víťazstiev. Slovák ich má na konte dve, keďže v roku 2016 vyhral preteky Okolo Flámska a o dva roky neskôr aj Paríž - Roubaix.

Svoje posledné preteky v kariére absolvoval Alejandro Valverde. Majster sveta z roku 2018 sa dlho držal vpredu a napokon finišoval šiesty. Okrem neho sa v sobotu s kariérou rozlúčil aj ďalší legendárny cyklista Vincenzo Nibali.

Tridsaťsedemročný jazdec tímu Astana počas kariéry vyhral všetky tri preteky Grand Tour a dvakrát triumfoval v Lombardsku, kde sa rozlúčil 24. miestom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Odpútal sa aj od Sagana. Pogačar opäť vyhral monumentálnu klasiku