Akoby prešiel tuningom motora. Pogačar zmenil trénera a stal sa nezdolateľným

Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. júl 2024 o 10:30

Prečo tento rok Slovinec takto dominuje?

BRATISLAVA. Rok je dlhá doba a veľa sa za ten čas môže zmeniť. Ak by vlani Tadej Pogačar mal možnosť stretnúť seba samého z roku 2024 možno by bol prekvapený, aký skok vo výkonnosti urobil. 

Navonok to vyzerá že sa nezmenil. Stále je preňho cyklistika hra, rád si robí žarty ale rovnako ho baví súperenie, veľmi rád útočí. Je vo svojom živle. Po tejto stránke je to ten istý cyklista. 

Lenže vlani mal viditeľné slabiny, ktoré súperi dokázali využiť. 

Bývalý tréner nevedel pridať

Jednou z nich bola slabá adaptácia na vysoké teploty. Keď mal Pogačar jazdiť v teplote nad 33 stupňov, po niekoľkých hodinách sa menil na priemerného cyklistu.

Zrazu stratil svoje superschopnosti. Jeho telo sa nedokázalo dostatočne ochladzovať, muselo vynaložiť oveľa viac úsilia na udržiavanie stabilnej teploty a tým pádom nedokázal prijímať v tomto stave ani dostatok energie. 

Druhou slabinou boli dlhšie stúpania. Kým na kratších ničil súperov výbušnosťou, na dlhých strácal v závere sily. 

Tím Visma ho práve premyslenou taktikou v horúcich dňoch a na dlhých stúpaniach dokázal unaviť natoľko, že si Jonas Vingegaard dokráčal k víťazstvám. Keď bol Pogačar vyšťavený, stačilo mu zasadiť jeden úder a bolo po pretekoch.

VIDEO: Triumf Pogačara v 15. etape Tour 2024

Teraz jazdí Pogačar akoby v zime prešiel tuningom a jeho motor získal vyšší výkon. Do tejto sezóny nastúpil vo verzii 2.0.

Kľúčová zmena nastala vlani na jeseň. Na sociálnych sieťach sa šíri príbeh, ako k nej prišlo. Po vlaňajšej Tour de France nebol slovinský cyklista spokojný. V celkovom poradí skončil druhý so sedemminútovou stratou na Jonasa Vingegaarda.

Prípravu totiž odštartoval o 20 dní neskôr kvôli pádu a zraneniu na Liege - Bastogne - Liege. Stále však ostával priestor na to, aby sa dokázal dostať do dobrej formy, preto sa pýtal vtedajšieho trénera Iniga San Millana na nové tréningové plány. 

Ten mu však povedal, že budú pokračovať v zabehnutej príprave a nebudú nič meniť.

San Millan je priaznivcom dlhých tréningov v nižších zónach zaťaženia. Špeciálne vyzdvihuje tréning v zóne 2, čo je nízka záťaž na úrovni konverzačného tempa. Na vysokohorskú prípravu nepripravil žiadne špecifické tréningy.

Nový tréner prišiel so zadaním

Nasledovala Tour a po pretekoch vraj Pogačar stratil ilúzie, že by dokázal s týmto prístupom v budúcnosti zdolať Vingegaarda a tím Visma. 

O svojich pocitoch sa rozprával s krajanom a tímovým kolegom Domenom Novakom. Ten mu doporučil svojho trénera, s ktorým bol mimoriadne spokojný. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2024»Akoby prešiel tuningom motora. Pogačar zmenil trénera a stal sa nezdolateľným